Turnul Galata din Istanbul – o privire de ansamblu asupra orașului

Turnul-Galata-din-Istanbul

Cum niciodată nu putem pleca dintr-un oraș fără a-l admira de la înălțime (dacă există vreo posibilitate), am căutat o variantă accesibilă și în Istanbul. Nu a fost greu, deoarece Turnul Galata se vede din multe zone ale orașului, fiind construit pe un deal în cartierul cu același nume. De asemenea, imaginea sa există pe multe vederi și suveniruri din orașul situat pe două continente.

Așadar, după o zi plină de vizite, spre seară, când majoritatea obiectivelor turistice din Istanbul erau deja închise, am luat-o la pas spre Turnul Galata, având o bănuială că este deschis până mai târziu. Din cartierul Sultanahmet, am pornit în plimbare spre Eminonu, apoi am traversat podul Galata și am urcat spre turn.

Turnul-Galata-din-Istanbul-01 Turnul-Galata-din-Istanbul-02

Ajunși la baza lui, am observat mai multe persoane așteptând la coadă chiar și pe scările din exterior. Am crezut că va dura mult, dar nu a fost așa. În interior există două lifturi ce merg destul de repede, deci nu sunt probleme.

Turnul-Galata-din-Istanbul-03

Turnul-Galata-din-Istanbul-04

Turnul Galata a fost construit din lemn în anul 528 ca și far de către un împărat bizantin. În anul 1348 a fost reconstruit din piatră de către genovezii care cuceriseră zona. Acesta făcea parte dintr-un zid de apărare și purta numele de “Turnul lui Iisus”. În timpul dominației otomane (din 1453) a avut mai multe întrebuințări: donjon, foișor de foc, depozit, far, temniță, punct de observare a incendiilor etc.

Astăzi se înalță maiestuos pe un deal și este unul dintre cele mai cunoscute și populare obiective turistice din Istanbul.

Turnul-Galata-din-Istanbul-05

Turnul-Galata-din-Istanbul-06

Turnul are o înălțime de aprox. 67 m iar zidurile au o grosime de 3,75 m, diametrul exterior fiind la bază de 16,45 m, iar în interior de 8,95 m.

La ultimele etaje există un restaurant și o cafenea/cofetărie care atrag turiștii dornici să servească masa sau un desert în timp ce privesc orașul de la înălțime.

Turnul-Galata-din-Istanbul-07

Turnul-Galata-din-Istanbul-08

Turnul-Galata-din-Istanbul-09

Turnul-Galata-din-Istanbul-10

Platforma de observație se află la o înălțime de 51,65 m și oferă de jur-împrejur o panoramă uluitoare asupra Istanbulului. Respectați semnele și mergeți în direcția indicată, deoarece spațiul este foarte îngust și va fi greu să treceți pe lângă ceilalți turiști.

Noi am ajuns exact înainte de apus, așadar am avut norocul să privim cum Istanbulul este învăluit de razele blânde ale soarelui.

Turnul-Galata-din-Istanbul-11

Turnul-Galata-din-Istanbul-12

Am admirat orașul de sus, bucurându-ne de priveliștile asupra Cornului de Aur, podului Galata, a Bosforului și a multor alte obiective ce pot fi văzute de acolo.

Turnul-Galata-din-Istanbul-13

Turnul-Galata-din-Istanbul-14

Turnul-Galata-din-Istanbul-15

Turnul-Galata-din-Istanbul-16

Turnul-Galata-din-Istanbul-17

Turnul-Galata-din-Istanbul-18

Turnul Galata ni s-a părut foarte bine îngrijit în interior și cu o bună organizare în ceea ce privește accesul la ultimul nivel. Jos, la ieșire, există și un magazin cu suveniruri pentru turiștii ce doresc să cumpere un mic cadou pentru cei dragi.

În martie 2014, când l-am vizitat noi, era deschis până seara la ora 20:00.

Turnul-Galata-din-Istanbul-19

Turnul Galata – unul dintre cele mai vechi turnuri din lume – este un obiectiv turistic foarte important din Istanbul, așa că faceți tot posibilul să nu-l ratați!

CITEŞTE ŞI:

atractii-obiective-turistice-locuri-de-vizitat-in-Istanbul

3 comments to Turnul Galata din Istanbul – o privire de ansamblu asupra orașului

Lasă un comentariu

 

 

 

*