Biserica fortificată din Axente Sever

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever

Bisericile fortificate, în general, au avut un rol important în apărarea teritoriului. Se estimează că au existat în jur de 300 de cetăți în sudul Transilvaniei, pe teritoriul colonizat de sași, toate prezentând soluții arhitecturale diverse. De regulă, erau construite în mijlocul satului, cuprinzând și adăposturi pentru persoane, animale și provizii. Banii necesari erau strânși cu ajutorul oamenilor din sat, iar apoi muncitorii depuneau multe eforturi pentru ca totul să decurgă bine. Ușor-ușor au început să fie îmbunătățite sistemele de apărare și astfel au luat naștere multe biserici fortificate.

Construcția bisericii Axente Sever a început în secolul XIV. Turnul său era foarte masiv, peretele având la parter 1,60 m grosime. În anul 1940 biserica a fost reconstruită și întărită pentru apărare. Ulterior a fost înconjurată de un zid, pentru a putea adăposti familii și provizii în caz de pericol.

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-01

Astăzi, reprezintă un obiectiv turistic important ce poate fi vizitat de turiștii pasionați de istorie, arhitectură, dar și de cei care au drum prin zonă.

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-02

Biserica fortificată Axente Sever se află în mijlocul satului cu același nume, chiar lângă drumul principal. Nu aveți cum să treceți pe acolo fără să o observați. Are un program de vizitare, dar în interior locuiește o familie care vă poate deschide și în afara acestuia. Sunt foarte de treabă și îngrijesc cu drag tot ce este acolo. De asemenea, oferă informații celor curioși și dornici de a afla cât mai multe detalii. Taxa de intrare era 4 ron/persoană (în 2013).

Noi am pășit timizi în interiorul zidurilor fortificate. În față ni s-a înfățișat o biserică frumoasă cu un turn înalt.

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-03

Altarul acesteia datează din anul 1777, este construit în stil baroc, la fel ca și orga. Încă se mai țin slujbe din 3 în 3 săptămâni.

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-04

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-05

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-06

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-07

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-08

Prima întrebare a noastră a fost dacă putem urca în turn. Răspunsul a fost afirmativ, așa că după ce am vizitat interiorul bisericii, ne-am îndreptat spre scările turnului.

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-09

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-10

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-11

Urcarea ne-a dat puține emoții, datorită treptelor din lemn, dar priveliștea a meritat efortul.

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-12

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-13

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-14

Zona înconjurătoare oferea o priveliște superbă, iar zidurile cetății ce odinioară erau înfricoșătoare, se înălțau maiestuoase în bătaia soarelui.

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-15

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-16

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-17

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-18

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-19

După ce am coborât, am început să explorăm cămăruțele aflate în interiorul zidurilor ce încercuiau biserica. Pe vremuri acestea erau folosite de locuitorii satului pentru diverse activități: afumatul cărnii, arderea pietrei de var, stingerea varului, obținerea mortarului etc.

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-20

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-21

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-22

Adăpostit și complet restaurat, un “Car cu boi” pare a se odihni în curtea cetății. Demult acesta era cel mai folosit mijloc de transport. Se puteau transporta aprox. 1500 kg sau foarte mult fân. Boii mergeau cu 2,5 – 3 km/h.

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-23

O altă mândrie a oamenilor de acolo este reprezentată de un muzeu realizat cu ajutorul câtorva sponsori și a unor binevoitori oameni din sat cărora li se mulțumește pe un panou amplasat la intrare. Muzeul cuprinde obiecte tradiționale, dovezi ale culturii și civilizației zonei de-a lungul timpului.

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-24

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-25

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-26

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-27

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-28

Pe noi însă ne-a uimit altceva: într-o parte a zidurilor de fortificație, în interiorul acestora, au fost amenajate camere pentru turiștii ce vor să își petreacă nopțile în cetate.

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-29

Acestea sunt mobilate tradițional și oferă o atmosferă încântătoare. Au câte 2, 3, 4 sau 5 paturi dispuse la parter + etaj și baie proprie. Paturile, mesele și pereții par a reînvia o perioadă demult apusă. Este o modalitate inedită de a promova o zonă și de a face turism.

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-30

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-31

Pentru cine nu știe, localitatea Axente Sever se află în județul Sibiu, pe drumul ce leagă Sibiul de Mediaș între localitățile Agârbiciu și Copșa Mică.

Biserica-fortificata-din-Axente-Sever-32

Vizitați această biserică fortificată atunci când ajungeți în zonă. O să vă placă!


Vizualizare hartă mărită

4 comments to Biserica fortificată din Axente Sever

Lasă un comentariu

 

 

 

*