Istanbul – pe urmele lui Suleyman Magnificul

Istanbul-pe-urmele-lui-Suleyman-Magnificul

Am plecat la Istanbul fără prea mari așteptări. Voiam să îl vizităm demult, mai ales datorită faptului că nu trecusem niciodată granițele Turciei. Am ales programul agenției de turism Zahir Travel, care are și un titlu sugestiv: “Pe urmele lui Suleyman Magnificul” (țin să precizez că nu am văzut niciun episod din serialul Suleyman Magnificul, deci nu prea aveam habar de întâmplări, personaje etc.) și care include 4 nopți de cazare la tariful de 155 euro/persoană (transport autocar + 4 nopți cazare + mic dejun).

Sincer nu prea știam la ce să ne așteptăm, însă nebunia și aglomerația din Istanbul ne-au izbit de cum ne-am apropiat de oraș.

Intrare-in-Istanbul-01

Intrare-in-Istanbul-02

Totuși, chiar dacă traficul era intens, nu se făceau blocaje, așa că în aprox. 15 – 20 de minute (in jurul orei 19:00) ne aflam în fața hotelului, în cartierul Laleli.

Prima impresie despre oraș: multă lume pe stradă, mașini și claxoane, haos, comercianți unul lângă celălalt, o mulțime de magazine la parterul clădirilor… o zăpăceală de nedescris. Părea că urmează o revoltă, dar din păcate sau din fericire, așa este viața în Istanbul.

Ne-am cazat (Art’Otel – modest, dar ok, curat), ne-am luat inima în dinți și ne-am avântat în mulțime pentru a merge spre centrul orașului, care se află la aprox. 20 de minute de mers pe jos de hotel.

Art-Otel-Istanbul-01

Art-Otel-Istanbul-02

Din nou aglomerație, oameni care dau peste tine, tot felul de produse de vânzare pe marginea drumului, claxoane etc. După câteva minute ne-am obișnuit și am început să ne relaxăm și să ne bucurăm de această plimbare.

Ne-am oprit la un magazin cu tot felul de obiecte, unde un domn foarte talentat personaliza produsele cumpărate scriind caligrafic pe acestea mesajul dorit de clienți.

Hat-Yazi-Istanbul-arta-caligrafiei-01

Am luat și noi o plăcuță drăguță cu un peisaj din Istanbul și l-am rugat să scrie numele blogului nostru.

Hat-Yazi-Istanbul-arta-caligrafiei-02

A durat foarte puțin și a ieșit foarte bine. Am și filmat:

Ne-am continuat plimbarea și în scurt timp am ajuns în Piața Sultanahmet în jurul căreia se află unele dintre cele mai importante obiective turistice din Istanbul. Atmosfera se schimbă aici, totul pare mai elegant, iar turiștii pot sta pe băncuțele din parc și admira fântâna arteziană, Moscheea Albastră și Sfânta Sofia.

Moscheea-Albastra-din-Istanbul

Moscheea-Sfanta-Sofia-din-Istanbul

În continuare vă enumăr în mare ce am făcut în următoarele zile în Istanbul, urmând să postez apoi un articol special dedicat obiectivelor turistice.

Ziua 2: tur pietonal cu ghidul de la agenție – Elena (era inclus în pachet), vizită Palatul Topkapî, vizită Sfânta Sofia, vizită Basilica Cisternă (Palatul Scufundat), plimbare pe podul Galata spre Turnul Galata, urcare în Turnul Galata.

tur-pietonal-Istanbul

Palatul-Topkapi-Istanbul

Moscheea-Sfanta-Sofia-din-Istanbul-2

Basilica-Cisterna-Palatul-Scufundat

Podul-Galata-din-Istanbul

Turnul-Galata-din-Istanbul

Ziua 3: vizită Moscheea lui Suleyman, croazieră pe Bosfor, trecere cu metroul pe sub Bosfor până în Asia, plimbare pe malul Bosforului în Asia, vizită Marele Bazar.

Moscheea-lui-Suleiman-Suleyman-Magnificul

Croaziera-pe-Bosfor

Metrou-pe-sub-Bosfor

plimbare-pe-malul-Bosforului-in-Asia

Grand-Bazar-Marele-Bazar-din-Istanbul

Ziua 4: Cetatea Yedikule (Cetatea celor 7 Turnuri), tur cu autocarul prin Asia, vizită Palatul Dolmabahce, piața Taksim + bulevardul Istiklal, vizită Miniaturk, vizită Acvariu – Turkuazoo.

Cetatea-Yedikule-Edikule-din-Istanbul

tur-cu-autocarul-prin-Asia

Palatul-Dolmabahce-din-Istanbul

Piata-Taksim-din-Istanbul

Bulevardul-Istiklal-Piata-Taksim

Miniaturk-Istanbul

Acvariu-Istanbul-Turkuazoo

Ziua 5: vizită Moscheea Albastră, exterior Moscheea Mica Sfânta Sofia, plimbare prin piața Sultanahmet, întoarcere în țară.

Moscheea-Albastra-din-Istanbul-2

Moscheea-Mica-Sfanta-Sofia-din-Istanbul

Piata-Sultanahmet-din-Istanbul

În mare, acestea au fost lucrurile pe care le-am vizitat, ca să vă faceți o idee generală. În opinia mea, mai mult decât atât nu se poate face în câteva zile, mai ales dacă te afli pentru prima dată în Istanbul. Au fost zile pline în care am mers și pe jos foarte mulți km, dar și cu transportul în comun și în care ne-am odihnit abia seara la cină.

Transportul în comun este destul de bine pus la punct, dar la început poate părea complicat. Tramvaiul și metroul sunt pe aceeași hartă, dar autobuzele cred că au o hartă diferită. Pentru primele două trebuie să cumpărați jetoane de la automate: Jetonmatik (deci și la tramvai se trece de bările acelea ca la metrou). Un jeton costă 3 lire turcesti (aprox. 1 euro).

Jetonmatik-metrou-tramvai-Istanbul

tramvai-Istanbul

Pentru autobuz se cumpără niște cartele, dar din păcate noi nu am găsit în toate stațiile și atunci am cumpărat de la un capăt de linie. Deci luați de la început cartelă cu câte călătorii aveți nevoie, deoarece s-ar putea ca la întoarcere să nu aveți de unde cumpăra. Am înțeles că s-ar găsi și la chioșcurile de ziare, dar nu am încercat. O cartelă cu 2 călătorii costă 7 lire turcești, iar una cu 5 călătorii 15 lire. Se urcă doar pe la ușa șoferului și se apropie cartela de aparatul din fața acestuia. Deci nu aveți cum să urcați fără cartele. Foarte multe autobuze au capătul de linie în zona Eminonu, chiar lângă podul Galata, așa că atunci când doriți să ajungeți într-un anumit loc, începeți căutarea de aici. De asemenea, este important de știut faptul că tramvaiul T1 trece prin cartierele Aksaray și Laleli, apoi străbate zona centrală, trece podul Galata și are capătul aproape de Palatul Dolmabahce. Acesta vine foarte des, la 2-3 minute. Din punctul acesta de vedere, totul este foarte bine pus la punct. În plus, toți vatmanii/șoferii sunt îmbrăcați la costum: cămașă albă, cravată și vestă sau sacou. Aspectul acesta mi-a placut foarte mult!

Autobuz-Istanbul

Istanbulul este un oraș imens și singurul din lume care se întinde pe două continente: Europa și Asia. A avut de-a lungul timpului mai multe denumiri printre care Bizanț și Constantinopol. Acesta este construit pe cele două maluri ale Strâmtorii Bosfor care leagă Marea Neagră de Marea Marmara. Are o suprafață de circa 7500 kmp, cu o lungime de 150 km și o lățime de 50 km. Numărul de locuitori este impresionant: 15.000.000 și se află într-o creștere continuă. Istoria orașului este deosebită, acesta fiind de-a lungul timpului capitala Imperiilor Roman de Răsărit, Bizantin și Otoman. Toți cei ce au trecut pe aici și-au lăsat amprenta în cultura orașului și au construit diverse edificii religioase și civile, unele dintre acestea putând fi vizitate și astăzi.

Plimbându-ne foarte mult pe străzile orașului, ne-am dat seama că există moschei peste tot, mai mici sau mai mari. Muezinul (preotul musulman) cântă și cheamă oamenii la rugăciune de 5 ori pe zi. Inițial mi se părea foarte ciudat pentru că se aude în tot orașul, dar apoi m-am obișnuit.

De asemenea, pe străzi se vând la toate colțurile castane coapte, porumb fiert, covrigi (1 liră simplu, 2 lire cu finetti sau brânză) sau suc de rodii (făcut chiar în fața ta).

covrigi-Istanbul

castane-Istanbul

sucuri-naturale-Istanbul

Referitor la mâncare, cu siguranță nu aveți cum să muriți de foame în Istanbul. Există multe restaurante, fast food-uri cu vestitul kebab (costa aprox 5-10 lire/persoană) etc. Noi la prânz mâncam ceva repede, în mână, pentru că nu ne permiteam să pierdem timp, iar seara luam cina în restaurantul care ne atrăgea cel mai mult.

strada-restaurante-Istanbul

O masă la restaurant pentru două persoane, cu felul II, desert și o băutură răcoritoare costă în jur de 100 lire turcești. În ultima seară, am încercat un preparat tradițional foarte bun (Testi Kebab, restaurantul Cozy, aflat pe o străduță îngustă, aproape de Piața Sultanahmet, pe drumul ce duce spre cartierul Laleli), care a avut o prezentare pe măsură:

Atunci când doriți să cumpărați rahat, cafea etc. nu vă gândiți că în bazar sunt cele mai bune tarife. Am descoperit (după ce cumpărasem deja) că magazinele de la stradă pot avea tarife mai bune. Am văzut în vitrine o mulțime de deserturi, de la rahat cu diverse arome sau conținut, la baclava sau prăjituri cu fructe.

magazin-dulciuri-Istanbul

Pentru cei cărora le place narghileaua, există localuri speciale. Miroase a tot felul de arome cand treci pe lângă acestea.

În unele piețe sunt mulți porumbei care așteaptă de mâncare, dar am avut și norocul să vedem 2 papagali liberi în copac.

Papagali-in-Istanbul

Partea asiatică mi s-a părut mai elegantă decât cea europeană, atât cât am văzut într-un tur cu autocarul pe drumuri principale. Pe aici autobuzele mergeau pe două benzi create special pe mijloc, pentru a nu avea probleme cu aglomerația.

Istanbul este împărțit în 3 părți: 2 se află în partea europeană și 1 pe partea asiatica. Între cele 2 părți europene există poduri pe care se poate trece chiar și cu tramvai/autobuz. Podul Galata este unul dintre ele. Peste Bosfor (între partea europeană și partea asiatică) există 2 poduri mari: Podul Bosfor (3 benzi/sens) și Podul Fatih Sultan Mehmet (4 benzi/sens), iar pe sub Bosfor o linie de metrou între stațiile Sirkeci și Uskudar.

Nu ai cum să te plimbi în Istanbul fără să observi pisicile, pentru că se află peste tot și sunt ocrotite de localnici. În unele locuri sunt construite cuști pentru ele (un fel de căsuțe în miniatură :D). Am văzut și destui câini, majoritatea mari, dar prietenoși.

Casuta-pisici-Istanbul

Unii locuitori țin steagul Turciei în geam, iar în spatele Moscheii Albastre am găsit o străduță cu câteva case colorate, tradiționale. Nu știu dacă încă mai sunt locuite, dar arată foarte frumos.

straduta-case-colorate-Istanbul

Cu mult timp în urmă, Istanbulul a fost înconjurat de 3 rânduri de ziduri de fortificație, ale căror ruine se mai pot vedea și astăzi în unele locuri.

La prima vedere o să vi se pară că sunt multe informații în acest articol, dar în momentul în care veți ajunge acolo vă veți aminti ce v-am povestit.

Agenția Zahir Travel a ales cel mai scurt traseu pentru acest program, astfel că drumul a durat aprox. 10 ore din București până în Istanbul: București – Giurgiu – Ruse – Razgrad – Targovishte – Kotel – Yambol – Hamzabeyli – Edirne – Istanbul.

Drum-Turcia-Romania

Multitudinea de obiective turistice foarte interesante, peisajele oferite de Bosfor, localizarea sa pe două continente, istoria și cultura, contrastele puternice între cartierele foarte aglomerate și cele liniștite, magazinele elegante și tarabele sau marfa vândută pe jos pe stradă, clădirile noi și mall-urile din zona metropolitană și clădirile vechi din oraș, restaurantele elegante și fast food-urile modeste prezente peste tot etc. îi oferă orașului un farmec aparte și o atmosferă poate unică în lume.

Chiar dacă inițial toate aceste lucruri ne-au zăpăcit puțin, în final am plecat foarte încântați și am promis că vom reveni!

CITEŞTE ŞI:

atractii-obiective-turistice-locuri-de-vizitat-in-Istanbul

3 comments to Istanbul – pe urmele lui Suleyman Magnificul

Lasă un comentariu

 

 

 

*