Schitul Sădinca – Sibiu

Schitul-Sadinca-Sibiu

Am aflat pentru prima dată de Schitul Sădinca din Formula As, în anul 2008. Biserica era încă nepictată și după multe insistențe Părintele David acceptase să ceară o mână de ajutor cititorilor revistei.

Astfel, mama a trimis o sumă simbolică de bani, fiind impresionată de povestea părintelui. De atunci ne-a tot bătut la cap pe mine și pe prietenul meu să mergem și noi să vizităm schitul.

Într-adevăr povestea preotului David este impresionată. Copil fiind și aflându-se la o slujbă a Părintelui Arsenie Boca (care este înmormântat acum la Mănăstirea Prislop) i s-a spus că va deveni călugăr, se va numi David (atunci numele său era Dan Stoica) și va colinda mult prin țară pe la mănăstiri până își va găsi un loc unde va ridica propria mănăstire. Profeția Părintelui Arsenie s-a împlinit in anul 2006, când a fost sfințit schitul cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci” din Sădinca, pe data de 14 septembrie.

Sădinca este o localitate aflată la 35 de kilometri de Sibiu, în direcția Ocna Sibiului – Hașag, ce aparține de comuna Loamneș.

După multe rugăminți ale mamei mele, în anul 2011, am decis să vizităm și Schitul Sădinca, aflându-ne într-un mic circuit prin țară. Am luat-o pe traseul precizat mai sus și după localitatea Hașag am făcut stânga și am ieșit de pe șosea pentru câțiva kilometri. Drumul nu este asfaltat, dar poate fi parcurs ușor. Peisajul este foarte frumos, cu dealuri line ce te îmbie la liniște. Nici prin cap nu îți trece că vei ajunge într-un sătuc cu doar căteva case locuite printre care se înalță o biserică nouă.

Sincer nu ne-am așteptat la ceva spectaculos, dar am fost plăcut impresionați de ceea ce am văzut: un schit nou construit și o curte plină cu flori, foarte bine îngrijită. Totuși, când am intrat în biserică am rămas fără grai. Pictura părea a fi „vie”, totul era reprezentat pe un fundal albastru-ceresc. În partea stângă a altarului se afla un mic colțișor cu icoane ale Părintelui Arsenie Boca, iar la intrare era o imagine a acestuia făcută din mozaic. Totul îți dădea o stare de pace, liniște sufletească și bucurie și nu îți venea să mai ieși.

Chiliile nu erau încă terminate la etaj, dar peste tot domnea o curățenie deplină.

Din păcate, nu l-am văzut pe Părintele David în acea zi, deoarece era plecat la o înmormântare. Astfel, dorind să îl cunoaștem, am hotărât să revenim în cel mai scurt timp.

A doua oară a fost cu noroc, am avut ocazia să ne întâlnim cu dumnealui și să stăm de vorbă. Ne-a povestit despre Părintele Arsenie, ne-a dat câteva sfaturi, ne-a binecuvântat și ne-a spus că ne așteaptă într-o zi de sărbătoare la Sfânta Liturghie.

În primele clipe, mie mi s-a părut că Părintele David este un om mai dur, dar mai târziu am realizat că are un suflet “de aur”.

Am plecat de acolo cu regret în suflet și stabilind deja următoarea dată când vom reveni. S-a întâmplat după exact o lună, în a 2-a zi de Crăciun. Am participat la slujbă și apoi am fost invitați la masă împreună cu ceilalți mireni. Părintele David s-a bucurat când ne-a văzut și ne-a servit cu un pahar de vin, fiind o zi de mare sărbătoare. Am mâncat supă cu tăiței, sarmale și prăjiturele. Totul a fost delicios!

De atunci am promis că vom reveni mai des, dar din păcate nu am mai ajuns. Sper ca anul 2013 să ne îndrepte din nou pașii către acest mic colț de rai.

Dacă vă aflați în zonă nu ezitați și mergeți să vizitați Schitul Sădinca. Vă va umple sufletul de bucurie!

Schitul-Sadinca-Sibiu-01

Schitul-Sadinca-Sibiu-02

Schitul-Sadinca-Sibiu-03

Schitul-Sadinca-Sibiu-04

Schitul-Sadinca-Sibiu-05

Schitul-Sadinca-Sibiu-06

Schitul-Sadinca-Sibiu-07

Schitul-Sadinca-Sibiu-08

Schitul-Sadinca-Sibiu-09

Schitul-Sadinca-Sibiu-10

Schitul-Sadinca-Sibiu-11

Schitul-Sadinca-Sibiu-12


Vizualizare hartă mărită

1 comment to Schitul Sădinca – Sibiu

  • adriana

    e un loc plin de limiste!am ajuns in 2012 la indrumarea unui preot,insa de atunci am fost de patru ori si sper sa ajung fie si la un an
    e un loc care ne-a umplut sufletul de bucurie,iar parintel e un om cu har!

Lasă un comentariu

 

 

 

*