Insula Lefkada – o destinație de vis la Marea Ionică

insula-lefkada-grecia

După cum probabil ați aflat de pe Facebook, pe data de 20 iulie eu și Bogdan am avut nunta și nu am rezistat tentației de a petrece luna de miere în țara noastră de suflet, Grecia. Am ales un sejur în Insula Lefkada, la un hotel foarte bun și anume Porto Galini pe care, chiar dacă are tarife mai mari, vi-l recomand cu încredere.

Am revenit de câteva zile și încercăm să ne adunăm ideile pentru a vă împărtăși cât mai multe lucruri frumoase și utile.

Traseu: București – Giurgiu – Ruse – Pleven – Sofia – Blagoevgrad – Kulata – Thessaloniki – Veroia – Grevena – Ioannina – Preveza (aici am trecut printr-un tunel construit pe sub apă și ne-a costat 3 euro) – Lefkada. Total: 1060 km

Pe insulă puteți ajunge fără probleme cu mașina, datorită podului plutitor existent. Autostrada Egnatia Odos de la Thessaloniki la Ioannina este superbă și are porțiuni pe care veți merge prin munți, prin tuneluri (44 de tuneluri însumând 38 km) și pe viaducte. După Ioannina nu mai este autostradă, dar drumul este bun și mai sunt aproximativ 130 km până în Lefkada. Cumpărați de la un magazin o hartă a insulei pentru a vă putea ghida și a explora în intregime insula.

insula-lefkada-grecia-01

insula-lefkada-grecia-02

Lefkada (denumită și Lefkas) este a patra insulă ca mărime din Marea Ionică (după Kefalonia, Corfu și Zakynthos) având o lungime de 35 km și o lățime de 15 km și una dintre cele mai frumoase. Peisajele superbe, culoarea apei mării, oamenii primitori, stațiunile cochete, satele de munte cu străduțe înguste, restaurantele și tavernele cu preparate delicioase și posibilitățile de distracție fac din Lefkada o destinație de vacanță ideală. Mie personal mi-a făcut o părere foarte bună această insulă mai ales datorită peisajelor deosebite pe care le-am descoperit.

insula-lefkada-grecia-06

insula-lefkada-grecia-03

insula-lefkada-grecia-04

insula-lefkada-grecia-05

Partea estică a insulei este plină de stațiuni având o infrastructură turistică bine dezvoltată. Printre acestea se numără: Nikiana, Ligia, Desimi, Poros, Nidri, Vasiliki etc.
Din câte am observat, intrarea în mare este destul de lină, dar plajele sunt cu pietricele/pietre. Nu uitați de încălțămintea specială, deoarece în apă pot fi arici de mare. Se pot practica sporturi acvatice, dar vă puteți bucura și de peisajele frumoase asupra golfurilor. Porturile mici din diverse stațiuni redau farmecul aparte al insulei.

insula-lefkada-grecia-07

insula-lefkada-grecia-08

Partea vestică este mult mai sălbatică, dar peisajele de aici te lasă fără grai. Noi am explorat în lung și-n lat insula și am descoperit locuri minunate! Stâncile înalte ce se unesc cu marea de o culoare aproape ireală, contribuie la frumusețea incontestabilă a insulei Lefkada. Plajele de aici sunt superbe, cu nisip/nisip și pietricele mici, intrarea în mare este mai abruptă și se creează valuri (nu foarte mari). Apa are o culoare deosebită, turcoaz, iar spuma valurilor ce se sparg la mal încântă privirile turiștilor.

insula-lefkada-grecia-09

insula-lefkada-grecia-10

Cu mai multe detalii despre plajele din Lefkada, voi reveni în articolul următor.

insula-lefkada-grecia-18

insula-lefkada-grecia-19

La o primă vedere, stațiunile din insulă nu par foarte compacte, dar există și unele aglomerate, cu o mulțime de restaurante, taverne, magazine și mulți turiști. Printre acestea se numără Nidri și Vasiliki.

insula-lefkada-grecia-21

Nidri este cea mai dezvoltată stațiune turistică, situată în partea estică. Foarte mulți turiști dornici de distracție aleg această stațiune pe timpul verii. De aici pleacă și vasele de croazieră ce fac turul insulelor din jur. Tot din Nidri se văd insule mai mari sau mai mici precum: Madouri, Skorpios, Sparti, Skorpidi și Meganisi. O mulțime de magazine cu suveniruri, cu articole de încălțăminte și îmbrăcăminte își așteaptă cumpărătorii, iar tavernele de pe malul mării încântă papilele gustative ale turiștilor.

insula-lefkada-grecia-11

Vasiliki și-a păstrat aspectul pitoresc de-a lungul timpului dar este o stațiune dezvoltată și atrage an de an tot mai mulți turiști. Este cunoscută la nivel mondial pentru wind-surfing și nu aveți cum să nu observați turiști ce se bucură de acest sport. Și aici există taverne, restaurante și magazine pentru toate gusturile.

Capitala insulei se numește tot Lefkada și este un oraș cochet cu restaurante, terase, port cu ambarcațiuni care mai de care mai atrăgătoare și case tradiționale multicolore. În partea de est a orașului se află marina, ce se spune că este una dintre cele mai moderne din Grecia.

În interiorul insulei puteți admira mici localități cu case tradiționale amplasate pe dealuri și munți, străduțe înguste, biserici vechi și panorame deosebite asupra mării și golfurilor.

insula-lefkada-grecia-12

insula-lefkada-grecia-13

insula-lefkada-grecia-14

Ceea ce m-a impresionat foarte mult în Lefkada a fost drumul destul de întortocheat, dar bun ținând cont că ne aflam pe o insulă. Acesta șerpuiește când pe malul mării, când pe crestele munților și oferă priveliști de neuitat.

insula-lefkada-grecia-15

insula-lefkada-grecia-16

Peste tot în insulă există bisericuțe mici sau mai mari, noi sau mai vechi în care se oglindește istoria insulei.

Explorând tot ce se putea, am descoperit și o cascadă superbă în localitatea Dimosari (în apropiere de Nidri), pe care v-o recomand și vouă.

insula-lefkada-grecia-17

În Lefkada am întâlnit foarte mulți turiști români, poate și datorită accesului facil, dar și faptului că agențiile din țară au început să promoveze din ce în ce mai mult această destinație.

insula-lefkada-grecia-20

Pe scurt, iată câteva dintre locurile și activitățile pe care nu trebuie să le ratați:

– capitala insulei
– cascada de la Dimosari
– Mănăstirea Faneromeni – protectoarea insulei
– Capul Doukato (Lefkatas) – cel mai sudic punct al insulei
– o croazieră către insulele din jur
– plajele din partea vestică a insulei printre care: Porto Katsiki, Egremni, Gialos, Kathisma, Milos, Megali Petra etc.
– stațiunile Nidri și Vasiliki.

insula-lefkada-grecia-22

insula-lefkada-grecia-23

Insula Lefkada este un colț de paradis care merită vizitat măcar o dată în viață!

CITEŞTE ŞI:

plajele-din-insula-lefkada-grecia

13 comments to Insula Lefkada – o destinație de vis la Marea Ionică

 • Chiar asteptam cu nerabdare sa va intoarceti si sa va ascult povestea voastra despre Lefkada. Ma bucur ca ati venit incantati.
  Va mai urez inca o data multa fericire,pe drumul nou pe care ati pornit in doi!Fotografiile sunt deosebit de frumoase, chiar mi-era dor de Lefkada!

 • Silini

  Este minunat!
  Ma bucur ca acest blog este foarte creativ

 • Anca-Ioana

  Anul trecut, am descoperit Lefkada din pura intamplare. Am ramas muti de peisajele oferite si de ospitaliatatea oamenilor de pe insula (dupa experienta neplacuta din Corfu). Doar ca anul trecut nu erau romani aproape deloc. Insa am dat peste o taverna unde lucrau 2 romani. Anul acesta ne vom intoarce acolo cu aceeasi placere. Casa de piatra, multa fericire si intelegere!!!!

 • CE NAM VAZUT AN CEI 57 DE ANI FRUMUSETE SI RAFINAMENT AUTENTIC OMENESC AM VAZUT AN INSULA LEFCADA GRECI NUSTIU DACA AM SA MAI MA LOVESC VREO DATA CU ASA FRUMUSETE DE LOC DIN EUROPA SI ASA LIBERTATE SI RECREERE

 • MULTUMIM FAMILIEI CARE NE ANDRUMAT SA NE DUCEM AN ACELE LOCURI SI CU BANI PUTINI

 • Florea Maria

  Va rog,daca stie cineva adrese de cazare privata,in Lefkada m-as bucura din tot sufletul sa gasesc.Multumesc.

 • Maria

  Imi poti spune te rog cat a costat o croaziera din Nidri? Biletele se iau pe loc de acolo si dureaza toata ziua?

  si inca ceva, ai vazut in drumul tau camping-uri dragute? :)

 • Alerim

  Cata frumusete, anul acesta planuim sa ajungem si noi !!

 • Liviu

  In vara 2015 ne dorim sa mergem in Lefkada la camping, cu cortul. Dar nu avem masina si cautam pe cineva cu 2 locuri libere.Platim benzina 50% si taxele de drum.

Lasă un comentariu

 

 

 

*