Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus

manastirea-brancoveanu-sambata-de-sus

Mănăstirea Brâncoveanu este un mic colț de rai. Am mers de mai multe ori de-a lungul timpului, prima dată după ce am aflat că Părintele Arsenie Boca și-a petrecut o parte din viață acolo, fiind starețul mănăstirii între anii 1940 și 1944.

Peisajul este foarte frumos și totul te îmbie la liniște și rugăciune. De cum am intrat pe poartă, ne-a întâmpinat o alee plină cu flori. O mulțime de turiști vin să viziteze an de an acest așezământ monahal de călugări, de la poalele Munților Făgăraș, cu o istorie zbuciumată. Din păcate, în anul 1785 mănăstirea a fost grav avariată, trăgându-se cu tunurile în ea. Totuși, chiar dacă a trecut printr-o perioadă foarte grea, astăzi lăcașul de cult este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Țara Făgărașului. Biserica veche se află chiar în centrul curții, iar la cea nouă se ajunge urcând câteva scări spre Paraclisul Maicii Domnului. La cea din urmă pictura este recenta, pe un fond albastru ceresc și foarte expresivă.

La Sâmbăta de Sus puteți ajunge, făcând stânga în comuna Voila ce se află pe drumul dintre Brașov și Sibiu. Există o parcare mare unde puteți lăsa mașinile.

Mănăstirea a cunoscut o dezvoltare puternică, astăzi acolo existând un atelier de pictură, o academie cu aproximativ 70 de camere, un amfiteatru, o sală de conferințe și o bibliotecă cu o mulțime de cărți, majoritatea cu cuprins teologic.

Curtea este foarte frumoasă cu multe flori colorate și foarte bine îngrijite. Mănăstirea Brâncoveanu are hramul Adormirea Maicii Domnului (15 august).

În pădurea din apropiere există și un altar al Părintelul Arsenie Boca, cu un izvor ce se spune că a fost creat de dânsul, iar astăzi lumea vine pentru a lua apă curată de munte. Acolo se poate ajunge mergând aprox. 15 minute pe jos sau câteva minute cu mașina. Cel mai bine este să întrebați la mănăstire și veți fi îndrumați.

Vă las să admirați câteva fotografii care să vă convingă să vizitați Mănăstirea Brâncoveanu:

manastirea-brancoveanu-sambata-de-sus-01

manastirea-brancoveanu-sambata-de-sus-02

manastirea-brancoveanu-sambata-de-sus-03

manastirea-brancoveanu-sambata-de-sus-04

manastirea-brancoveanu-sambata-de-sus-05

manastirea-brancoveanu-sambata-de-sus-06

manastirea-brancoveanu-sambata-de-sus-07

manastirea-brancoveanu-sambata-de-sus-08

manastirea-brancoveanu-sambata-de-sus-09

manastirea-brancoveanu-sambata-de-sus-10

manastirea-brancoveanu-sambata-de-sus-11

manastirea-brancoveanu-sambata-de-sus-12

manastirea-brancoveanu-sambata-de-sus-13

manastirea-brancoveanu-sambata-de-sus-14

manastirea-brancoveanu-sambata-de-sus-15

manastirea-brancoveanu-sambata-de-sus-16

manastirea-brancoveanu-sambata-de-sus-17


Vizualizare hartă mărită

Lasă un comentariu

 

 

 

*