Croazieră la Muntele Athos – Grecia

Croaziera-Muntele-Athos

Toată lumea știe că femeile nu au voie să meargă pe Muntele Athos, iar bărbații ajung acolo cu o permisiune specială. Cu toate acestea, se poate face o croazieră de-a lungul brațului la o distanță semnificativă față de mal. Durează în jur de 3 ore, iar vasul pleacă din portul stațiunii Ouranopolis de două ori pe zi pe timpul verii în jurul orelor 10:30 și 13:30 (cel puțin așa era în 2010, ultima dată când am fost acolo). Biletele se pot achizițona direct la urcarea pe vas.

Muntele Athos este situat în partea de nord a Greciei (zona Halkidiki) și reprezintă o peninsulă cu o lungime de 60 km. Cea mai mare înălțime este atinsă pe Vârful Athonului, de 2030 m. Pe Muntele Athos se află aproximativ 20 mănăstiri, 12 schituri și multe chilii ale călugărilor, toate ortodoxe. Mai este denumit și „Grădina Maicii Domnului”, aici aflându-se o mulțime de icoane ale Sfintei Fecioare Maria.

Ajungând în port, ne-am grăbit să parcăm mașina, ca nu cumva vasul să plece fără noi. Era o zi de vară foarte plăcută și senină. Am achiziționat bilete și am pășit destul de timizi pe vapor. Auzindu-ne vorbind în limba română, o tipă ne-a șoptit să ne așezăm pe partea stângă, deoarece la dus vasul merge mai aproape de uscat pentru a observa mănăstirile, iar la întoarcere distanța este mai mare. Am ascultat-o și ne-am așezat la nivelul la care eram, pe un fel de balcon ce avea să ne arate priveliști foarte frumoase.

După ce croaziera a început, pe mine m-au cuprins puțin emoțiile, cu gândul la acest pământ sfânt și la viața pe care unii călugări o duc acolo în zone pustii. Ne-am îndepărtat de Ouranopolis și am lăsat în urmă Turnul lui Andronic ce se înalța impunător pe malul mării. După aproximativ 30-40 minute, au început să se vadă primele mănăstiri și să ni se povestească câteva detalii despre fiecare în parte, în mai multe limbi (printre care și română). Acestea arată spectaculos, sunt foarte mari, unele aproape de mare, altele înălțate pe coline abrupte. Îmi amintesc că mănăstirea Simonos Petras m-a impresionat, deoarece era situată pe un deal, lângă o prăpastie și cred ca peisajul de acolo este uimitor. Vasul a mai trecut pe lângă mănăstirile Dohiariu, Xenofont, Sf. Pantelimon, Xiropotamu, Grigoriu, Dionisiou și altele pe are nu le mai rețin. Mi-ar fi fost de mare ajutor un binoclu, dar din păcate nu am avut.

În jurul peninsulei apa are o culoare incredibilă, un albastru închis, pătrunzător, aproape ireal, în aer domnește o liniște plăcută și o mulțime de rugăciuni par a se înălța deasupra acestui pământ sfânt. Acolo te învăluie o pace sufletească și simți că te afli mai aproape de Dumnezeu și de Maica Domnului. Sentimentul este deosebit – un sentiment pe care nu-l mai întâlnești în altă parte.

Pe Muntele Athos există și două așezări monastice românești care din păcate nu se văd de pe mare: Schitul Prodromu ce aparține de mănăstirea Marea Lavră și Schitul Lacu.

Cel mai înalt vârf se află chiar în capătul peninsulei. Este aproape mereu acoperit de nori. Când ajunge aici, vasul întoarce și merge la o distanță mai mare de uscat.

La dus toți eram entuziasmați și priveam cu interes tot ce ni se dezvăluia în fața ochilor. La întoarcere ne cuprinsese o moleșeală și o părere de rău că această experiență foarte plăcută se va termina în curând.

Pe vas există un bar de unde puteți cumpăra sucuri, sandvișuri și alte produse și un mic magazin cu icoane, brățări, cărți, mir, tămâie de pe Sfântul Munte Athos.

Am achiziționat de acolo câteva suveniruri și o carte despre Minunile Maicii Domnului pe care am citit-o ulterior și care m-a impresionat până la lacrimi, descoperind detalii despre fiecare mănăstire și despre icoanele făcătoare de minuni cu care s-au petrecut multe miracole.

După un timp în care mai aveam puțin și adormeam, am observat că lumea a inceput să se agite pe vas. Prima senzație a fost de frică crezând că s-a întâmplat ceva, dar când m-am apropiat de partea din față a vaporului, am observat în apă 5 delfini ce făceau întrecere cu noi. Starea de moleșeală mi-a trecut într-o clipă și m-am bucurat mai ceva ca un copil, deoarece iubesc foarte mult delfinii. Aceștia au început să se joace, să facă giumbușlucuri și sărituri în fața noastră, și de fiecare dată când lumea striga de bucurie, mai făceau încă o saritură și înotau cu burta în sus. Spectacolul a durat aproximativ 20 minute în care am uitat de tot. Apoi s-au îndepărtat la fel de veseli și au dispărut în apa albastră a mării. A fost una dintre cele mai frumoase experiențe trăite vreodată, deoarece nu m-am așteptat la o astfel de surpriză.

Tipa de pe vas ne-a spus că nu se întâmplă acest lucru la fiecare croazieră, deci pot spune că am fost foarte norocoși.

Am uitat să precizez că vasul are și o zonă cu aer condițonat și că tot drumul am fost însoțiți de câțiva pescăruși jucăuși pe care i-am și hrănit cu miez de pâine.

Vă recomand din suflet această experiență plină de spiritualitate, peisaje frumoase și surprize plăcute.

În curând voi posta un articol al unui prieten care a ajuns la mănăstirile de pe Muntele Athos. Și eu sunt nerăbdătoare să aflu cum trăiesc cei de acolo și alte detalii din interiorul acestui „centru al ortodoxismului”.

Croaziera-Muntele-Athos-01

Croaziera-Muntele-Athos-02

Croaziera-Muntele-Athos-03

Croaziera-Muntele-Athos-04

Croaziera-Muntele-Athos-05

Croaziera-Muntele-Athos-06

Croaziera-Muntele-Athos-07

Croaziera-Muntele-Athos-08

Croaziera-Muntele-Athos-09

Croaziera-Muntele-Athos-10

Croaziera-Muntele-Athos-11

Croaziera-Muntele-Athos-12

Croaziera-Muntele-Athos-13

Croaziera-Muntele-Athos-14

Croaziera-Muntele-Athos-15

Croaziera-Muntele-Athos-16

Croaziera-Muntele-Athos-17

Croaziera-Muntele-Athos-18

Croaziera-Muntele-Athos-19

2 comments to Croazieră la Muntele Athos – Grecia

  • Calin Dorgo

    Aici ai avut o intalnire de gradul III, om-delfin, delfinii, s-au intalnit cele mai inteligente fiinte din mediu aerian si acvatic, interesant e ca delfinii au un sistem de scanare cu ultrasunete,in special a copiilor cu handicap (pun diagnosticul)si apoi imediat incept terapia,tot prin ultrasunete…vor sa te ajute…sunt cei mai buni prieteni ai nsotri din mediul acvatic, la fel cum cainele si calul sunt cei mai buni prieteni ai nostri de pe uscat…

Lasă un comentariu

 

 

 

*