Veliko Tarnovo – oraș medieval și fostă capitală a Bulgariei

Veliko-Tarnovo-oras-medieval-Bulgaria

Ne doream de mult timp să vizităm faimosul oraș, din țara vecină, Veliko Tarnovo, așa că întorcându-ne din Grecia după luna de miere din Insula Lefkada și ședința foto din Insula Thassos, am rămas pentru câteva zile în fosta capitală a Bulgariei.

Am ajuns seara târziu și, având deja rezervarea făcută, ne-am cazat și ne-am odihnit pentru a prinde noi puteri. Rezervasem hotelul cu doar o seară înainte (fără să îl studiem prea bine) și aveam ceva emoții privind amplasarea și mai ales parcarea mașinii. L-am găsit destul de ușor, dar am fost puțin uimiți văzând că se află într-o clădire la etajul 3. Avea doar câteva camere, dar sincer arată foarte bine. Nu am avut niciun fel de probleme acolo, cu excepția micului dejun sărăcăcios, dar care nu a contat foarte mult pentru noi. Hotelul Play are o amplasare foarte bună, chiar în centrul orașului, aproape de magazine, restaurante, terase și la 10-15 minute de mers pe jos de Cetatea Tsarevets.

Veliko-Tarnovo-oras-medieval-Bulgaria-01

Veliko Tarnovo se află în nordul Bulgariei, la aprox. 180 km de București. Este un oraș în care la fiecare colț de stradă vă veți aminti de istoria sa de peste 5 milenii și de trecutul glorios. Orașul a fost capitala Bulgariei și a traversat de-a lungul timpului mai multe perioade înfloritoare.

Veliko-Tarnovo-oras-medieval-Bulgaria-02

Veliko-Tarnovo-oras-medieval-Bulgaria-03

Veliko-Tarnovo-oras-medieval-Bulgaria-04

Astăzi, în opinia mea, Veliko Tarnovo este și un oraș al contrastelor și pe străzile sale întâlnim atât edificii istorice cât și magazine și restaurante moderne.

Veliko-Tarnovo-oras-medieval-Bulgaria-05

Veliko-Tarnovo-oras-medieval-Bulgaria-06

Cât am stat acolo am întâlnit o mulțime de turiști, fapt ce m-a bucurat foarte mult. Nu m-am simțit nicio clipă ca fiind în Bulgaria, ci într-o țară mult mai dezvoltată din punct de vedere turistic.

Veliko-Tarnovo-oras-medieval-Bulgaria-07

Veliko-Tarnovo-oras-medieval-Bulgaria-08

Veliko-Tarnovo-oras-medieval-Bulgaria-09

Plimbările pe străduțele orașului au un farmec aparte și parcă te ajută să-ți imaginezi că trăiești în alte vremuri. Restaurantele servesc preparate foarte gustoase atât internaționale cât și tradiționale și majoritatea se află în centrul istoric, oferind priveliști superbe asupra caselor tradiționale construite pe deal și a râului Yantra. În plus, tarifele mi s-au părut destul de mici. Cu aprox. 20-25 leva mâncam la prânz două persoane într-un restaurant foarte drăguț.

Veliko-Tarnovo-oras-medieval-Bulgaria-10

Veliko-Tarnovo-oras-medieval-Bulgaria-11

Veliko-Tarnovo-oras-medieval-Bulgaria-12

Arhitectura unică a clădirilor și amplasarea deosebită a acestora creează o atmosferă medievală deosebit de plăcută.

Veliko-Tarnovo-oras-medieval-Bulgaria-13

Principalele obiective turistice din Veliko Tarnovo sunt:
– Cetatea Tsarevets (revin cu detalii în articolul următor)
– Galeria de Artă
– Monumentul Asăneștilor
– Casa Sarafkina – Muzeul Etnografic
– Catedrala din Veliko Tarnovo
– Biserica Fortificată a celor 40 de Sfinți Martiri
– Biserica Sfinților Petru și Pavel

Din păcate, nu am reușit să le vizităm pe toate, dar se află pe lista noastră cu următoarea ocazie.

Veliko-Tarnovo-oras-medieval-Bulgaria-14

Veliko-Tarnovo-oras-medieval-Bulgaria-15

Veliko-Tarnovo-oras-medieval-Bulgaria-16

Veliko-Tarnovo-oras-medieval-Bulgaria-17

Veliko-Tarnovo-oras-medieval-Bulgaria-18

În Veliko Tarnovo puteți merge și pentru shopping: pe strada principală sunt magazine cu oferte care mai de care mai atrăgătoare și pentru toate buzunarele: genți, pantofi/sandale, îmbrăcăminte, jucării și jocuri pentru copii etc. De asemenea, seara terasele și barurile vă așteaptă să vă distrați și să vă simțiți bine alături de prieteni, iar magazinele cu suveniruri vă îndeamnă să nu plecați fără “o amintire” din acest oraș istoric.

Veliko-Tarnovo-oras-medieval-Bulgaria-19

Cu siguranță, merită să vizitați Veliko Tarnovo și toată zona înconjurătoare care este plină de obiective și atracții turistice foarte interesante, mai ales datorită faptului că se află aproape de România și este destinația perfectă pentru o mică vacanță. Noi am promis că vom reveni!

Mai multe fotografii găsiți pe pagina noastră de Facebook

CITEŞTE ŞI:

Cetatea-Tsarevets-din-Veliko-Tarnovo-Bulgaria

Lasă un comentariu

 

 

 

*