Județele Vâlcea și Gorj – bijuterii ale turismului românesc

Info-Trip-Judetele-Valcea-si-Gorj

La invitația Fundației Amfiteatru am participat în perioada 3-6 apilie 2014 la un info-trip organizat în jurul Forumului Internațional – Turism Responsabil și Dezvoltare Rurală pentru vizitarea județelor Vâlcea și Gorj. Bineînțeles că 4 zile vor fi mereu insuficiente pentru descoperirea unor regiuni cu un potențial turistic atât de bogat, însă au fost punctate obiective turistice importante și am reușit să ne reamintim importanța turismului rural, atât pentru noi care trăim printre betoane, dar și pentru turiștii străini cărora li se pare desprins din altă lume.

Forumul-International-pentru-Turism-Responsabil-si-Dezvoltare-Rurala

Iată pe scurt detalii despre locurile pe care le-am vizitat:

1. Mănăstirea Bistrița – este un lăcaș de cult important atât pentru istoria ortodoxismului, dar și pentru perioada actuală. Aici se află Sfintele Moaște ale Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, cumpărate și aduse în anul 1497 de către banul Barbu Craiovescu. A fost ctitorită de boierii Craiovești în jurul anului 1490. De-a lungul timpului a avut de mai multe ori de suferit în urma unor cutremure sau alungări.

Manastirea-Bistrita-01

În prezent este mănăstire de măicuțe. O alee conduce credincioșii spre poarta care îi invită în interior, unde sunt învăluiți de liniște și se pot ruga în voie. Există obiceiul de a se trece de 3 ori pe sub racla cu moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, făcător de minuni. Hram: Adormirea Maicii Domnului.

Manastirea-Bistrita-02

2. Mănăstirea Hurezi – a fost construită între anii 1690 și 1693 de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, fiind cea mai importantă ctitorie a sa. Istoria sa îndelungată, spiritualitatea, rolul important în ortodoxie, situarea într-un cadru natural deosebit fiind înconjurată de dealuri împădurite… toate acestea îndeamnă turiștii credincioși din toate colțurile țării să viziteze lăcașul de cult.

Manastirea-Hurezi-01

Din anul 1993, Mănăstirea Hurezi face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO și este cel mai mare complex de artă brâncovenească.

Manastirea-Hurezi-02

3. Biserica Sfinții Îngeri – Monument Istoric – 1700 – din parcarea de unde ne-a lăsat autocarul și până la Mănăstirea Hurezi, am descoperit o bisericuță mică, dar foarte frumoasă, cu o poartă mare și bogat ornamentată, ctitorie brâncovenească.

Biserica-Sfintii-Ingeri-01

Din păcate, am putut intra numai în curte, biserica propriu-zisă fiind închisă.

Biserica-Sfintii-Ingeri-02

4. Galeria de Artă Contemporană Horezu – cuprinde obiecte din ceramică de la cele mai importante centre din România. Acestea au fost donate de meșterii olari ce au participat anual la Târgul Cocoșul de Hurez. Galeria se află în incinta Casei de Cultură Constantin Brâncoveanu (str. 1 Decembrie, nr. 11).

Galeria-de-Arta-Contemporana-Horezu-01

Program de vizitare: Luni-Vineri: 09:00-16:00, sâmbăta și duminica doar cu programare specială. Expoziția cuprinde 7 săli, are 4000 de produse dintre care 1500 expuse, dar și costume populare și cioplituri în lemn.

Galeria-de-Arta-Contemporana-Horezu-02

5. Atelierul de olărit al doamnei Olaru Doina Vasilica din satul Olari, str. Olari nr. 143 :D (telefon: 0765 082 178).

Atelier-de-olarit-doamna-Olaru-Doina-Vasilica-01

Am fost primiți aici cu foarte multă amabilitate, iar dna. Olaru ne-a arătat cum se fac obiectele ceramice și ne-a explicat tot procedeul: după modelare vasele se lasă o zi la uscat; apoi se introduc într-un cuptor 8-9 h; se lasă la răcit de seara până dimineața; apoi se dau cu malț și se pun din nou la cuptor 8-9 h.

Atelier-de-olarit-doamna-Olaru-Doina-Vasilica-02

O puteți suna pe dna. Olaru dacă doriți să îi faceți o vizită. Vă va primi cu brațele deschise. Dumneaei poate face într-o zi (până la max. ora 14:00-15:00) aprox. 300 de vase de ceramică (WOW!).

6. Centrul de Informare Turistică din comuna Peștișani – a fost deschis recent și își propune să ofere informații utile și să îndrume turiștii ce vizitează această zonă din jud. Gorj.

Centrul-de-Informare-Turistica-din-comuna-Pestisani

7. Casa Memoriala Constantin Brâncuși – se află în satul Hobița, aproape de Târgu Jiu și încearcă să păstreze farmecul vremurilor în care Constantin Brâncuși a crescut și a creat. Nu este chiar casa originală, dar reprezintă o replică foarte reușită a acesteia.

Casa-Memoriala-Constantin-Brancusi-01

Are 3 camere cu diverse obiecte: o colecție de albume, fotografii, scrisori, documente etc. Curtea este plină de verdeață și perfectă pentru relaxare în aer curat.

Casa-Memoriala-Constantin-Brancusi-02

8. Atelierul de covoare oltenești – Myratis Srl – aici am văzut cum se fac covoarele și am fost uimiți. Nici acum nu înțeleg cum doamnele lucrau fără să aibă schițele în față.

Atelierul-de-covoare-oltenesti-Myratis-SRL

În plus, munceau cu o viteză incredibilă, după o experiență de 30–40 de ani (WOW). Am aflat că pentru un covor de 6 mp muncesc 2 persoane, timp de 1 lună. Se folosesc numai bumbac și lână, iar costul aprox. este de 100 euro/mp.

9. Mănăstirea Tismana – este un lăcaș de cult cu o mare importanță în istoria ortodoxiei românești, fiind unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din Țara Românească. Ctitorul mănăstirii a fost Sfântul Nicodim, care avea darul facerii de minuni și a cărui peșteră există și astăzi în peretele muntelui Stârmina, dar din păcate nu se poate vizita. Acesta a ridicat în timpul vieții mai multe mănăstiri, până a găsit locul potrivit pentru Mănăstirea Tismana.

Manstirea-Tismana-01

Numele acesteia vine de la copacul de tisă cu care a fost construită prima biserică, iar cadrul natural este deosebit fiind situată pe o stâncă. Biserica Mănăstirii Tismana este construită în stil bizantin și are hramul Adormirea Maicii Domnului.

Manstirea-Tismana-02

10. Ansamblul Monumental al lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu – a fost ridicat în 1937–1938 de celebrul sculptor Constantin Brâncuși și se află pe o axă care traversează orașul pornind din parcul municipal (de la malul Jiului) cu Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor și Poarta Sărutului, continuând pe Calea Eroilor unde se află și Biserica Sfinții Apostoli și încheindu-se cu Coloana fără Sfârșit înconjurată de verdeață. Toate acestea fac parte din inedita operă a lui Brâncuși de for public și sunt foarte cunoscute și apreciate.

01-Masa-Tacerii-Targu-Jiu

02-Aleea-Scaunelor-Targu-Jiu

03-Poarta-Sarutului-Targu-Jiu

04-Biserica-Sfintii-Apostoli-Targu-Jiu

05-Coloana-fara-Sfarsit-Targu-Jiu

11. Cula Cartianu – este situată în satul Cartiu din județul Gorj. Culele erau niște construcții semifortificate și reprezentau, de regulă, locuințele boierilor și locul unde erau adăpostiți membrii familiei, dar și avuțiile în timpul invaziilor otomane.

Cula-Cartianu-01

Cula Cartianu are astăzi înfățișarea unei case, datorită intervențiilor și adăugirilor care s-au făcut pe parcurs. Aceasta adăpostește Muzeul de Etnografie și Artă Populară Gorjeana. Este foarte interesantă de vizitat mai ales datorită poveștilor pe care cei din familia Cartianu le spun turiștilor (povești chiar din neamul lor, de la bunici, străbunici și alte rude).

Cula-Cartianu-02

12. Mănăstirea Polovragi – se află în apropiere de Cheile Oltețului, într-un cadru foarte pitoresc. Este o mănăstire de maici și are hramul Adormirea Maicii Domnului, fiind construită în stil bizantin în anul 1505. Liniștea care te cuprinde de cum pășești pragul mănăstirii, te îmbie la rugăciune și reflecție. Ctitori: Radul și Pătru, fiii lui Danciul Zamona.

Manastirea-Polovragi

Pe lângă biserica mănăstirii, în spate există și o mică bisericuță ce poate fi vizitată. Peisajul este superb!

Manastirea-Polovragi-Biserica-Bolnita-Sf-Nicolae

Pe lângă obiectivele turistice precizate mai sus, am avut ocazia să vizitam și câteva pensiuni ce fac parte din ANTREC (Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural) alături de doamna Marilena Stoian – Președinte fondator: Conacul lui Maldăr, Pensiunea Casa Brâncuși, Vila Ursu, Casa Cartianu și Pensiunea Cheile Oltețului.

Marilena-Stoian-Presedinte-Fondator-ANTREC-Romania

Două dintre acestea mi-au atras atenția, fiind ALTFEL:

1. Conacul lui Maldăr – o locație deosebită care reînvie farmecul boieresc al Olteniei de altădată. Este situat în Măldărești, pe un deal și are o curte foarte mare și frumoasă. A fost de fapt o culă, astăzi fiind o unitate de cazare ce atrage o mulțime de turiști dornici să descopere povești cu boieri și domnițe. Au fost păstrate detaliile arhitecturale specifice pentru ca vizitatorii să se bucure de o atmosferă autentică.

Conacul-lui-Maldar-01

Conacul-lui-Maldar-02

Conacul-lui-Maldar-03

2. Casa Cartianu – este situată lângă Cula Cartianu, la baza pădurii și aparține familiei cu același nume care se preocupă foarte mult pentru ca oaspeții să se simtă bine și să nu uite niciodată liniștea, răsfățul, produsele tradiționale, odihna etc. de aici. Se află la doar 5 km de Târgu Jiu și este un loc perfect pentru un weekend relaxant.

Casa-Cartianu-01

Casa-Cartianu-02

Casa-Cartianu-03

Mi-am propus să vă povestesc pe scurt, dar au fost 4 zile pline în care ne-am îmbogățit sufletește și am aflat o mulțime de informații interesante.

Info-Trip-Targu-Jiu

4 comments to Județele Vâlcea și Gorj – bijuterii ale turismului românesc

 • trebuie intens promovate, pentru ca oamenii nu stiu ce obiective pot vizita in zonele acestea

 • Mihai COPETCHI - KOPECKY

  Draga Georgiana, constat cu amaraciune, ca s-a produs aceasta actiune si nu am fost anuntat macar, avea cine din structurile organizatorice, dar asta e ! Dragoste cu sila …..
  La fel ca si cu toate simpozioanele, conferintele si stransurile despre profesionistii din turism ……unde participa doar o clientela bine aleasa, sa nu miste in front, sa nu puna intrebari si sa rumege in taina ceea ce li se ofera.
  Astept sa ne vedem la cursuri si sa vorbim, printre altele si de Valcea si Gorj, si daca vrei ceva inedit ….se rezolva. Am o armata de neamuri, rude, rubedenii si tot ce-ti mai da Dumnezeu odata cu …..nevasta ! Am cutreierat temeinic locurile alea de peste 30 de ani. Avem ce discuta si vedea daca doresti !
  Cu stima,

 • Alerim

  Mi s-a facut iar dor de duca !!!!

Lasă un comentariu

 

 

 

*