Taverna Marelui Paharnic – delicii culinare grecești pe pământ românesc

Taverna-Marelui-Paharnic-restaurant-grecesc

Iubesc la nebunie Grecia și tot ce îmi amintește de această țară incredibil de frumoasă, cu o mulțime de peisaje care îți taie răsuflarea și o bucătărie delicioasă.

Din păcate, anul acesta nu am reușit să ne petrecem concediul acolo, dar promit că anul viitor nu mai scapă de noi :)). Probabil și Simina va fi încântată de bălăceală în apa ca de cristal a Mării Egee sau în turcoazul Mării Ionice. Însă, mai este destul timp până atunci!

Să revenim la subiectul acestui articol! Când am vizitat prima dată Casa Comana am aflat că în București există Taverna Marelui Paharnicun restaurant cu specific grecesc unde te lingi pe degete (la propriu :D). La invitația dlui Gelu Palamaru am mers să servim masa acolo într-o seară. Ghiciți ce am ales din meniu fără să ne gândim prea mult! Gyros și souvlaki :D! Și culmea, chiar au avut gustul din Grecia.

Taverna-Marelui-Paharnic-01

Taverna-Marelui-Paharnic-02

Taverna-Marelui-Paharnic-03

Ulterior am aflat cine este bucătarul-șef al restaurantului, cum se face aprovizionarea și alte detalii care ne-au ajutat să ne răspundem la întrebări. În continuare vă dezvălui și vouă ce am considerat interesant.

Doamna Gilda Mocanu (a absolvit școala de bucătar-șef și cofetar-patiser și este președinte pe București al Romanian Gastronomic Community) este bucătar-șef la Taverna Marelui Paharnic și o persoană ce pune mult suflet în activitatea sa. Iubește la nebunie Grecia, acolo descoperindu-și pasiunea pentru gătit. A lucrat 9 ani pe “Tărâmul Zeilor”, la o tavernă grecească pe malul mării. A descoperit secretele bucătăriei elene și a învățat și limba greacă, fapt ce o ajută și astăzi în activitatea sa. Soarta a făcut ca la întoarcerea în țară să fie angajată într-un restaurant cu specific grecesc și să își poată continua cu mare plăcere și entuziasm munca. Vorbește cu mult drag despre experiența din Grecia și despre oamenii minunați pe care i-a cunoscut și care au ajutat-o acolo.

Chef-Gilda-Mocanu-Taverna-Marelui-Paharnic

Taverna Marelui Paharnic se află la Piața Domenii, în București, și a fost inaugurată în noaptea de Revelion 2013-2014, iar deschiderea oficială a avut loc pe 4 ianuarie 2014. În meniul restaurantului am găsit o scurtă istorie care mi-a atras atenția, dar pe care nu vreau să o reproduc pentru că i-aș strica farmecul, așa că o atașez în cele ce urmează exact cum am citit-o și eu:

“Când cucerirea turcească s-a oprit la Dunăre și principatele române se consolidează sub suzeranitate turcească, o parte din pribegii greci, care își părăseau căminurile și rosturile lor din princina apăsării turcești, încep să se îndrepte și către ținuturile noastre.

Astfel vin în Țara Românească membri ai familiei nobiliare bizantine Cantacuzino, familie grecească care a dat împărați pe tronul Bizanțului, principi în Pelopones și ulterior domnitori în Moldova și Țara Românească.

Constantin Cantacuzino (postelnicul) fiul lui Mihai Cantacuzino, grec de origine venit la începutul secolului XVII, se căsătorește (cca 1627 – 1628) cu Domnița Elina fata domnitorului Radu Șerban (Mare Paharnic în timpul domniei lui Mihai Viteazul și ctitor al Mănăstirii Comana) și a Elinei Mărgineanca (ultima membră a marii familii a boierilor Mărgineni), formând ramura cantacuzinilor munteni și cea mai frumoasă familie din secolul al XVII-lea.

Din conacul său, Marele Paharnic administra odinioară podgoriile din ținuturile Valahiei, depozitând în pivnița sa, vinurile alese din Țara Românească servite pentru degustarea Domnului și oaspeților nobili ai acestuia la festine.

În drumul său de la Pivnița Marelui Paharnic din Comana către Curtea Domnească de la Mogoșoaia, Șerban Cantacuzino (nepotul lui Constantin Cantacuzino și Mare Paharnic al lui Constantin Brâncoveanu) facea un scurt popas, într-un loc ascuns, un loc de taină, aici la Taverna Marelui Paharnic, unde se întâlnea cu podgorenii din dealurile Munteniei spre a face o primă degustare a celor mai alese vinuri înainte de a fi prezentate Domnului Țării Românești.

Una din cele mai mari dregătorii la nivel de stat, Marele Paharnic este mai mare peste paharnici, toarnă principelui vin în primul pahar, are în seamă toate vinurile Domnului, le îngrijește și, la timpul potrivit, poruncește să se culeagă strugurii, după datină, pe 14 a lui septembrie, zi care se mai numește și “Cârstovul viilor” și încasează zeciuieli din producerea de vin a locuitorilor țării.”

Taverna-Marelui-Paharnic-04

Atmosfera din restaurant este, bineînțeles, grecească – fețele de masă, meniurile, culorile, mesele și scaunele, muzica etc… toate amintesc de tavernele tipic grecești pe care le-am frecventat cu mult drag în concedii. Ba mai mult, unele lucruri au fost aduse chiar din Grecia, printre care: vopseaua albastră (trebuia să aibă exact aceeași nuanță tradițională :D), scaunele și fețele de masă, vesela (farfurii, pahare, tacâmuri) și unele utilaje de la bucătarie. Decorul include și picturi cu motive grecești realizate de Paul Florea.

Taverna-Marelui-Paharnic-05

Taverna-Marelui-Paharnic-06

Taverna-Marelui-Paharnic-07

Taverna-Marelui-Paharnic-08

Taverna-Marelui-Paharnic-09

Taverna-Marelui-Paharnic-10

Taverna-Marelui-Paharnic-11

Aprovizionarea se face periodic din Salonic și cel puțin o dată pe lună Chef Gilda Mocanu merge personal în Grecia pentru a verifica locurile de unde este cumpărată marfa și toate celelalte aspecte necesare. Iată ce se aduce mai exact de acolo: pește, fructe de mare, brânza feta, iaurt, ulei de măsline, condimente, halva, foi de dafin, ton, orez pentru garnituri, pită grecească, ouzo, tsipouro, cafea.

Taverna-Marelui-Paharnic-15

Taverna-Marelui-Paharnic-12

Taverna-Marelui-Paharnic-13


Taverna-Marelui-Paharnic-14

Taverna-Marelui-Paharnic-16

Rețetele sunt autentic grecești, toți bucătarii fiind instruiți de Chef Gilda Mocanu. De exemplu, rețeta de la “Pulpă de miel la cuptor” este de la un călugăr de la Muntele Athos și se respectă cu sfințenie.

În meniu, veți regăsi preparate precum:
– Musaca
– Pulpă de miel la cuptor
– Souvlaki de pui sau de porc
– Gyros de pui sau de porc
– Creveți în cuib de cartofi
– Caracatiță la gratar
– Fructe de mare cu sos de muștar și alte mirodenii
– Stifado Baby Caracatița cu măsline verzi
– Dovlecei pane cu tzatziki
– Creveți Saganaki
– Scoici Saganaki
– Calamar rondele prăjit
– Calamar umplut cu brânzeturi la grătar
– Scoici cu vin
– Frigăriu de haloumi la grătar
– Salată cu fructe de mare
– Platoul pescarului
– Platou cu fructe de mare
– Pită grecească
– Salată grecească etc.

Taverna-Marelui-Paharnic-17

Taverna-Marelui-Paharnic-18

Taverna-Marelui-Paharnic-19

Taverna-Marelui-Paharnic-20

Taverna-Marelui-Paharnic-21

Taverna-Marelui-Paharnic-22

Taverna-Marelui-Paharnic-23

Taverna-Marelui-Paharnic-24

Deserturi:
– Prăjitură cu portocale
– Baclava cu înghețată
– Iaurt cu miere și nuci
– Halva grecească cu lămâie etc.

Taverna-Marelui-Paharnic-25

Taverna-Marelui-Paharnic-26

Taverna-Marelui-Paharnic-27

Băuturi:
– Ouzo
– Tsipouro
– Tsipouro cu anason
– Cafea grecească
– Cafe frappe grecesc
– Bere Mithos
– Vinuri tradiționale etc.

Taverna-Marelui-Paharnic-28

Fiind încântați de toate aspectele precizate mai sus, am revenit aici de mai multe ori și am încercat și diverse alte preparate din meniu (în afară de souvlaki și gyros) precum: platoul cu fructe de mare, calamarul umplut cu brânzeturi, brânza feta la grătar, prăjitura cu portocale etc. și toate au fost foarte gustoase.

La sfârșit de săptămână se organizează și seri grecești, moment în care doritorii ascultă muzică grecească live și învață să danseze pe ritmuri ale muzicii elene.

Taverna-Marelui-Paharnic-29

De asemenea, se sparg farfurii pe Zorba, dar numai de către dna Gilda pentru a nu exista risc de rănire.

Taverna-Marelui-Paharnic-30

Se pot organiza și evenimente precum botezuri, cununii, petreceri aniversare etc. și se pot comanda torturi în diverse culori preparate cu ciocolată belgiană.

Taverna-Marelui-Paharnic-31

Taverna-Marelui-Paharnic-32

Din anul 2014, în sezonul cald, funcționează și la Casa Comana o tavernă grecească.

Taverna-Marelui-Paharnic-33

Taverna-Marelui-Paharnic-34

Taverna-Marelui-Paharnic-35

Taverna-Marelui-Paharnic-36

Taverna-Marelui-Paharnic-37

Taverna-Marelui-Paharnic-38

Taverna-Marelui-Paharnic-39

Taverna-Marelui-Paharnic-40

Taverna-Marelui-Paharnic-41

Taverna-Marelui-Paharnic-42

Taverna-Marelui-Paharnic-43

Și aici sunt organizate seri grecești (ultima pe anul acesta a avut loc pe 18 septembrie și bineînteles ca nu am ratat-o – Simina a fost foarte încântată :D) cu multă voie bună, muzică și dansuri grecești într-un decor deosebit în aer liber. Cei prezenți se distrează și dansează uitând de griji și probleme.

Taverna-Marelui-Paharnic-44

Taverna-Marelui-Paharnic-45

Taverna-Marelui-Paharnic-46

Taverna-Marelui-Paharnic-56

Taverna-Marelui-Paharnic-47

Taverna-Marelui-Paharnic-48

Taverna-Marelui-Paharnic-49

Taverna-Marelui-Paharnic-50

Taverna-Marelui-Paharnic-51

Taverna-Marelui-Paharnic-52

Taverna-Marelui-Paharnic-53

Taverna-Marelui-Paharnic-54

Dacă vă este dor de Grecia și de preparatele tradiționale delicioase, Taverna Marelui Paharnic este locul potrivit unde puteți merge să serviți masa și să vă distrați grecește. Noi vom reveni de fiecare dată cu drag. Pentru alte detalii vă invit să accesați site-ul oficial.

Poftă bună! Kali Orexi! :D

Taverna-Marelui-Paharnic-55

Pasarela-Dorintelor-Casa-Comana

1 comment to Taverna Marelui Paharnic – delicii culinare grecești pe pământ românesc

  • Vai.. super, super locatia! Arata incredibil! Grecii au foarte multe lucruri cu care se pot mandri, pacat de situatia lor financiara. Ramura turistica este una dintre cele mai bine dezvoltate din lume, preturile sunt excelente pentru orice vizitator din orice tara, chiar si una saraca, conditiile sunt bune si nici nu pot macar sa nu ajung si la mancare. Cum sa nu-ti placa mancarea dintr-o zona apropiata Mediteranei, cand sunt atatea fructe de mare si legume ce pot fi combinate in mancaruri excelente. Am fost o singura data in Grecia, dar n-as rata nici cea mai mica ocazie de a merge din nou.

Lasă un comentariu

 

 

 

*