Mănăstirea Aladzha (Aladja) din Bulgaria – un loc încântător

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria

Pentru că nu putem sta nici măcar câteva zile liniștiți, aflându-ne pe litoralul bulgăresc, am decis să vizităm Mănăstirea Aladzha (Aladja). Existând multe indicatoare ne-a fost foarte ușor să ajungem.

Mănăstirea ortodoxă Aladzha (Aladja) datează din secolul 13 și se află la aprox. 4 km de stațiunea Nisipurile de Aur, în direcția Varna. Daca sunteți în zonă, merită să o vizitați. Urmăriți indicatoarele și în câteva minute veți ajunge la destinație.

Noi am mers de trei ori până acum, ultima dată cu câteva zile în urmă, în minisejurul pe care l-am petrecut de Paște în Zlatni Piasatsi (așa se numește stațiunea Nisipurile de Aur în limba lor).

Am parcat mașina și apoi am urcat câteva trepte pentru a ajunge în curtea mănăstirii. Totul în jur era verde și de pretutindeni se auzea ciripitul păsărelelor ce te îmbia la liniște și relaxare.

Încă de cum am pășit în curte am rămas impresionați: nu ne așteptam ca la câțiva km de litoral să regăsim un loc atât de frumos și deosebit. Nu vă imaginați o mănăstire “clasică”, ci una ale cărei chilii și săli se aflau într-o stâncă înaltă de 40 m. Fiind unul dintre cele mai vechi așezăminte religioase din Bulgaria, picturile de pe pereți mai sunt vizibile în foarte puține locuri. Se poate ajunge sus urcând niște trepte pe lângă stâncă. Există două niveluri ce pot fi vizitate (unde vă veți putea imagina cum trăiau călugării acum foarte mulți ani) formate din chilii, bucătăria, sala de mese și o mică capelă. Mănăstirea este foarte bine conservată și amintește de vremuri grele, demult apuse, fiind declarată monument național.

Curtea este foarte mare, există chiar și tribune pentru spectacole. Tot acolo se regăsește un magazin de suveniruri și o expoziție cu imagini, picturi vechi și alte detalii. Lângă magazin se află o alee ce duce la câteva catacombe, nu la fel de bine conservate. Drumul șerpuiește prin pădure aprox. 1 km printre copaci verzi și plante protejate ce fac parte din Parcul Natural Zlatni Piasatsi. Este foarte relaxant să te plimbi inspirând aer curat în mijlocul naturii și să asculți trilurile vesele ale păsărelelor.

Taxa de vizitare pentru toate acestea este de 5 leva/adult și 2 leva/copil. Program: mai – octombrie – 09:0022:00.

Nu uitați aparatul de fotografiat! Peisajul este deosebit și de sus se vede marea în zilele senine. Nu se percepe taxă foto.

Am văzut pe un afiș că în zilele de miercuri și duminică se ține un spectacol de sunet și lumini, de la ora 21:00: Legends of Aladzha Monastery. Biletul de intrare este de 15 leva/adult și 5 leva/copil. Mi-aș dori foarte mult să particip la un astfel de show și voi ține cont data viitoare când ajung în zonă.

Fotografiile vă vor ajuta să vă imaginați frumusețea locului și vă vor convinge că este un obiectiv turistic de neratat din zona litoralului bulgăresc:

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-01

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-02

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-03

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-04

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-05

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-06

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-07

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-08

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-09

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-10

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-11

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-12

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-13

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-14

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-15

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-16

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-17

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-18

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-19

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-20

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-21

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-22

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-23

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-24

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-25

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-26

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-27

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-28

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-29

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-30

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-31

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-32

Manastirea-Aladzha-Aladja-Bulgaria-33

Lasă un comentariu

 

 

 

*