Cetatea Cisnădioara

Cetatea-Cisnadioara-judetul-Sibiu

Era o zi plăcută de vară când, venind din Sighișoara, ne îndreptam spre Cisnădioara pentru a vizita faimoasa cetate. Dintr-o dată câțiva norișori răzleți, s-au unit și a inceput să plouă. Cu toate acestea, exact când am parcat mașina pentru a urca la cetate, ploaia s-a oprit.

Am plătit biletele jos, inainte de a intra pe poartă, la un mic chioșc.

Cetatea-Cisnadioara-judetul-Sibiu-01

După această poartă de lemn ce te întâmpină prima dată și pe care stă scris Michelsberg (denumirea în germană), am intrat într-o mică pădure. Atmosfera era foarte plăcută și mergând pe potecă te puteai bucura de aerul curat. Se urcă pe niste trepte prin această pădure aprox. 15 minute. Nu este greu, dar vă puteți opri din când în când să vă odihniți.

Cetatea-Cisnadioara-judetul-Sibiu-02

Cetatea-Cisnadioara-judetul-Sibiu-03

Cetatea Cisnădioara a fost construită între anii 1162-1223. Se află pe un deal de 50 m și oferă priveliști frumoase de jur-imprejur către: Munții Cibinului, Cisnădie și satul de la baza sa, Cisnădioara.

Cetatea-Cisnadioara-judetul-Sibiu-04

O poartă mică din piatră îndeamnă turiștii să intre în interiorul zidurilor, ce în vremurile străvechi aveau rol de apărare a bisericii și a locuitorilor satului de năvălirile străine.

Cetatea-Cisnadioara-judetul-Sibiu-05

Cetatea-Cisnadioara-judetul-Sibiu-06

Astăzi se mai păstrează integral doar o biserică în stil romanic, construită la sfârșitul secolului XII și dedicată Sf. Mihail. Acesta este un monument reprezentativ al stilului romanic și unul dintre cele mai vechi din Transilvania. Biserica are și o acustică foarte bună, organizându-se aici spectacole, concerte, înregistrări audio, dar și expoziții.

Cetatea-Cisnadioara-judetul-Sibiu-07

Cetatea-Cisnadioara-judetul-Sibiu-08

Cetatea-Cisnadioara-judetul-Sibiu-09

O plimbare în jurul bisericii, pe lângă zidurile de apărare, vă va ajuta să înțelegeți mai bine rolul pe care l-a avut cetatea și modalitatea cisnădienilor de a se apăra și să priviți întreaga vale a Sibiului. Cetatea aparține de orașul Cisnădie.

Cetatea-Cisnadioara-judetul-Sibiu-10

Cetatea-Cisnadioara-judetul-Sibiu-11

Cetatea-Cisnadioara-judetul-Sibiu-12

Cetatea-Cisnadioara-judetul-Sibiu-13

Una dintre legendele acesteia spune că dacă un cuplu voia să divorțeze, era închis într-o cameră din cetate până doreau să se împace. Dacă nu se întâmpla acest lucru, rămâneau acolo până la moarte.

Cetatea-Cisnadioara-judetul-Sibiu-14

Cetatea-Cisnadioara-judetul-Sibiu-15

Cetatea-Cisnadioara-judetul-Sibiu-16

Cetatea-Cisnadioara-judetul-Sibiu-17

O altă legendă povestește că orice tânăr înainte de nuntă trebuia să rostogolească până sus la cetate un bolovan mare pentru a-și dovedi capacitatea de a întemeia o familie.

Cetatea-Cisnadioara-judetul-Sibiu-18

Cetatea-Cisnadioara-judetul-Sibiu-20

Vă recomand să vizitați Cetatea Cisnădioara atunci când ajungeți în zona Sibiului. Chiar merită!

Cetatea-Cisnadioara-judetul-Sibiu-19

Lasă un comentariu

 

 

 

*