Castelul Bethlen din Criș

Castelul-Bethlen-din-Cris

Aflându-ne în Sighișoara, am decis să vizitam și Castelul Bethlen din localitatea Criș, situat la aprox. 19 km. Se ajunge foarte ușor urmând drumul Sighișoara – Mediaș, iar după localitatea Daneș se face stânga spre Criș. De aici mai sunt aprox. 8 km până la castel, dar șoseaua este foarte bună, iar peisajele cu dealuri line sunt într-adevăr o încântare.

În localitatea Criș, dorind să întrebăm unde mai exact se află castelul, l-am întâlnit chiar pe paznicul acestuia ce se grăbea să ajungă acolo, deoarece mai erau câțiva turiști la poartă ce doreau să intre.

Castelul-Bethlen-din-Cris-01

Castelul-Bethlen-din-Cris-02

Castelul-Bethlen-din-Cris-03

Programul de vizitare al castelului este de marți până duminică, între orele 10:00 – 17:00, dar există posibilitatea să nu găsiți pe nimeni acolo în anumite momente ale zilei și va trebui să întrebați în sat și cei de acolo vă vor îndruma către paznicul castelului, un om foarte de treabă ce vă va oferi multe informații interesante. Taxa de intrare este de 10 ron pentru adulți și 5 ron pentru studenți, pensionari și grupuri mai mari de 10 persoane.

Castelul-Bethlen-din-Cris-04

După ce ni s-a deschis poarta și am putut intra, am rămas uimiți: Castelul Bethlen este, în opinia noastră, unul dintre cele mai frumoase castele din România. A suferit foarte mult de-a lungul timpului, trecând prin multe încercări, iar astăzi, chiar dacă nu este restaurat, încă își păstrează farmecul și încearcă să readucă la viață vremuri demult apuse. Acesta a aparținut familiei Bethlen și se spune că a fost construit înainte de anul 1300.

Castelul-Bethlen-din-Cris-05

Castelul-Bethlen-din-Cris-06

Castelul-Bethlen-din-Cris-07

Iată câteva din perioadele prin care a trecut:
• în jurul anului 1949, castelul a fost naționalizat și a trecut în proprietatea statului;
• apoi a devenit sediu al CAP-ului;
• în 1976 începe restaurarea castelului;
• se desființează Direcția Monumentelor Istorice în 1977 și castelul rămâne în același stadiu;
• în anii ’90 se încep lucrări de restaurare;
• în anul 2007, înainte de terminarea lucrărilor, castelul este retrocedat familiei Bethlen ce face eforturi și astăzi pentru reabilitarea ansamblului și valorificarea acestuia în turismul cultural.

Într-adevăr este trist să privești cum se distruge pe zi ce trece un monument atât de frumos și de important. Eu totuși sper că se vor face eforturi în continuare și castelul își va schimba înfățișarea.

Chiar și așa, a fost o plăcere să ne plimbăm prin curte sau să explorăm camerele ce odinioară erau ocupate de familii foarte importante. Ne-am plimbat chiar și prin pivniță, dar a fost destul de ciudat, deoarece fără prea multă lumină, am avut impresia că suntem într-un castel bântuit.

Castelul-Bethlen-din-Cris-09

Castelul-Bethlen-din-Cris-10

Totuși există o legendă ce spune că uneori în partea conacului apar fantomele unor mirese. Vă las pe voi să descoperiți mai multe detalii la fața locului.

Castelul-Bethlen-din-Cris-20

Noi am urcat și în turn (conacul de odinioară) ce se spune că este cel mai înalt turn al arcașilor din Transilvania.

Castelul-Bethlen-din-Cris-11

Din păcate, am avut ceva emoții deoarece scările (din câte am înțeles) sunt originale și îți cam dau emoții.

Castelul-Bethlen-din-Cris-13

Castelul-Bethlen-din-Cris-14

De sus se vede foarte frumos curtea castelului, cealaltă aripă a sa și zidurile înconjurătoare.

Castelul-Bethlen-din-Cris-15

Inițial castelul a fost construit în stil gotic și ulterior i-au fost adăugate elemente renascentiste. Se spune că, în vremurile bune, castelul avea apă curentă și chiar și toalete și saune.

Castelul-Bethlen-din-Cris-08

Castelul-Bethlen-din-Cris-12

Castelul-Bethlen-din-Cris-16

Blazonul familiei este prezent în mai multe locuri și poate fi văzut de toți turiștii.

Castelul-Bethlen-din-Cris-19

În timpul vizitei, am întâlnit și un cățel foarte drăguț, ce alerga voios prin curte.

Castelul-Bethlen-din-Cris-21

Cu siguranță, castelul Bethlen merită vizitat!

Castelul-Bethlen-din-Cris-17

Castelul-Bethlen-din-Cris-18

Lasă un comentariu

 

 

 

*