Nessebar (Bulgaria) – un muzeu în aer liber

Nessebar-Bulgaria-Nesebar

Întotdeauna m-a uimit faptul că Nessebar-ul nu seamănă absolut deloc cu Bulgaria (cel puțin în opinia mea :D). Are un alt farmec și atrage turiști dornici de a descoperi și o altă latură a țării. În acest articol mă voi referi la orașul vechi Nessebar, neincluzând partea nouă care este de fapt o stațiune de litoral.

Nessebar este o peninsulă stâncoasă de dimensiuni reduse, legată de continent printr-un pod pe care circulă și mașini, situată la aproximativ 100 km sud de Varna și 40 km nord de Burgas. În apropiere se află cunoscuta stațiune de litoral Sunny Beach, renumită pentru distracție, dar și pentru activități destinate familiilor cu copii.

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-01

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-02

Având o istorie de peste 3000 de ani, încă se simt influențele popoarelor care au trecut pe aici: traci, romani, bizantini, otomani, slavi, bulgari. Peninsula are 350 m lățime și 850 m lungime, deci poate fi străbătută pe jos fără probleme. După ce treceți de pod, faceți stânga pentru a lăsa mașina în parcarea special amenajată și apoi luați-o la pas prin oraș pentru a intra în atmosfera istorică ce domnește în fiecare colțișor.

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-03

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-04

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-05

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-06

Nessebar este un orășel al contrastelor, dar totuși păstrează arhitectura tradițională și străduțele înguste și pietruite unde ai impresia că timpul s-a oprit.

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-07 Nessebar-Bulgaria-Nesebar-08

Numeroasele ruine ale unor biserici și capele care au existat pe aceste meleaguri contrastează cu terasele și magazinele moderne care vin în întâmpinarea turiștilor cu o mulțime de oferte.

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-09

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-10

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-11

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-12

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-13

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-14

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-15

Aflându-se în mijlocul apei, Nessebar-ul oferă priveliști superbe către mare de pe străduțele pitorești sau de la restaurantele situate la înălțime. Meniurile se bazează pe pește și fructe de mare, dar chiar și cel mai pretențios turist poate găsi ceva pe placul lui.

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-16

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-17

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-18

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-19

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-20

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-21

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-22

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-23

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-24

Pescărușii sunt foarte prietenoși și nu ratează ocazia de a cere de mâncare atunci când te văd pe terasa unui restaurant. Noi le-am aruncat bucățele de pâine și au venit din ce în ce mai mulți care, zburând, ne priveau în ochi transmițându-ne parcă să nu facem excepții.

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-25

Mergând de mai multe ori în Nessebar, am cunoscut orașul în diverse perioade, luni sau anotimpuri. Vara există o forfotă continuă pe străduțele înguste, la terase sau în magazine. Este un haos general, rezultat din entuziasmul turiștilor de a descoperi cât mai mult din acest petic de pământ, de a gusta din preparatele tradiționale, de a cunoaște multe detalii din cultura locală și de a lua pulsul acestui oraș care pare că nu doarme niciodată în acest anotimp. Totul pare viu și colorat!

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-26

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-27

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-28

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-29

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-30

Dacă vremea este răcoroasă (sau este frig) totul pare că se transformă și se cufundă într-o liniște, care te ajută să explorezi orașul pe îndelete, să simți romantismul ce plutește în aer și să te bucuri de orice moment petrecut în acest mic paradis. Uneori vântul nu este foarte prietenos, iar în unele zone suflă cu putere, astfel că s-ar putea să aveți nevoie de haine mai grosuțe.

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-31

Este uimitor cum, după ce pășiți pe această mică și cochetă așezare de la malul Mării Negre, pare că ați ajuns într-o altă lume total diferită de cea de pe continent sau ați călătorit în timp. Casele tradiționale unice bulgărești au parter și etaj: parterul este construit din piatră, iar etajul din lemn, ce se întinde deasupra străzii.

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-32

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-33

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-34

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-35

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-36

Piețele mici și cochete întregesc peisajul istoric și susțin teoria conform căreia Nessebar-ul este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa.

Orașul Vechi din Nessebar face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 1983. Se mai spune că este orașul cu cele mai multe biserici pe cap de locuitor.

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-37

Chiar dacă este mic ca suprafață, cuprinde o mulțime de obiective turistice pe care le puteți vizita, printre care:
1. Sediul Vechii Episcopii
2. Biserica Sfântul Ioan
3. Biserica Hristos Pantocrator
4. Muzeul Arheologic
5. Biserica Sfânta Parascheva
6. Zidurile Fortăreței
7. Biserica Ioan Botezătorul
8. Biserica Sfântul Ștefan

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-38

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-39

Pentru a lua pulsul orașului trebuie să mergeți să îl vizitați chiar și de mai multe ori, să serviți masa într-un restaurant cu o panoramă frumoasă, să gustați din preparatele tradiționale, să vă plimbați pe străduțele înguste și să colindați prin magazine, fiind atenți și la viața localnicilor.

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-40

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-41

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-42

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-43

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-44

Nessebar-Bulgaria-Nesebar-45

3 comments to Nessebar (Bulgaria) – un muzeu în aer liber

Lasă un comentariu

 

 

 

*