Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Sibiu – între trecut și prezent

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA este un muzeu în aer liber, situat în Dumbrava Sibiului, ce expune într-un mod foarte plăcut casele tradiționale din diferite zone ale țării și creează o atmosferă specifică anumitor regiuni din România.

De fiecare dată când ajung într-un astfel de muzeu, mă cuprinde melancolia îmaginându-mi cum trăiau oamenii din acele vremuri, cât erau de organizați și de uniți. De asemenea, îmi amintesc de bunici (părinții mamei), niște oameni simpli, dar deosebiți care găseau soluții pentru orice și îmi făceau toate poftele cu ingredientele ce le aveau în casă. Din păcate, astăzi avem din ce în ce mai multe posibilități, dar nu ne mai mulțumește nimic.

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-01

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-02

Muzeul pune foarte bine în valoare gospodăriile țărănești, împărțindu-le pe zone și clasificându-le după ocupația celor ce locuiau acolo: olari, preoți, mineri, cojocari, curelari, prelucrarea chihlimbarului, prelucrarea lânii, prelucrarea părului de capră, prelucrarea mătăsii (borangicului), prelucrarea cânepii, confecționarea frânghiilor, confecționarea lumânărilor din seu de oaie, agricultori etc.

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-03

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-04

Atmosfera este foarte plăcută și te transpune într-o altă perioadă. Dacă ai o minte creativă, poți încerca să-ți imaginezi obiceiurile și tradițiile din timpul Sărbătorilor, când toată lumea este fericită.

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-05

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-06

Denumit inițial Muzeul Tehnicii Populare, acesta a fost deschis publicului la data de 17 octombrie 1967. În anul 1990 a devenit Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA. De atunci își așteaptă turiștii cu peste 10 km de alei, un lac, locuri de relaxare, două restaurante, două pensiuni, un centru de informare turistică și alte spații destinate anumitor evenimente. Se întinde pe o suprafață de 96 de hectare, din care expoziția propriu-zisă ocupă 42 de hectare.

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-07

Muzeul în aer liber este varianta perfectă pentru o escapadă din aglomerația și agitația orașelor, relaxare și recreere în mijlocul naturii.

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-08

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-09

Bisericuțele mici și frumoase din lemn, cu o artitectură specifică fiecărei zone, dau locului un farmec aparte, amintind de așezările tradiționale românești și de oamenii ce duminică de duminică mergeau la biserica satului.

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-10

De asemenea, căruțele, uneltele și celelalte ustensile folosite de țărani ne ajută să ne imaginăm mai bine acele vremuri.

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-11

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-12

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-13

Morile de vânt situate aproape de lac întregesc acest peisaj deosebit.

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-14

Așadar, atunci când ajungeți în zona Sibiului, urmați drumul către Dumbrava Sibiului și uitați pentru câteva ore de toate grijile și problemele. Degustați preparatele tradiționale și beți un pahar de vin fiert dacă afară este frig.

Nu uitați să cumpărați de la intrare o hartă (există și în engleză pentru turiștii străini) pentru a vă organiza cât mai bine vizita.

Vizită placută!

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-15

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-16

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-17

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-18

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-19

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-20

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-21

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-22

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-23

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-24

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-25

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-26

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-27

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-28

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-29

Muzeul-Satului-ASTRA-Sibiu-30

Mai multe fotografii găsiți pe pagina noastră de Facebook


Vizualizare hartă mărită

Lasă un comentariu

 

 

 

*