Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu

Ansamblul-monumental-sculptural-Constantin-Brancusi-de-la-Targu-Jiu

În Târgu-Jiu spiritul lui Constantin Brâncuși este încă viu și se simte la tot pasul prin prisma Ansamblului monumental “Calea Eroilor” ce conține elemente unice proiectate și construite de celebrul sculptor.

M-am gândit să vă povestesc despre acest obiectiv turistic important al României, deoarece se spune că va fi inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Se fac eforturi pentru acest lucru și sper că nu vor fi în zadar. Ar fi un aspect nemaipomenit pentru țara noastră și pentru vizibilitatea acestor opere la nivel internațional.

Ansamblul-sculptural-Constantin-Brancusi-de-la-Targu-Jiu-01

Ansamblul monumental Constantin Brâncuși a fost construit în memoria soldaților căzuți în Primul Război Mondial. Componentele sale sunt dispuse pe aceeași axă, de la apus spre răsărit, fiecare având câte o semnificație aparte. Axa are o lungime de 1275 m și creează o legătură între toate aceste elemente.

Ansamblul a fost construit între anii 1937 – 1938 și inaugurat la data de 27 octombrie 1938. Se află în aer liber și nu există nicio taxă de vizitare. Componente:

Masa Tăcerii – este sculptată în calcar și cuprinde o masă rotundă înconjurată de 12 scaune în formă de clepsidră. Reînvie momentul dinaintea bătăliei în care curajoșii soldați își riscau viețile.

Masa-Tacerii-Targu-Jiu-Constantin-Brancusi-01

Aleea Scaunelor face legătura între Masa Tăcerii și Poarta Sărutului și conține 2 bănci și 30 de scaune pătrate din piatră.

Aleea-Scaunelor-Targu-Jiu-Constantin-Brancusi-01

Poarta Sărutului simbolizează trecerea spre o altă viață/triumful vieții asupra morții. La construcția sa a fost folosit travertinul, iar pe cele 2 coloane se află simbolul sărutului. Aceasta este situată chiar la intrarea în parcul orașului (Grădina Publică).

Poarta-Sarutului-Targu-Jiu-Constantin-Brancusi-01

Mergând pe Calea Eroilor spre Coloana fără Sfârșit, veți întâlni Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, deschisă la data de 7 noiembrie 1937. Pictura acesteia a fost realizată în frescă, în stil neobizantin.

Biserica-Sfintii-Apostoli-Petru-si-Pavel-01

Coloana fără Sfârșit (Coloana Infinitului) situată în Parcul Coloanei, are o înălțime de 29,35 m și a fost dedicată românilor căzuți în luptele de pe malul Jiului din Primul Război Mondial, anul 1916.

Coloana-fara-sfarsit-infinitului-infinita-Targu-Jiu-Constantin-Brancusi-01

Este compusă din 17 noduli, 2 dintre aceștia fiind doar jumătăți. Fundația este din beton și are o adâncime de 5 m.

Coloana-fara-sfarsit-infinitului-infinita-Targu-Jiu-Constantin-Brancusi-02 Coloana-fara-sfarsit-infinitului-infinita-Targu-Jiu-Constantin-Brancusi-03

Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși din Târgu-Jiu a fost lăsat în paragină o perioadă de timp, până când a fost conștientizată valoarea sa reală.

Poarta-Sarutului-Targu-Jiu-Constantin-Brancusi-02

Un astfel de monument trebuie scos în evidență ca simbol al Târgu-Jiului și al României. Are un potențial imens de a atrage turiști, datorită talentului recunoscut al lui Constantin Brâncuși și de către alte țări, precum Franța.

Ansamblul-sculptural-Constantin-Brancusi-de-la-Targu-Jiu-02

Ansamblul însuflețește orașul Târgu-Jiu și îi dă un aer de mister, recunoștință și spiritualitate.

Coloana-fara-sfarsit-infinitului-infinita-Targu-Jiu-Constantin-Brancusi-04

Nu ezitați să îl vizitați atunci când vă aflați în zonă!

Lasă un comentariu

 

 

 

*