Biserica din Cetatea Tsarevets – Veliko Tarnovo

Biserica-din-Cetatea-Tsarevets-Veliko-Tarnovo

Am promis în articolul în care v-am povestit despre Cetatea Tsarevets din Veliko Tarnovo că voi reveni cu detalii despre biserica situată în cel mai înalt punct al cetății – Biserica Patriarhală.

La exterior totul este perfect normal. Nu iese nimic în evidență. Este o biserică foarte frumoasă, de unde se poate admira tot orașul Veliko Tarnovo. Un turn destul de înalt se află lângă aceasta. Am observat că de obicei se poate urca în el, dar atunci când noi ne aflam acolo erau niște probleme cu liftul.

Biserica-din-Cetatea-Tsarevets-Veliko-Tarnovo-01

Ne-a părut rău, însă am continuat să ne îndreptăm spre intrarea în biserică. De cum am pășit, am amuțit! Nu semăna nimic cu ce eram obișnuiți în bisericile ortodoxe:

1. Pictura era ALTFEL! Cum? O înlănțuire ciudată de forme, personaje și culori reprezentând scene din evenimentele istorice prin care a trecut Bulgaria de-a lungul timpului. Sincer, pe mine m-a cutremurat! Imaginile sunt futuriste, dar afișează niște figuri destul de înfricoșătoare. Bogdan, fiind cu aparatul în mână a început să facă fotografii, moment în care doamna de la intrare ne-a atenționat că trebuie să plătim o taxă foto. Am achitat din câte îmi amintesc 5 leva și am luat fiecare zonă/perete în parte. Eu eram cu ochii pe sus și mă miram de ceea ce vedeam. Personajele erau de cele mai multe ori deformate, foarte mari și aveau înfățișări ciudate. Ulterior am aflat că pictorul bulgar Teofan Sokerov a refăcut pictura în anii ’80 și i-a dat o altă interpretare. Nimic nu semăna cu scenele biblice cu care suntem obișnuiți și pe care ne așteptam să le întâlnim într-o astfel de biserică veche.

2. Nu existau icoane sau alte obiecte de cult.

3. Nu există un altar, catapeteasma fiind dată jos mai demult.

4. Nu se mai țin slujbe.

Nu știu să spun dacă mi-a plăcut sau nu, deoarece sincer nu m-am simțit ca într-o biserică ci ca într-un loc întunecat și foarte ciudat. Totuși merită vizitată!

Atașez în cele ce urmează fotografiile, împactul vizual fiind cu siguranță mai puternic!

Biserica-din-Cetatea-Tsarevets-Veliko-Tarnovo-02

Biserica-din-Cetatea-Tsarevets-Veliko-Tarnovo-03

Biserica-din-Cetatea-Tsarevets-Veliko-Tarnovo-04

Biserica-din-Cetatea-Tsarevets-Veliko-Tarnovo-05

Biserica-din-Cetatea-Tsarevets-Veliko-Tarnovo-06

Biserica-din-Cetatea-Tsarevets-Veliko-Tarnovo-07

Biserica-din-Cetatea-Tsarevets-Veliko-Tarnovo-08

Biserica-din-Cetatea-Tsarevets-Veliko-Tarnovo-09

Biserica-din-Cetatea-Tsarevets-Veliko-Tarnovo-10

Biserica-din-Cetatea-Tsarevets-Veliko-Tarnovo-11

Biserica-din-Cetatea-Tsarevets-Veliko-Tarnovo-12

Biserica-din-Cetatea-Tsarevets-Veliko-Tarnovo-13

Biserica-din-Cetatea-Tsarevets-Veliko-Tarnovo-14

Biserica-din-Cetatea-Tsarevets-Veliko-Tarnovo-15

2 comments to Biserica din Cetatea Tsarevets – Veliko Tarnovo

  • Foarte ciudata biserica si surprinsa foarte bine! M-ai facut curioasa sa o vad pe viu..

  • Isidoria Ziana

    Am vazut-o în week-end-ul acesta (4.06.2016). Am platit doar 6 leva la intrarea in cetate si atat. In biserica,numai cine n-a vrut,n-a fotografiat/filmat.nu mai este nimeni care sa ceara bani pt asta. E liber.Intr-adevar,”ciudata”e cel mai potrivit cuvant pt a descrie.printre chipurile deformate,pictate în alb și negru, cu mâinile imense (m-a frapat ac lucru) se pot vede,cred eu,și părți ale vechii picturi,acestea din urma fiind colorate. Sau poate ca așa a pictat-o nenea de mai sus.în locul unde a fost altarul, este o bucata mare de perete,unde se vede mai multe straturi de tencuiala și pictura veche. Nici acum nu funcționa liftul,deci nici noi nu am putut urca în turn

Lasă un comentariu

 

 

 

*