Satul și Pădurea Letea – Delta Dunării

Satul-Letea-si-caii-salbatici-din-Padurea-Letea-Delta-Dunarii

Nu poate decât să mă bucure faptul că din ce în ce mai multe persoane aleg să viziteze și să descopere frumusețile Deltei Dunării. Am tras această concluzie după ce am observat pe Facebook multe fotografii și statusuri din acest loc minunat al țării noastre.

În cele 4 zile pe care eu și Bogdan le-am petrecut în deltă, în luna aprilie, alături de Descoperă Delta Dunării, am avut inclusă și o excursie la Letea. Abia așteptam să vedem caii sălbatici în mediul lor natural.

De la Mila 23 am făcut aprox. 3 h până la Letea, parcurgând următorul traseul: Dunărea Veche – Canal Eracle – Canal Rădăcinos – Lac Rădăcinos – Lac Trei Iezere – Lac La Amiază – Lac Bogdaproste – Canal Bogdaproste – Dunărea Veche – Canal Magearu – Sat Letea. Înainte de a ajunge pe uscat, am trecut pe un canal mic și îngust unde ne-am bucurat ca niște copii, văzând cum barca înaintează lin printre stuful pe care îl puteam atinge fără prea mult efort.

Ajunși la mal, ne-am urcat într-o mașină de safari pentru a pleca spre Pădurea Letea cea mai nordică pădure subtropicală din Europa și singura pădure de stejar din lume crescută pe un grind maritim.

Satul-si-Padurea-Letea-Delta-Dunarii-01

Grindul Letea este cel mai mare din Delta Dunării. Acesta cuprinde satele Letea, C.A. Rosetti, Stistofca, Cardon și Periprava. Grindul a fost colonizat cu ucrainieni crescători de vite care s-au stabilit aici și au format câteva așezări. Ulterior au luat naștere satele. Suprafața totală este de aprox. 170 kmp. Aici se găsește cea mai mare altitudine din Delta Dunării: +13 m.

Satul-si-Padurea-Letea-Delta-Dunarii-02

Satul-si-Padurea-Letea-Delta-Dunarii-03

Satul-si-Padurea-Letea-Delta-Dunarii-04

Satul-si-Padurea-Letea-Delta-Dunarii-05

Satul-si-Padurea-Letea-Delta-Dunarii-06

Satul-si-Padurea-Letea-Delta-Dunarii-07

Pădurea Letea se află pe grindul cu același nume, are o suprafață de aprox. 5000 ha și oferă turiștilor iubitori de natură o experiență unică. Peisajul este de poveste incluzând fâșii de pădure (hasmace) ce alternează cu dunele de nisip. Aprox. 500 de specii de plante și peste 3000 de specii de animale (din care 2000 de insecte) își au casa în Padurea Letea. Și poate cel mai cunoscut și frumos aspect al pădurii este reprezentat de cei 2000–3000 de cai sălbatici și semisălbăticiți ce trăiesc aici și se bucură de libertate.

Caii-salbatici-din-Padurea-Letea-Delta-Dunarii-01

Caii-salbatici-din-Padurea-Letea-Delta-Dunarii-02

Caii-salbatici-din-Padurea-Letea-Delta-Dunarii-03

Caii-salbatici-din-Padurea-Letea-Delta-Dunarii-04

Caii-salbatici-din-Padurea-Letea-Delta-Dunarii-05

Caii-salbatici-din-Padurea-Letea-Delta-Dunarii-06

Caii-salbatici-din-Padurea-Letea-Delta-Dunarii-07

Caii-salbatici-din-Padurea-Letea-Delta-Dunarii-08

Vegetația cuprinde printre altele, stejari seculari așezați între dunele de nisip, unii fiind foarte vechi – 500 de ani sau chiar mai mult.

Padurea-Letea-Delta-Dunarii-01

Padurea-Letea-Delta-Dunarii-02

Fiind fixați în nisip, nu sunt foarte bine ancorați în sol și la furtuni pot fi dărâmați, din păcate.

Padurea-Letea-Delta-Dunarii-03

Peisajul subtropical este întregit și de plantele cățărâtoare prezente: liana grecească, iedera, vița sălbatică, curpenul. Alte elemente: stejarul de luncă, stejarul brumăriu, frăsinul de baltă, părul, teiul alb etc.

Padurea-Letea-Delta-Dunarii-04

Padurea-Letea-Delta-Dunarii-05

Padurea-Letea-Delta-Dunarii-06

Padurea-Letea-Delta-Dunarii-07

Padurea-Letea-Delta-Dunarii-08

Pe dunele de nisip și în zonele limitrofe pădurii se găsesc soluri sărate foarte sărace în vegetație.

Padurea-Letea-Delta-Dunarii-09

Padurea-Letea-Delta-Dunarii-10

Padurea-Letea-Delta-Dunarii-11

Padurea-Letea-Delta-Dunarii-12

Noi am mers puțin prin pădure, am admirat caii, dunele de nisip și un codalb care trecea mândru pe acolo și am inspirat aer curat.

Padurea-Letea-Delta-Dunarii-13

Pădurea Letea este o zonă strict protejată din Delta Dunării, astfel că intrarea este permisă doar pe jos (cel mai bine ar fi să mergeți însoțiți de un ghid care cunoaște regiunea). Respectați această zonă naturală, nu rupeți flori, fructe, nu călcați vegetația și nu deranjați animalele. Toate fac parte din patrimoniul natural foarte bogat al țării noastre și trebuie să le păstrăm intacte, să le protejăm pentru a se bucura de ele și generațiile viitoare. Fiți responsabili, păstrați pădurea curată și dați dovadă de mult bun simț!

Satul-si-Padurea-Letea-Delta-Dunarii-08

La întoarcere drumul ne-a purtat prin Satul C.A. Rosetti și Satul Letea, pe care le-am putut admira din mașină.

Satul C.A. Rosetti este singurul de pe acest grind care nu are deschidere la apă. Atmosfera este pur tradițională păstrându-se farmecul vremurilor de altădată.

Satul-C-A-Rosetti-Delta-Dunarii-01

Satul-C-A-Rosetti-Delta-Dunarii-02

Satul-C-A-Rosetti-Delta-Dunarii-03

Satul-C-A-Rosetti-Delta-Dunarii-04

Satul-C-A-Rosetti-Delta-Dunarii-05

Satul-C-A-Rosetti-Delta-Dunarii-06

Satul Letea este cel mai bine conservat sat din deltă. Casele tradiționale sunt din lemn, chirpici și stuf și vopsite în culori vesele precum verde, albastru și alb. Localnicii sunt foarte primitori, obișnuindu-se cu numărul mare de turiști români și străini, care vin să viziteze zona. Nu trebuie să vă mai spun că preparatele tradiționale sunt pe bază de pește, principala ocupație a localnicilor fiind pescuitul.

Satul-Letea-Delta-Dunarii-01

Satul-Letea-Delta-Dunarii-02

Satul-Letea-Delta-Dunarii-03

Satul-Letea-Delta-Dunarii-04

Satul-Letea-Delta-Dunarii-05

Satul-Letea-Delta-Dunarii-06

Satul-Letea-Delta-Dunarii-07

Satul-Letea-Delta-Dunarii-08

Noi am avut inclus prânzul la Tanti Viorica ce deține o gospodărie lipovenească tradițională vopsită în alb și albastru, foarte curată și primește cu foarte mult drag turiștii pentru a-i ospăta.

Satul-si-Padurea-Letea-Delta-Dunarii-09

Sincer, eram morți de foame după atâtea plimbări, așa că ne-am așezat cuminți la masă.

Satul-si-Padurea-Letea-Delta-Dunarii-10

Am fost serviți cu un aperitiv (din care cu greu m-am dezlipit de icre), friptură de pește cu cartofi și ca desert – gogoși.

Satul-si-Padurea-Letea-Delta-Dunarii-11 Satul-si-Padurea-Letea-Delta-Dunarii-12

Toate au fost delicioase și ne-a făcut mare plăcere să stăm de vorbă cu gazda care ne-a povestit întâmplări în legătură cu turiștii ce i-au călcat pragul, unele foarte plăcute, altele mai puțin plăcute. Ne-am luat la revedere cu greu și am plecat pe ulițele satului, îndreptându-ne spre barcă.

Satul-si-Padurea-Letea-Delta-Dunarii-13

Am pornit spre Mila 23 pe un alt traseu față de cel de la venire: Lac Merhei – Lac Matița – Lac Lungu – Lac Miazăzi – Canal Lopatna – Canal Eracle – Dunărea Veche – Mila 23.

Letea-Mila-23-Delta-Dunarii

Toată ziua a fost alături de noi și ne-a oferit o mulțime de informații Ionuț Călin, un ghid foarte bun despre care v-am mai povestit și în articolul Experiența noastră în Delta Dunării.

Ionut-Calin-Descopera-Delta-Dunarii

Țin să precizez că programul a decurs normal și toți oamenii pe care i-am întâlnit în această zi au fost foarte punctuali.

Vă recomand din suflet o astfel de excursie către Pădurea Letea, pentru că merită cu adevărat!

CITEŞTE ŞI:

experienta-noastra-in-delta-dunarii

3 comments to Satul și Pădurea Letea – Delta Dunării

 • ima

  Nu am fost in Letea niciodata dar Delta Dunarii este chiar un colt de Rai, un loc unde natura si-a scris unele din cele mai frumoase povesti. Singura problema sunt tantarii dar cu putina crema pe piele scapi si de ei.

  • Georgiana

   Noi am fost in Delta in luna aprilie si nu am avut nicio problema cu tantarii… Am avut la noi spray pentru tantari, dar nu a fost nevoie sa il folosim in nicio zi :D

 • ANDREI- VICENTIU CHIRILA

  Minunatii cai salbatici din padurea Letea! Trebuie sa mergi acolo sa-i vezi in splendida lor libertate!!!

Lasă un comentariu

 

 

 

*