De Florii am sărbătorit la Fundata Ziua Națională a Turismului Rural Românesc

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-Fundata

La invitația Doamnei Marinela Stoian, Președinte Fondator ANTREC, am participat în perioada 12-13 aprilie la evenimentul organizat la Fundata cu ocazia Zilei Naționale a Turismului Rural Românesc, ediția a XI-a.

Au fost 2 zile pline de vizite, evenimente, manifestări și momente artistice, în care am întâlnit oameni minunați, foarte dedicați activității lor și cu un foarte mare respect pentru turiști.

Înainte să vă povestesc mai multe despre eveniment, vreau să vă vorbesc puțin despre comuna Fundata, o zonă superbă! Aceasta este formată din 3 sate: Fundata, Șirnea și Fundățica și se află în centrul țării, între parcurile naționale montane Bucegi și Piatra Craiului. Peisajul este de vis în orice direcție privești: munții înalți par a supraveghea toată activitatea din regiune, dealurile acoperite de zăpadă te îndeamnă la plimbare, gospodăriile vechi și căpițele de fân întregesc aspectul tradițional al zonei.

Fundata-Romania-01

Această regiune are un potențial turistic imens, datorită localizării sale excelente, a tradițiilor și obiceiurilor ce încă se mai păstrează, a produselor tradiționale și a aerului curat atât de căutat de turiști. Fundata este localitatea situată la cea mai mare altitudine din țară (1360 m), are cel mai curat aer din România (în urma unor măsurători), iar Șirnea este primul sat turistic din țară.

Fundata-Romania-02

Ziua Națională a Turismului Rural Românesc a fost sărbătorită la Căminul Cultural din Fundata, unde atât sâmbătă cât și duminică au avut loc spectacole cu rolul de a-i face pe oameni să-și reamintească de tradițiile și obiceiurile strămoșilor.

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-01

Sâmbătă după-amiază, a avut loc o masă rotundă, unde Doamna Marilena Stoian de la ANTREC și Domnul Primar al comunei Fundata, Marian Pâtea, dar și alti invitați, au luat cuvântul și au scos în evidență aspectele pozitive și principalele avantaje ale regiunii ca destinație turistică.

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-02

Oportunitățile pentru turismul rural și dezvoltarea rurală nu sunt deloc de ignorat, mai ales datorită faptului că din ce în ce mai mulți turiști ce trăiesc în orașe vor să evadeze în weekend, să-și amintească de copilărie și bunici, să se relaxeze și să inspire aer curat. În plus, în comuna Fundata, au apărut din ce în ce mai multe pensiuni, de toate categoriile. Am vizitat și noi câteva, în măsura timpului disponibil:

Raza Soarelui (Fundata) – complex format dintr-o vilă mai mare și alte 3 vile mai mici, fiind clasificat la 4 margarete. Camerele sunt spațioase, iar la parter există o sală de mese ce oferă o panoramă superbă asupra munților.

Pensiunea-Raza-Soarelui-01

Pensiunea-Raza-Soarelui-02

Pensiunea-Raza-Soarelui-03

Pensiunea-Raza-Soarelui-04

Pensiunea Ursul Cârcotaș (Fundata) – are o denumire super haioasă, însă nu am avut ocazia să vizităm decât sala de mese ce era decorată cu opere din lemn (făcute de un tânăr foarte talentat din sat, despre care o să vă povestesc mai jos) și terasa situată într-un cadru natural foarte plăcut. Am întâlnit și 2 căței Saint-Bernard foarte prietenoși.

Pensiunea-Ursul-Carcotas-01

Pensiunea-Ursul-Carcotas-02

Pensiunea-Ursul-Carcotas-03

Pensiunea-Ursul-Carcotas-04

Padina Ursului (Fundata) este o pensiune de 5 margarete, ce m-a impresionat în mod special prin atenția la detalii și respectul proprietarului, Dl. Marian Rădoi, pentru fiecare turist în parte. Este o persoană foarte primitoare, care are grijă de tot ce se întâmplă în pensiune și încearcă să mulțumească pe toată lumea. Pensiunea se adresează mai mult companiilor ce oferă traininguri și teambuildinguri în mijlocul naturii. Are mai multe restaurante realizate pentru fiecare grup în parte. Și aici am găsit 3 căței superbi care sunt, de fapt, și simbolul pensiunii. Cu Dl. Rădoi am stat ore întregi de vorbă și am mai fi continuat dacă ne-ar fi permis timpul.

Pensiunea-Padina-Ursului-01

Pensiunea-Padina-Ursului-02

Pensiunea-Padina-Ursului-03

Pensiunea-Padina-Ursului-04

Pensiunea-Padina-Ursului-05

Pensiunea-Padina-Ursului-06

Pensiunea-Padina-Ursului-07

Pensiunea-Padina-Ursului-08

Pensiunea-Padina-Ursului-09

O altă unitate de cazare deosebită este Curtea Brăneană din Bran, unde am avut ocazia să o cunoaștem pe dna. Liliana Enescu, o persoană cu suflet mare și foarte dedicată activității pe care o desfășoară. Pensiunea arată foarte bine, este clasificată la 4 margarete, iar camerele sunt foarte spațioase.

Pensiunea-Curtea-Braneana-01

Pensiunea-Curtea-Braneana-02

Pensiunea-Curtea-Braneana-03

Pensiunea-Curtea-Braneana-04

Pensiunea-Curtea-Braneana-05

Pensiunea-Curtea-Braneana-06

Vizitând aceste pensiuni, am cunoscut oameni deosebiți, cu o mentalitate sănătoasă și care chiar pun accentul pe servicii de calitate și pe dezvoltarea turismului rural.

Tot pe parcursul zilei de sâmbătă am vizitat cele 2 biserici din Fundata:

1. Biserica Nouă cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae și Adormirea Maicii Domnului construită între anii 1939 și 1943.

Biserica-Noua-Fundata-01

Biserica-Noua-Fundata-02

2. Biserica Veche ce datează din anul 1830 și are hramul Adormirea Maicii Domnului. A fost construită din piatră și acoperită cu șindrilă.

Biserica-Veche-Fundata-01

Biserica-Veche-Fundata-02

Seara de sâmbătă s-a încheiat cu un Spectacol Folcloric susținut de Ionela Bran, dansuri tradiționale ale Ansamblului Poarta Dorului și un Joc de Lasere, toate realizate pentru sătenii din Fundata.

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-03

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-04

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-05

Duminica Floriilor a debutat cu sfințirea crenguțelor de salcie de către Preotul Petecilă Bogdan, care apoi au fost împărțite celor prezenți în sală de câteva fetițe drăguțe.

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-06

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-07

Ulterior, autoritățile locale și organizatorii au deschis oficial Ziua Națională a Turismului Rural Românesc, urându-le “Bun venit!” tuturor.

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-08

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-09

Atmosfera s-a destins când au început dansurile și cântecele tradiționale. Au urcat pe scenă: Ansamblul Folcloric “Sub Cetina Bradului” din Fundata, Ansamblul Folcloric Izvorașul din comuna Izvoarele, jud. Prahova, Clubul Seniorilor din comuna Izvoarele etc.

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-10

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-11

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-12

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-13

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-14

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-15

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-16

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-17

Bogdan a făcut un mic filmuleț cu momente din timpul spectacolului. Enjoy it!

În paralel cu toate acestea a avut loc o expoziție gastronomică cu produse tradiționale și degustare. O mulțime de bunătăți atrăgeau privirile vizitatorilor încă de cum pășeau în interior.

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-18

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-19

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-20

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-21

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-22

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-23

La etajul 1 al Căminului Cultural din Fundata au fost amenajate câteva camere în care s-au ținut demonstrații ale meșterilor populari. Noi am stat de vorbă cu 3 dintre aceștia și am încercat să aflăm câteva secrete din activitatea lor:

1. Doamna Clinciu Gabriela din comuna Bran, satul Poarta – ne-a vorbit despre procedeul încondeierii ouălor pe care l-a învățat de la mama sa la vârsta de 10 ani și prin care expune și imagini din copilăria și viața sa:

2. Cojanu Bogdan din Fundata – se ocupă cu prelucrarea lemnului de 10 ani și colaborează foarte mult cu pensiunile din zonă, din mâinile lui ieșind adevărate opere de artă:

3. Plăpumăresele din Șirnea – lucrează cu drag de când erau mici, au învățat de la părinți și realizează plăpumi din lână naturală (3-4 kg la o plapumă):

Mi-a plăcut la nebunie să descopăr câteva dintre ocupațiile oamenilor din zonă și să văd că încă încearcă să le păstreze și să-i invețe și pe tineri să le prețuiască. Sala a fost arhiplină și toată lumea s-a bucurat de spectacol și i-a urat un sincer “La Mulți Ani!” primarului comunei al cărui prenume este și Florin.

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-24

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-25

Așa am petrecut noi weekend-ul din perioada Floriilor, în mijlocul satului, bucurându-ne de zăpada care ne-a cam luat prin surprindere și stând de vorbă cu persoane pe care le-am îndrăgit din prima clipă.

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-26

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-27

Se pare că turismul rural începe să fie din ce în ce mai apreciat atât la nivel național, cât și de turiștii străini care petrec vacanțele la noi în țară.

Evenimentul a fost organizat de ANTREC Braşov, în parteneriat cu Primăria Fundata şi cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism.

Ziua-Nationala-a-Turismului-Rural-Romanesc-28

3 comments to De Florii am sărbătorit la Fundata Ziua Națională a Turismului Rural Românesc

  • Foarte frumos, Romania are atat de multe de oferit, sper ca turismul romanesc sa fie promovat din ce in ce mai bine in viitor. Felicitari pentru blog,

    Cristina:-)

  • in ceea ce priveste conditiile de cazare si masa, arata senzational, ce cred eu ca lipseste este divertismentul
    turistii vin si stau doua,cel mult trei nopti, pentru ca oferta de distractie este inexistenta.
    turistii ar fi interesati sa fie puse in scena spectacole, mai ales prezentari ale obiceiurilor zonei
    toti acesti oameni care au bagat bani multi in pensiuni, sa se stranga si sa puna mana de la mana si sa plateasca pentru organizarea de spectacole

Lasă un comentariu

 

 

 

*