Mănăstirea Curtea de Argeș – Sfânta Muceniță Filofteia și Legenda Meșterului Manole

Manastirea-Curtea-de-Arges

Mănăstirea Curtea de Argeș este un important loc de pelerinaj în România. Aceasta a fost ctitorită între anii 1512-1517 de către Sf. Voievod Neagoe Basarab. Istoria sa îndelungată, problemele prin care a trecut de-a lungul timpului și arhitectura deosebită atrag turiști din toate colțurile țării.

Curtea de Argeș se află în județul Argeș, la 37 km de Pitești, 40 km de Râmnicu Vâlcea și 150 km de București.

Manastirea-Curtea-de-Arges-01

Manastirea-Curtea-de-Arges-02

Mănăstirea Curtea de Argeș reprezintă un simbol al credinței ortodoxe și al jertfei poporului român. Aceasta a fost sfințită în anul 1517, pe data de 15 august și are hramul Adormirea Maicii Domnului.

Manastirea-Curtea-de-Arges-03

Manastirea-Curtea-de-Arges-04

Ne-am bucurat de o zi superbă atunci când, în drum spre Transfăgărășan am decis să facem o scurtă oprire în Curtea de Argeș. Cerul era albastru, iar soarele ne mângâia cu razele sale strălucitoare. Ne-am îndreptat spre intrarea în curtea mănăstirii și ne-am plimbat pe aleile pline de pietricele mici și albe.

Manastirea-Curtea-de-Arges-05

Manastirea-Curtea-de-Arges-06

Manastirea-Curtea-de-Arges-07

Manastirea-Curtea-de-Arges-08

Am înconjurat și vizitat mănăstirea, am admirat detaliile arhitecturale și am intrat și în Capela – Paraclis unde se află Moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia.

Manastirea-Curtea-de-Arges-09

Legenda Meșterului Manole

Cu toții știm încă din copilărie legenda meșterului Manole, cel care a construit mănăstirea Curtea de Argeș. Aceasta spune că Neagoe Basarab a căutat și a plătit cei mai buni meșteri pentru a ridica lăcașul de cult, însă tot ce construiau ei ziua, noaptea se dărâma și a doua zi trebuiau să o ia de la început. Într-o noapte, meșterul Manole a visat că dacă o va zidi pe prima care va veni să aducă de mâncare fratelui sau soțului (unuia dintre muncitori) construcția va rezista. Din păcate, a doua zi Ana (soția lui Manole) a fost prima care a venit. A fost zidită de soțul său în timp ce acesta ofta si suspina și din acel moment lucrările au mers bine. La final, în timp ce Manole și ceilalți meșteri se aflau pe acoperiș, domnitorul a poruncit să li se ia schelele pentru a nu mai realiza niciodată o construcție atât de frumoasă. Manole a încercat în zadar să găsească soluții de a coborî, dar a căzut și a murit. În acel loc, s-a creat un izvor, acolo aflându-se astăzi Fântâna Meșterului Manole. Toate aceste întâmplări sunt foarte bine expuse în balada Monastirea Argeșului, scrisă de Vasile Alecsandri.

Manastirea-Curtea-de-Arges-10

Moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia

Sf. Muceniță Filofteia s-a născut în anul 1206 din părinți creștini ce se ocupau cu agricultura. Mama sa era o femeie credincioasă, mergea adesea la sfintele slujbe bisericești, ținea posturile și făcea multe fapte bune. Copila Filofteia a urmat exemplul mamei sale, mergând la biserică, la rugăciune și făcând milostenie. Din păcate, atunci când a ajuns la vârsta fecioriei, mama sa a murit, aceasta rămânând în grija tatălui, care ulterior s-a recăsătorit cu o femeie necredincioasă. Filofteia a continuat cu faptele bune, dându-și chiar și hainele săracilor și hrănindu-i. Din acest motiv, tatăl său și mama vitregă se mâniau și chiar o băteau uneori. Una dintre multele sarcini pe care le avea de îndeplinit era aceea de a-i duce tatălui hrană la câmp. Oamenii sărmani, știind-o milostivă, îi ieșeau în cale rugând-o să-i ajute. Copila Filofteia le dădea din mâncarea pe care trebuia să o ducă tatălui, acesta din urmă fiind nemulțumit de bucatele trimise de soție. Dându-și seama ce se întâmplă, tatăl a urmărit-o într-o zi și văzând că împarte din bucatele sale săracilor, s-a mâniat atât de tare încât a scos barda de la brâu și a aruncat-o asupra fetei. Filofteia a pierdut mult sânge, fiind lovită grav la picior și a murit la vârsta de 12 ani. Tatăl său, fiind cuprins de spaimă, a încercat să ridice trupul copilei pentru a o îngropa creștinește dar acesta s-a făcut foarte greu, nereușind nimeni să-l miște din loc. Atunci arhiepiscopul cu mulți clerici și credincioși, aducând cu ei făclii și tămâie au făcut multe rugăciuni către Dumnezeu, dar fără folos. Destul de speriați, aceștia au început să rostească numele bisericilor și mănăstirilor din diverse orașe. Când au pronunțat numele bisericii de la Curtea de Argeș cu hramul Sf. Nicolae, trupul sfintei a devenit și mai ușor decât era normal. De atunci, cinstitele moaște ale Sf. Mucenițe Filofteia – Fecioara se află la Mănăstirea Curtea de Argeș ocrotind-o și ajutându-i pe credincioșii ortodocși. Pomenirea sa se face pe data de 7 decembrie.

Manastirea-Curtea-de-Arges-11

Taxa de intrare în mănăstire era 2 ron/pers. în anul 2012 când am vizitat-o. Dacă doriți să cumpărați ceva pentru voi sau pentru cei dragi, veți găsi în curte mai mulți comercianți ce vând: brățări, mir, iconițe, lănțișoare, cărți de rugăciune etc.

Manastirea-Curtea-de-Arges-12

Nu ezitați să vizitați Mănăstirea Curtea de Argeș atunci când ajungeți în zonă. Veți petrece câteva clipe foarte plăcute și relaxante și vă veți îmbogăți din punct de vedere spiritual.

Lasă un comentariu

 

 

 

*