Catedrala din Ghelari – o operă arhitecturală deosebită

catedrala-biserica-din-ghelari

Într-un an, când am mers la Mănăstirea Prislop, am aflat că la o distanță de 28 km de Hațeg se află Catedrala din Ghelari. Auzisem de ceva timp de aceasta, dar nu știam cum arată. Așa că am decis să mergem să vedem despre ce este vorba.

Ghelari este o localitate destul de mică din “Ținutul Pădurenilor”, județul Hunedoara,  cu oameni simpli și foarte primitori, a căror activitate principală era până nu demult exploatarea minieră.

Sincer, mă așteptam să ajung acolo și să găsesc o mică biserică, așa cum sunt cele din majoritatea satelor, dar nu a fost asa: Biserica din Ghelari este de fapt o catedrală foarte mare și foarte frumoasă – o operă arhitecturală în adevăratul sens al cuvântului. Are 47 metri înălțime, 21 metri lățime și 47 metri lungime. A fost ridicată de Părintele Nerva Florea, care împreună cu localnicii a muncit din greu la construirea acestei minunății. Are 7 turle dintre care două mari și impunătoare în partea din față și o cupolă. Lângă, se află și biserica veche ce ințial a fost construită din lemn, ca apoi să fie ridicată din nou din piatră. Scările sunt pavate cu marmură, iar atmosfera este într-adevăr deosebită. Sfințirea acesteia a avut loc pe data de 4 noiembrie 1973, iar pictarea ei a durat 7 ani. Din păcate, după câțiva ani, clădirea bisericii a fost afectată de exploatarea minieră și a fost nevoie de o nouă consolidare.

Catedrala din Ghelari este situată pe un deal și se impune într-un mod armonios în peisajul zonei. Nu trebuie să o ratați dacă ajungeți în zonă!

În continuare, las fotografiile să vă convingă:

catedrala-biserica-din-ghelari-01

catedrala-biserica-din-ghelari-02

catedrala-biserica-din-ghelari-03

catedrala-biserica-din-ghelari-04

catedrala-biserica-din-ghelari-05

catedrala-biserica-din-ghelari-06

catedrala-biserica-din-ghelari-07

catedrala-biserica-din-ghelari-08


Vizualizare hartă mărită

3 comments to Catedrala din Ghelari – o operă arhitecturală deosebită

Lasă un comentariu

 

 

 

*