Descoperiți Moara de Hârtie de la Comana!

Muzeul-Moara-de-Hartie-din-Comana

Sunt foarte încântată de fiecare dată când ajung într-un loc și descopăr și obiective turistice despre care nu știam că există și mai ales care promovează valorile zonei, meșteșuguri tradiționale și ne reamintesc de modul de trai al oamenilor „de altădată”. Poveștile create în jurul acestor atracții reînvie vremuri îndepărtate și fac viața mai frumoasă celor ce doresc să le asculte.

Datorită dlui Gelu Palamaru de la Casa Comana, l-am întâlnit pe dl Ion Georgescu care ne-a încântat cu povestea Morii de Hârtie din localitatea Comana (jud. Giurgiu).

Muzeul-Moara-de-Hartie-din-Comana-01

Muzeul-Moara-de-Hartie-din-Comana-02

Muzeul-Moara-de-Hartie-din-Comana-03

Moara de Hârtie este mai exact un atelier-muzeu, unde vizitatorii pot vedea cum se făcea pe vremuri hârtia. Reprezintă un spațiu creat pentru a păstra istoria meșteșugurilor legate de carte. A fost construită în 2010 – 2011 și deschisă oficial pe data de 6 august 2011.

Muzeul-Moara-de-Hartie-din-Comana-04

Muzeul-Moara-de-Hartie-din-Comana-06

Muzeul-Moara-de-Hartie-din-Comana-09

Pe vremuri, morile de hârtie erau locurile unde se făcea hârtia (astăzi fabrici de hârtie). Cei de la Moara de Hârtie din Comana au extins conceptul reunind toate cele trei meșteșuguri legate de carte: realizarea de hârtie, tipar și legătorie de carte. Au fost strânse echipamente vechi și istorice care au aparținut istoriei artelor grafice din România (unele au fost cumpărate de la tipografia ziarului Universul – primul cotidian de mare tiraj din România, primul ziar unde au fost publicate anunțuri de publicitate, „primul tabloid românesc”). În plus, s-a încercat recrearea atmosferei din jurul echipamentelor.

Am avut ocazia să vedem și cărți poștale originale care arată fabrica unde au fost realizate.

Muzeul-Moara-de-Hartie-din-Comana-14

Muzeul-Moara-de-Hartie-din-Comana-15

Muzeul-Moara-de-Hartie-din-Comana-13

Muzeul este divizat în mai multe zone, printre care:

Zețăria (locul de tipar):
– locul de unde se culeg textele;
– acolo se află literele și ornamentele de tipar așezate în funcție de frecvența utilizării lor;
– literele sunt individuale și erau luate una câte una; astfel se tipăreau ziarele până în 1989.

Muzeul-Moara-de-Hartie-din-Comana-10

Muzeul-Moara-de-Hartie-din-Comana-11

Zona de legătorie – cuprinde presa de legătorie și aparate ce fac diverse operațiuni (ex: rotunjirea colțurilor). Tot aici am văzut una dintre cele mai mari prese din România.

Muzeul-Moara-de-Hartie-din-Comana-05

Muzeul-Moara-de-Hartie-din-Comana-08

Muzeul-Moara-de-Hartie-din-Comana-07

Toate echipamentele din Moara de Hârtie sunt funcționale (unele datează din 1889 și 1928), astfel că vizitatorii pot face personal ceva practic referitor la aceste meșteșuguri. De exemplu, de-a lungul timpului câteva cupluri și-au creat propriile invitații de nuntă, trecând prin toate etapele.

Muzeul-Moara-de-Hartie-din-Comana-19

Moara de Hârtie nu are încă un program de vizitare, dar cu o rezervare prealabilă puteți programa o vizită.

Frecvent se organizează ateliere pentru copii, adulți, teambuilding-uri etc., unde într-o atmosferă specială, vizitatorilor li se povestește despre istoria hârtiei, a tiparului și sunt încurajați să realizeze singuri ceva.

Muzeul-Moara-de-Hartie-din-Comana-16

Muzeul-Moara-de-Hartie-din-Comana-18

Pe pereții acestui „atelier viu” se află fotografii de la expoziții, imagini cu alte ateliere de zețărie, afișe originale luate din diverse tipografii și alte lucruri care aduc aminte de acele vremuri.

Muzeul-Moara-de-Hartie-din-Comana-12

Moara de Hârtie este într-o continuă construție și amenajare. În plus, se pregătește un nou proiect intitulat „Satul Meșteșugurilor”, unde vor fi construite mai multe ateliere de meșteșuguri. Astfel, se va practica prelucrarea lemnului, fierăria, prelucrarea stufului, olăritul, țesutul, morăritul tradițional, prelucrarea fructelor, a legumelor și a plantelor medicinale. Acesta va fi gata până în aprilie 2016.

Din mai-iunie 2015 va începe construcția care se va face în stil tradițional românesc, doar cu lemn și pământ, timp în care vor fi organizate și ateliere.

Muzeul-Moara-de-Hartie-din-Comana-17

Pe viitor, în acest spațiu va exista un întreg complex cu program de vizitare, unde turiștii se vor putea implica în învățarea diverselor meșteșuguri / experimentarea lor și vor redescoperi lumea uitată a satului, simplă, dar deosebit de frumoasă.

Pe 1, 2 și 3 mai 2015 porțile vor fi deschise pentru oricine la Moara de Hârtie, deci se va putea vizita fără taxă de intrare. Profitați de această ocazie, detașați-vă de agitația vieții de zi cu zi și bucurați-vă de povestea spusă de dl Ion Georgescu și soția sa într-un spațiu cu totul deosebit, magic. Va fi, cu siguranță, o experiență inedită.

Ore de vizitare pentru 1, 2 și 3 mai 2015: 11:00, 13:00, 15:00, 17:00

Înscrierile se fac pe e-mail la adresa dana@moaradehartie.ro, prin mesaj pe pagina de Facebook sau la telefon 0724 290 010

Pentru mai multe detalii intrați pe site-ul oficial al Morii de Hârtie.

Cu această ocazie îi felicit pe cei din echipa muzeului pentru inițiativă și le doresc mult succes și în proiectele viitoare. Noi abia așteptăm să fie totul gata! Până atunci va mai crește și Simina și probabil va fi dornică să exploreze și să descopere cât mai multe lucruri noi.

La final, vă las cu un filmuleț scurt cu meșteșugari:

Aștept părerile voastre după vizitare :D

2 comments to Descoperiți Moara de Hârtie de la Comana!

Lasă un comentariu

 

 

 

*