Workshop de promovare a Regiunii Thesprotia (Grecia) ca destinație turistică

Workshop-Regiunea-Thesprotia-Grecia

Miercuri, 5 Februarie, la invitația Organizației Elene de Turism din București, am participat la workshop-ul de promovare a regiunii Thesprotia. Doar știți cât iubim Grecia, nu-i așa? Astfel că, suntem dornici să aflăm cât mai multe lucruri noi și interesante, de câte ori avem ocazia.

Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerț a Regiunii Thesprotia în colaborare cu Organizația Elenă de Turism și Biroul Comercial al Ambasadei Elene la București și a avut loc la Hotel InterContinental, mai exact la etajul 21 de unde se poate admira o priveliște frumoasă asupra Bucureștiului.

Hotel-InterContinental-Bucuresti-01

Hotel-InterContinental-Bucuresti-02

Hotel-InterContinental-Bucuresti-03

Reprezentanții celor trei organizatori amintiți mai sus, Dl. Polykarpos Efstathiou, Dna. Efrosyni Mita și Dl. Alexandros Pashos au vorbit foarte frumos despre legăturile strânse dintre România și Grecia și ne-au invitat să descoperim locuri mai puțin cunoscute din Grecia, precum regiunea Thesprotia.

Workshop-Regiunea-Thesprotia-Grecia-01

Iată câteva idei pe care le-am extras din discursurile lor:

– Organizația Elenă de Turism a început de anul trecut o campanie de promovare “Secret Greece” cu ajutorul căreia turiștii vor descoperi și alte locuri pe care le pot vizita în Grecia, decât cele deja foarte cunoscute;
– autostrada Egnatia Odos facilitează accesul către zona Epir, din nordul Greciei;
– Thesprotia este o zonă cu plaje frumoase și o infrastructură bine pusă la punct;
– legăturile economice dintre cele două țări sunt un numitor comun pentru ca românii să cunoască și această zonă a Greciei;
– segmentul de turism elen prezintă o dinamică mai aparte decât cel comercial;
– Thesprotia este o zonă foarte bogată în frumuseți naturale, cu o istorie îndelungată, multe monumente, trasee naturale, biserici și mănăstiri;
– bucătăria zonei este delicioasă, toate (pește, carne, lactate, brânzeturi, ulei de masline) sunt din producție locală – nu se face import;
– Thesprotia este o destinație ideală și pentru familiile cu copii;
– 18.500.000 de turiști au vizitat Grecia în anul 2013.

Workshop-Regiunea-Thesprotia-Grecia-02

Personal apreciez din suflet eforturile acestor oameni de a-și promova țara cât mai bine cu putință și de a face cunoscute regiuni care până acum nu s-au bucurat de popularitate printre turiștii români. Oare când le vom urma exemplul?

În cadrul evenimentului am primit mai multe informații despre zona Thesprotia, despre care recunosc că nu știam foarte multe lucruri. Am trecut de mai multe ori pe acolo, spre Insula Corfu sau alte destinații, dar niciodată nu m-am oprit să observ ce poate oferi. Acum că am aflat mai multe detalii, îmi doresc foarte mult să o vizitez.

Am adunat mai multe informații și pentru voi. Poate că este un început bun pentru ca regiunea Thesprotia să devina o destinație de vacanță preferată de turiștii români.

Workshop-Regiunea-Thesprotia-Grecia-03

Câteva cuvinte despre Regiunea Thesprotia

Thesprotia se află în partea de nord-vest a Greciei, vis-a-vis de Insula Corfu. Este o zonă muntoasă ce dispune de o mulțime de monumente istorice și descoperiri arheologice care datează din Paleolitic până în Era Bizantină. Thesprotia este o destinație nouă, care promite noi experiențe. Turiștii au posibilitatea de a alege dintre plajele amenajate și cele retrase care nu au suferit din cauza intervenției omului. Thesprotia este o zonă a contrastelor și a peisajelor sălbatice:
– este stâncoasă, dar verde;
– cu munți înalți și abrupți, dar și văi și râuri;
– canioane care se termină lângă albastrul Mării Ionice, dar și monumente istorice care dezvăluie istoria sa îndelungată.
Râul Acheron este, de asemenea, o atracție naturală pentru cei ce vor să se bucure de unele dintre cele mai frumoase peisaje din regiune.

Workshop-Regiunea-Thesprotia-Grecia-04

Thesprotia este la rândul ei formată din trei subregiuni:

I. Igoumenitsa cuprinde localitățile:

1. Igoumenitsa – este capitala regiunii Thesprotia și dispune de un port modern care face legătura dintre Grecia și Marea Adriatică. De aici se ia ferryboat-ul pentru insulele Paxi și Corfu, dar și pentru unele porturi din Italia. Drepano și Makrigialo sunt două plaje care însumează 7 km, perfecte pentru relaxare atât pentru turiști, cât și pentru localnici.

2. Plataria – este unul dintre satele pescărești din Thesprotia. Există hoteluri, taverne și cafenele și este perfect pentru turiștii ce vor o vacanță liniștită. Plaje: Kokkinos Vrachos, Kalami, Naftilos.

3. Sivota – este un oraș de coastă unde peisajul verde se combină cu apa albastră a mării, deja cunoscut printre turiștii din alte țări. Reprezintă, de asemenea, un punct de plecare pentru vizitarea obiectivelor turistice istorice și naturale din Epir. Plaje: Mega Ammos, Mikri Ammos, Javia, Gallikos Molos, Bella Vraka.

4. Perdika – este una dintre cele mai importante destinații turistice din zonă, dispunând de unele dintre cele mai frumoase plaje din Grecia (Karavostasi, Arillas, Saint Paraskevi). Micile taverne din stațiune oferă preparate delicioase din bucătăria tradițională.

5. Margariti – este o așezare tradițională, istorică, aflată la 7,5 km de mare și o zonă protejată datorită unicității. Aici se produc foarte multe citrice.

6. Parapotamos – munții acoperiți cu vegetație, livezile de măslini, valea râului Kalamas creează peisaje fascinante într-o zonă ce pare a fi sălbatică.

II. Souli cuprinde localitățile:

1. Paramithia – este situată între cele două râuri Acheron și Kalamas. În trecut a fost un important centru intelectual și comercial.

2. Gliki – Raul Acheron – este o zonă foarte frumoasă, unde Râul Acheron creează graniță naturală cu regiunea Preveza. Acheron este râul miturilor și al istoriei, reprezentând un ecosistem important și de o reală valoare. Aici veți regăsi toate formele alternative de turism. Vă puteți bucura de bucătăria locală la umbra copacilor sau de apa cristalină a râului.

3. Souli – este o localitate situată la o altitudine de 600 m deasupra râului Acheron, foarte bogată din punct de vedere istoric și cultural.

III. Filiates cuprinde:

1. Filiates – este cea mai mare localitate în expansiune din Thesprotia, aflându-se între râul Kalamas, Muntele Mourgana și granița cu Albania. Peisajul natural este deosebit, fiind format din: râuri, pârâuri, munți etc. și poate constitui o destinație interesantă pentru turiști.

2. Satele tradiționale: Old Sagiada, Foinikion, Giromeri, Plaisio.

3. Sagiada – este situată pe malul mării și cunoscută pentru piscicultură. Se spune că, în zona Skaloma de pe malul mării, puteți admira unul dintre cele mai frumoase apusuri din Grecia. Plaja: Keramidi Beach.

Workshop-Regiunea-Thesprotia-Grecia-05

Activități ce pot fi practicate în regiunea Thesprotia:
– croaziere către plaje sau insule
– plimbări cu barca
– înot și sporturi de apă
– scufundări
– snorkeling
– pescuit
– alpinism
– ciclism
– rafting
– echitație

Mănăstiri în Regiunea Thesprotia:
– Mănăstirea Theotokos din Giromeri
– Mănăstirea Agios Athanasios din Perdika
– Mănăstirea Agia Paraskevi în Kanalaki
– Mănăstirea Agios Minas din Kokkinolithani
– Mănăstirea Paganies
– Mănăstirea Agios Athanasios din Vavouri

Alte obiective turistice:
1. Ruinele de la Elea
2. Satul arheologic Pyrgos Ragiou
3. Muzeul Arheologic din Igoumenitsa
4. Satul arheologic Dymokastro

Cred că deja v-am spus prea multe despre Regiunea Thesprotia. Însă vă invit să urmăriți clipul de prezentare al zonei care a fost proiectat în cadrul evenimentului (l-am filmat :D). Luați o pauză de 10 minute și relaxați-vă privind frumusețile Greciei. În rest, trebuie să descoperiți și singuri alte locuri de interes din Thesprotia. Enjoy it!

Întotdeauna voi participa cu drag la astfel de evenimente care promovează Grecia. Sper că v-am convins că regiunea Thesprotia poate fi o destinație perfectă și pentru turiștii români!

Lasă un comentariu

 

 

 

*