Rezervația de Urși LiBEARty de la Zărnești

Rezervatia-de-Ursi-LiBEARty-de-la-Zarnesti

Ne propusesem de mult să vizităm Rezervația de Urși de la Zărnești, dar am ajuns abia pe 22 iunie anul acesta. Am avut noroc pentru că în acea sâmbătă exista un grup mai mare și am intrat alături de ei. Rezervația se poate vizita doar în grup și de aceea a trebuit să dam telefon înainte. Taxa de intrare era atunci de 25 ron/persoană. Acum este 40 ron/persoană și 10 ron/copil din câte am văzut pe site-ul lor, iar programul de vizitare de marți până duminică, în ture de la orele 10:00, 11:00, 12:00.

Pentru a ajunge la rezervație trebuie să faceți stânga (dacă veniți dinspre Predeal – Pârâul Rece) din Rașnov spre Zărnești si după 3.7 km veți face dreapta pe un drum neasfaltat și apoi mai mergeți 2.4 km. Când am fost noi, nu era niciun indicator care să ne arate că intrarea este in partea stangă a drumului și de aceea am mers mai mult și apoi ne-am întors puțin. La plecare, ne-am uitat pe kilometrajul mașinii pentru a vă da indicații și vouă.

Cum am ajuns și am parcat mașina, ne-a întâmpinat un măgăruș drăguț și foarte prietenos ce abia aștepta să fie băgat în seamă.

Rezervatia-de-Ursi-LiBEARty-de-la-Zarnesti-01

I-am dat să mănânce niște covrigei și am făcut fotografii, așteptând să sa adune tot grupul.

Rezervatia-de-Ursi-LiBEARty-de-la-Zarnesti-02

Era foarte încântat să vadă atâta lume acolo și mergea de la unul la altul.

Rezervatia-de-Ursi-LiBEARty-de-la-Zarnesti-03

Rezervația de Urși Libearty de la Zărnești adăpostește urși salvați de la grădini zoologice sau diverse persoane, de pe lângă restaurante, circuri etc. Din păcate, toți au avut o viață grea: închiși în cuști, prost hrăniți, fără apă, fără activitate sau chinuiți pentru amuzamentul turiștilor.

Rezervatia-de-Ursi-LiBEARty-de-la-Zarnesti-04

Rezervatia-de-Ursi-LiBEARty-de-la-Zarnesti-05

Sanctuarul a fost construit în anul 2005 în memoria ursoaicei Maya, ce nu a avut o soartă foarte frumoasă și în ciuda eforturilor unor oameni cu suflet mare, a murit în anul 2002.

În anul 2006 au fost aduși urșii, iar din 2012 a fost deschis pentru vizitare.

Rezervatia-de-Ursi-LiBEARty-de-la-Zarnesti-06

Rezervatia-de-Ursi-LiBEARty-de-la-Zarnesti-07

Rezervatia-de-Ursi-LiBEARty-de-la-Zarnesti-08

Rezervatia-de-Ursi-LiBEARty-de-la-Zarnesti-09

Fiecare urs are o poveste impresionantă, iar unii dintre aceștia au rămas cu sechele după tratamentele la care au fost supuși în perioada de captivitate (se învârt în cerc, fac 10 pași înainte – 10 înapoi).

Rezervatia-de-Ursi-LiBEARty-de-la-Zarnesti-10

Rezervatia-de-Ursi-LiBEARty-de-la-Zarnesti-11

Rezervatia-de-Ursi-LiBEARty-de-la-Zarnesti-12

La rezervație urșii traiesc în trei țarcuri mari, principale, fiecare cu câte o piscină alimentată de un izvor. În total, în fiecare zi, primesc o tonă de mâncare: pește, carne, fructe și legume. Sanctuarul Libearty se întinde pe 69 de hectare de pădure, donate de primărie.

Rezervatia-de-Ursi-LiBEARty-de-la-Zarnesti-13

Rezervatia-de-Ursi-LiBEARty-de-la-Zarnesti-14

Există și o sală special amenajată unde am putut viziona un filmuleț de câteva minute ce ne-a introdus în atmosferă și ne-a prezentat principalele probleme ale acestor suflete înainte să ajungă în rezervație și povestea impresionanata a ursoaicei Maya.

Rezervatia-de-Ursi-LiBEARty-de-la-Zarnesti-15

Recunosc că mi-au dat lacrimile și l-am filmat pentru a vi-l arăta și vouă:

Țarcurile arată bine. Urșii au acum loc să se plimbe în voie, sunt îngrijiți și iubiți de cei de acolo. Pe gardul fiecărui țarc stau scrise numele urșilor ce trăiesc acolo și data la care aceștia au fost aduși în rezervație.

Rezervatia-de-Ursi-LiBEARty-de-la-Zarnesti-16

Pentru prima dată când este adus în rezervatie, ursul stă în carantină, într-un țarc intermediar/o zonă de acomodare și este supravegheat de medicii veterinari. Apoi este eliberat într-unul din țarcurile mari și intră în contact cu ceilalți urși.

Rezervatia-de-Ursi-LiBEARty-de-la-Zarnesti-19

Cei care doresc să “adopte un urs” și să îi plătească o “pensie alimentară” pot achita suma de 60 euro/an. Vor primi un certificat înrămat și vor câștiga un prieten pe viață. Banii sunt folosiți pentru hrană, tratament medical, îngrijirea și întreținerea pădurii și a piscinelor etc.

Rezervatia-de-Ursi-LiBEARty-de-la-Zarnesti-21

Din fericire, se fac eforturi pentru a mai fi aduși și alți urși în rezervație, pentru a avea o viață, o soartă mai frumoasă și a li se mări rata de viață (în rezervație urșii ajung la 50 de ani).

Rezervatia-de-Ursi-LiBEARty-de-la-Zarnesti-20

Se spune că în sanctuar se află cel mai bătrân urs din România: ursul Charles.

Max, un urs găsit în Sinaia lângă Castelul Peleș, era ținut legat de un copac pentru a face fotografii. Din păcate, încă se sperie foarte repede și vine la gard doar dacă turiștii fac liniște.

Ursula (un urs tibetan) de la Grădina Zoologică din Buhuși, pe care cei de acolo voiau să o eutanasieze, se află de 5 ani în rezervație și este bine, foarte blândă dar are cataractă și nu poate fi eliberată cu alți urși, deoarece este altă rasă.

Rezervatia-de-Ursi-LiBEARty-de-la-Zarnesti-17

Rezervatia-de-Ursi-LiBEARty-de-la-Zarnesti-18

Cocolina și Nadia au îndurat mai ușor captivitatea din Grădina Zoologică din Tecuci fiind nedespărțite. Acum se joacă și fac baie împreună.

Mura s-a obișnuit destul de greu cu viața în rezervație, după ce fusese folosită de către un circ român: trebuia să meargă pe bicicletă sau în două labe. Acum este veselă și își petrece timpul cățărându-se în copaci și ronțăind iarbă.

Rezervatia-de-Ursi-LiBEARty-de-la-Zarnesti-22

Miro a avut nevoie de multe îngrijiri după ce, pui fiind, a fost găsit singur lângă o pădure, pierzându-se de mama sa. Acum este bine și trăiește în unul din țarcurile mari.

Acestea sunt doar câteva dintre poveștile celor 73 de urși din Rezervația Libearty din Zărnești.

Rezervatia-de-Ursi-LiBEARty-de-la-Zarnesti-23

Puteți citi mai multe sau afla detalii despre adopții accesând site-ul Asociației Milioane de Prieteni.

Rezervatia-de-Ursi-LiBEARty-de-la-Zarnesti-24

Dacă iubiți animalele, vă recomand și vouă să vizitați rezervația. Cel mai bine este să dați un telefon înainte.

Mai multe fotografii puteți vedea pe pagina noastră de Facebook.

Lasă un comentariu

 

 

 

*