Cetatea Alba Carolina – istorie și cultură în inima orașului Alba Iulia

Cetatea-Alba-Carolina-din-Alba-Iulia

Cetatea Alba Carolina ne-a convins să o vizităm prin prezența la ultimele ediții ale Târgului de Turism al României, unde a atras atenția vizitatorilor, reușind să creeze o atmosferă plină de istorie în pavilioanele de la Romexpo.

Garda acesteia a defilat printre standuri și a reînviat vremuri demult apuse. De atunci ne-am propus să o descoperim și am aflat că a fost renovată de curând, astăzi fiind mai frumoasă și reprezentând un simbol al orașului Alba Iulia ce respiră aerul istoriei.

Adevărata sa valoare a fost scoasă în evidență, reușind să ofere vizitatorilor de toate vârstele o lecție de istorie în aer liber.

Construcția cetății Alba Carolina a avut loc între anii 1715-1738, după ce a fost instaurată dominația habsburgică în Transilvania. A fost folosită piatră și de la fostele cetăți ce au existat în acest loc de-a lungul timpului. Austriecii au ridicat această cetate pentru a se apăra împotriva otomanilor și a-și consolida puterea. Are o structură de tip „Vauban”, sistemul de fortificații având forma unei stele cu 7 colțuri (7 bastioane).

Intrarea în Cetatea Alba Carolina este liberă, neexistând o taxă. Totuși, vă recomand să apelați la un ghid specializat cu care să faceți un tur și care să vă ajute să înțelegeți faptele petrecute in interiorul acelor ziduri cu foarte mult timp în urmă.

Noi aflasem de pe Facebook de Dan Chindriș, un tânăr pasionat de istorie și de tot ceea ce poate oferi Alba Iulia, astfel că l-am contactat și am stabilit o întâlnire. Există și tururi ale cetății la ore fixe, dar și tururi personalizate în funcție de preferințele turiștilor. Tariful diferă în funcție de tur și de mărimea grupului. Cel mai bine ar fi să îl contactați înainte pentru a vă oferi mai multe detalii.
Număr de telefon: 0745 705 692Website: www.guidealba.com | Cont Facebook: GuideAlbaIulia

guidealba-Dan-Chindris-Ghid-Cetatea-Alba-Carolina

Turul a durat 2 ore, timp în care am fost absorbiți de povestirile ghidului și de atmosfera medievală încă prezentă în cetate.

Iată pe scurt ce am descoperit și am aflat noi despre una dintre cele mai frumoase și importante cetăți din România:

1. Poarta I – se află în latura de est, în dreptul Bastionului Sf. Capistrano fiind și locul de intrare în Cetate dinspre Orașul vechi, clădirile civile aflându-se în afara cetății. A fost construită din blocuri de piatră cioplită și calcar.

Poarta-I-Cetatea-Alba-Carolina

2. Poarta a II-a – a fost construită în stil baroc și se află în apropierea Obeliscului Horea, Cloșca și Crișan.

Poarta-II-Cetatea-Alba-Carolina

3. Poarta a III-a – este bogat ornamentată deoarece arată gloria și măreția Imperiului Habsburgic; în interior se află camerele de gardă.

Poarta-III-Cetatea-Alba-Carolina

4. Poarta a IV-a – este formată dintr-un pod fix și o parte mobilă (sistem de închidere cu două roți imense), fiind bogat ornamentată și denumită Poarta Episcopului. Deasupra acestei porți au fost camere de arest pentru ofițeri. În centru se află Vulturul Bicefal – Stema Imperiului Habsburgic.

Poarta-IV-Cetatea-Alba-Carolina

5. Poarta a V-a – are o arhitectură simplă, fără elemente sculpturale, dar este întărită cu porți groase și cu un sistem de apărare ce include un pod mobil.

Poarta-V-Cetatea-Alba-Carolina

6. Poarta a VI-a – nu este foarte bogat ornamentată deoarece facilita accesul către terenul de instrucție al armatei. A rămas în istorie sub numele de Poarta Regelui, deoarece pe aici a intrat în cetate Regele Ferdinand în anul 1922.

Poarta-VI-Cetatea-Alba-Carolina

7. Poarta a VII-a – era secretă, fiind zidită cu un strat subțire de cărămidă. A fost folosită în timpul Revoluției de la 1848 de către Avram Iancu și trupele moților care au venit în ajutorul locuitorilor cetății.

8. Unul dintre tunelurile secrete ale cetății (poternă) – dacă cetatea era atacată, soldații luau prin surprindere dușmanii, ieșind cu armament prin acest tunel și luptându-se cu aceștia.

Tunelul-secret-Cetatea-Alba-Carolina

9. Palatul Principilor Transilvaniei (Palatul Princiar) – locul unde erau cazați principii Transilvaniei. Pentru o scurtă perioadă au locuit aici și Mihai Viteazul cu soția sa. În 1975 pe fațada edificiului a fost montat un bazorelief din bronz ce înfățișează momentul primirii solilor din Țările Române de către Mihai Viteazul.

Palatul-Princiar-Principilor-Transilvaniei-Cetatea-Alba-Carolina

10. Statuia lui Mihai Viteazul – realizată de către Oscar Han în 1968; la înaugurarea statuii au participat diverse personalități ale epocii.

Statuia-lui-Mihai-Viteazul-Alba-Iulia

11. Monetăria Principatului Transilvaniei – a fost transformată în Monetăria Imperială din care, din păcate, astăzi nu mai există aproape nimic. Aici a fost bătut talerul Maria Tereza (800 de milioane de monede de acest tip) – una dintre cele mai importante monede.

Monetaria-Principatului-Transilvaniei-Cetatea-Alba-Carolina

12. Zidul Monetăriei

Zidul-Monetariei-Cetatea-Alba-Carolina

13. Muzeul Unirii – a avut și rol de hotel pentru ofițerii habsburgi.

Muzeul-Unirii-Cetatea-Alba-Carolina

14. Sala Unirii – o sală foarte luxoasă, un fel de cazino pentru ofițerii austrieci, unde se organizau baluri, recepții și alte evenimente. A fost construită în anul 1900. În 1918 a adăpostit Marea Unire – Unirea Transilvaniei cu România. Din acest motiv, astăzi reprezintă un obiectiv turistic foarte important pentru neamul românesc.

Sala-Unirii-Cetatea-Alba-Carolina

15. Clopotul Unirii – simbolizează Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Clopotul-Unirii-Cetatea-Alba-Carolina

16. Monumentul Custozza – a fost ridicat în memoria erorilor căzuți în 1866, în bătălia de la Custozza.

Monumentul-Custozza-Cetatea-Alba-Carolina

17. Bastionul Sf. Mihail – în partea superioară a acestuia se află Stema Imperială, iar deasupra platformei de piatră statuia Sfântului Mihail.

Bastionul-Sfantul-Mihail-Cetatea-Alba-Carolina

18. Bastionul Trinitarienilor – cunoscut sub acest nume după ordinul călugărilor situați în această zonă a cetății – în partea superioară avea o baterie de artilerie (aceasta fiind situată astăzi în zona Hotelului Medieval).

Bastionul-Trinitarienilor-Cetatea-Alba-Carolina

19. Șanțurile Cetății – au o lățime de 27 de m; în caz de nevoie puteau fi inundate. Astfel, soldații inamici aflați în șanțuri deveneau o țintă ușoară.

Santurile-Cetatii-Alba-Carolina

20. Catedrala Romano-Catolică (Sfântul Mihail) – unul dintre cele mai bine păstrate locuri din cetate. Construcția sa a început în anul 1246 în stil romano-gotic. Aceasta s-a extins, înălțat și restaurat de mai multe ori de-a lungul timpului. Turnul catedralei a fost înălțat de fiecare dată când s-au făcut lucrări ample de restaurare. În interior se află:

– ruinele altarului fostei bisericuțe bizantine care a existat în acest loc
– mormântul lui Iancu de Hunedoara, al fratelui său Johannes Miles (Ioan Cavalerul) și al fiului său Ladislau
– mormântul primului principe al Transilvaniei, Sigismund și al mamei sale
– cea mai mare orgă muzicală aflată într-o catedrală din Transilvania (2272 tuburi) încă funcțională

Se spune că este cea mai mare catedrală din Transilvania pe lungimea axului: 56 de m de la intrare până la altar.

Catedrala-Romano-Catolica-Sfantul-Mihail-Cetatea-Alba-Carolina

21. Catedrala Ortodoxă (denumită și Catedrala Încoronării sau Catedrala Reîntregirii) – a fost construită cu scopul de a găzdui Ceremonialul Încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria în anul 1922. De sus, are forma unei cruci grecești. Stilul de construcție a fost cel brâncovenesc. Are hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, iar în interior se află portretul Regelui Ferdinand și cel al Reginei Maria și scaunele familiei regale.

Catedrala-Ortodoxa-Incoronarii-Reintregirii-Alba-Iulia

22. Monumentul Eroilor Neamului – Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan – a fost ridicat în anul 1937 în memoria conducătorilor răscoalei din 1784-1785. Are o înălțime de 22,5 m.

Monumentul-Eroilor-Neamului-Obeliscul-lui-Horea-Closca-Crisan

23. Palatul Episcopal – se află în partea de Sud-Vest a cetății. A fost locuința Reginei Isabella și a fiului ei Ioan Sigismund.

Palatul-Episcopal-Cetatea-Alba-Carolina

24. Bastionul Sfântul Eugeniu – se află în zona porții III a cetății.

Bastionul-Sfantul-Eugeniu-Cetatea-Alba-Carolina

25. Bastionul Sfântul Capistrano (Transilvaniei) – simbol al alăturării Transilvaniei Imperiului Habsburgic. Aici a funcționat un depozit de pulbere, o cramă și o moară. În partea superioară se află Stema Transilvaniei și a Ungariei.

Bastionul-Sfantul-Capistrano-Cetatea-Alba-Carolina

26. Poarta Sf. Gheorghe – locul pe unde a intrat în cetate Mihai Viteazul.

Cam atât despre principalele puncte ale Cetății Alba Carolina. Cu siguranță există și altele, dar pe care vă las să le descoperiți singuri.

După vizitarea cetății, noi am participat la Ceremonialul Schimbului de Gardă ce a avut loc la ora 12:00. A fost un spectacol scurt, dar plin de semnificație și emoție. Mai multe detalii despre evenimentele din cetate regăsiți pe site-ul oficial.

Ceremonialul-Schimbului-de-Gardă-Cetatea-Alba-Carolina

Cetatea Alba Carolina este acum mai vie ca oricând datorită restaurărilor ce au avut loc în ultimii ani și care i-au dat o cu totul altă față, păstrând atmosfera medievală și adevărurile istorice ascunse între zidurile acesteia.

Cetatea-Alba-Carolina-01

A devenit o cetate care reînvie trecutul prin evenimente importante, scenete istorice, festivaluri naționale și internaționale de teatru, film, muzică și divertisment.

Cetatea-Alba-Carolina-02

Cu siguranță, merită vizitată deoarece este un obiectiv turistic istoric de o mare valoare pentru țara noastră și una dintre cele mai frumoase cetăți.

6 comments to Cetatea Alba Carolina – istorie și cultură în inima orașului Alba Iulia

Lasă un comentariu

 

 

 

*