Turnul Eiffel – Paris

Turnul-Eiffel-Paris-Franta

Întotdeauna mi-am dorit să vizitez Parisul și mai ales Turnul Eiffel. Astfel că, în 2008, am decis să facem un tur prin Europa și să ne oprim pentru un minisejur de 5 nopți la Paris. În ziua în care am ajuns eram emoționată gândindu-mă la “întâlnirea” cu Turnul Eiffel pe care îl văzusem doar în fotografii.

Ne-am cazat repede și deoarece era seară, am pornit pe jos spre Turnul Eiffel (se afla la aprox. 900 m de hotel) pentru a fi acolo în momentul în care toate beculețele ce îl acoperă se vor aprinde. Am ajuns cu câteva minute mai devreme și am așteptat nerăbdătoare. Mare mi-a fost mirarea și mai mare bucuria cand am văzut că în loc de galben, Turnul Eiffel era albastru reprezentând steagul Uniunii Europene cu stelele galbene caracteristice (ce erau așezate pe partea dinspre Sena).

Pentru mine a fost o mare surpriză, deoarece culoarea mea preferată este albastru si nu mă așteptam ca Parisul să mă surprindă din prima zi într-un mod atât de plăcut.

La ore fixe, pe lângă beculețele albastre, clipoceau mii de luminițe albe ce împodobeau într-un mod foarte elegant acest simbol al orașului. Foarte mulți oameni veniseră să admire pe înserat splendoarea Turnului Eiffel și mulți comercianți încercau să ne convingă să cumpărăm brelocuri sau alte suveniruri.

După ce ne-am lăsat convinși de frumusețea imaginii ce ni se oferea, am mers încântați să facem o croazieră pe Sena, în jurul orelor 22-23, despre care o să vă vorbesc într-un alt articol.

Dar să continuăm cu Turnul Eiffel. În a patra zi de stat la Paris, am mers să urcăm în turn pentru a admira de la înălțime priveliștea asupra orașului.

Turnul-Eiffel-Paris-Franta-01

Turnul-Eiffel-Paris-Franta-02

Turnul-Eiffel-Paris-Franta-03

Turnul-Eiffel-Paris-Franta-04

Afară era soare, dar bătea vântul cam tare și aveam emoții că nu se va putea urca. Cand am ajuns acolo m-am liniștit, totul era în regulă și foarte multă lume statea la coadă pentru a cumpăra bilete. Ne-am așezat la cea mai mică coadă crezând că nu vom avea mult de așteptat. Într-adevăr nu a durat foarte mult, dar când am ajuns în față ne-am dat seama că am stat la ghișeul de unde se cumpărau bilete pentru a urca pe scări. Era deja prea tarziu, nu voiam să o iau de la început și am hotărât să urcăm pe scări până la primul nivel. Acolo am găsit un tonomat de bilete și apoi am urcat cu liftul până la nivelul 2. Pe măsură ce ajungeam tot mai sus, eram uimiți de frumusețea ce ni se dezvăluia în fața ochilor: un oraș deosebit cu clădiri istorice, fluviul Sena cu podurile sale elegante și superbul cartier de afaceri La Defense, cu clădiri noi si design-uri inovative.

Turnul-Eiffel-Paris-Franta-05

Turnul-Eiffel-Paris-Franta-06

Turnul-Eiffel-Paris-Franta-07

Turnul-Eiffel-Paris-Franta-08

Turnul-Eiffel-Paris-Franta-09

Pe lângă aceste peisaje, structura în sine a Turnului Eiffel, mi s-a părut interesantă – este din oțel, are o înălțime de 324 m și a fost construit între anii 1887 – 1889. A fost deschis pentru public la 6 mai 1889. 300 de oameni au muncit la această construcție, formată din aproximativ 18.000 de piese din oțel și 2,5 milioane de nituri. Are o greutate de peste 10.000 de tone. Declarat monument istoric și făcând parte din Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 1991, Turnul Eiffel este deschis pentru vizitatori pe tot parcursul anului.

Turnul-Eiffel-Paris-Franta-10

Turnul-Eiffel-Paris-Franta-11

Turnul-Eiffel-Paris-Franta-12

Este cel mai cunoscut obiectiv turistic din Franța și un simbol răspândit în lumea întreagă.

La etajele 1 și 2 puteți ajunge pe scări sau cu liftul, dar la etajul 3 se ajunge exclusiv cu liftul. Era o coadă destul de mare pentru a urca la ultimul nivel și a fost nevoie să așteptăm la nivelul 2 aproximativ o oră. Nu mi-a părut rău pentru că în acest timp am admirat tot orașul. Panorama de la etajul 3 este impresionantă și nu mai are nevoie de alte descrieri.

Turnul-Eiffel-Paris-Franta-13

Turnul-Eiffel-Paris-Franta-14

Turnul-Eiffel-Paris-Franta-15

Turnul-Eiffel-Paris-Franta-16

Turnul-Eiffel-Paris-Franta-17

Pe scurt am să vă spun și ce găsiți la cele 3 niveluri ale turnului:

– de la primul nivel puteți cumpăra suveniruri specifice din locurile special amenajate. Din câte știu aici se află și camera lui Gustave Eiffel.

– la al doilea nivel puteți servi masa într-un restaurant și gusta din delicioasele preparate tradiționale.

– la al treilea nivel, pe lângă panorama extraordinară a orașului, veți regăsi o cameră de observare cu indicații pentru a identifica clădirile pe care le vedeti din turn, distanțele din Paris către diferite orașe ale lumii (este trecut și Bucureștiul aici) și o reproducere a lui Gustave Eiffel stând în biroul lui alături de Thomas Edison.

Turnul-Eiffel-Paris-Franta-18

Turnul-Eiffel-Paris-Franta-19

Sper că v-am trezit interesul de a vizita Parisul (sau de a vă reaminti cu drag de frumoasa capitală a Franței).

Turnul-Eiffel-Paris-Franta-20

Turnul-Eiffel-Paris-Franta-21

Turnul-Eiffel-Paris-Franta-22


Vizualizare hartă mărită

Lasă un comentariu

 

 

 

*