Cetatea Medievală Sighișoara

Cetatea-Medievala-Sighisoara

Tocmai ne-am întors din Sighișoara, unde am petrecut câteva zile superbe. Am fost cazați chiar în Centrul Istoric al orașului, la Casa Legenda – o pensiune mică, dar cochetă. De acolo în fiecare zi am explorat toată cetatea, ne-am plimbat pe străduțele înguste, am admirat obiectivele turistice (despre care vă voi povesti în articolul următor) și am servit masa la restaurante tradiționale.

Centrul Istoric al Sighișoarei se află în Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO din anul 1999. Cetatea datează din sec. XIII, fiind locuită și în prezent.

Cetatea-Medievala-Sighisoara-01

Cetatea-Medievala-Sighisoara-19

În secolul XII sunt aduși sașii în Sighișoara și lăsați liberi să se organizeze în bresle și meșteșuguri. Astfel rezultă 14 turnuri, 15 bresle și peste 40 de meșteșuguri.

Cetatea-Medievala-Sighisoara-02

Cetatea-Medievala-Sighisoara-03

Cetatea-Medievala-Sighisoara-04

Cetatea-Medievala-Sighisoara-05

Cetatea-Medievala-Sighisoara-06

Astăzi în cetate încă locuiesc 60 de familii. În total în oraș sunt peste 27.000 persoane: 500 de sași, 5.000 maghiari, 20.000 români, 2.000 rromi.

Cetatea-Medievala-Sighisoara-07

Cetatea-Medievala-Sighisoara-08

Cetatea-Medievala-Sighisoara-09

Cetatea-Medievala-Sighisoara-10

Cetatea-Medievala-Sighisoara-11

Cetatea-Medievala-Sighisoara-12

Cetatea-Medievala-Sighisoara-13

930 m de zid înconjoară astăzi cetatea (cu înălțimi ce variază între 4 și 14 m) care în vremurile demult apuse aveau rol de apărare.

Cetatea-Medievala-Sighisoara-15

Cetatea-Medievala-Sighisoara-16

Cetatea-Medievala-Sighisoara-17

Cetatea-Medievala-Sighisoara-18

Este de ajuns un tur al Centrului Istoric al orașului pentru a înțelege cât de organizați erau sașii și tot fluxul tehnologic creat de aceștia:
– măcelarii tăiau carnea și trimiteau pielea la cojocari;
– cojocarii la țesători;
– țesătorii la croitori;
– croitorii la cizmari;
– cizmarii colaborau cu lăcătuși;
– lăcătușii cu dogarii (făceau butoaiele din lemn în care se ținea mâncarea tuturor breslelor);
– dogarii cu fierarii;
– fierarii cu tăbăcarii;
– tăbăcarii cu cositorarii;
– cositorarii cu aurarii și giuvaierii;
– giuvaierii cu Turnul Frânghierilor.

Toate aceste informații le-am aflat de la Toboșarul Cetății Sighișoara, un om extraordinar căruia îi mulțumesc pe această cale!

Cetatea-Medievala-Sighisoara-14

Într-una din zile l-am cunoscut pe Jimmy, un câine foarte prietenos ce a devenit simbolul cetății. Toată lumea îl cunoaște, are chiar și cont de Facebook și nu lasă niciun alt câine să se aproprie de zona sa. Știe restaurantele unde i se dă mâncare și profită așteptând ciorbă de burtă sau stă la coadă la patiserie în rand cu celelalte persoane și când ajunge în față primește covrigi. Este un câine foarte iubit atât de localnici, cât și de turiștii ce îl fotografiază când se întoarce cu burta în sus.

Jimmy-Sighisoara-01

Jimmy-Sighisoara-02

Jimmy-Sighisoara-03

Jimmy-Sighisoara-04

Jimmy-Sighisoara-05

Jimmy-Sighisoara-06

Jimmy-Sighisoara-07

Chiar dacă tarifele pentru cazare și masă sunt puțin mai ridicate în cetate, merită să vă lăsați înconjurați de aerul medieval și de anii de istorie ce domină fiecare colțișor. De puțin timp, turiștii nu mai au voie să intre cu mașina în cetate. Totuși îi puteți ruga pe cei de la barieră să vă lase să duceți bagajele, iar apoi să ieșiți cu mașina într-una dintre parcările din afară. Se dau amenzi dacă nu se respectă această regulă.

După cum am precizat mai sus, în articolul următor voi vorbi despre obiectivele turistice pe care le veți descoperi acolo.

Cetatea-Medievala-Sighisoara-20

Cetatea Sighișoara este un obiectiv turistic istoric și cultural foarte important din România și trebuie neapărat vizitat!

CITEŞTE ŞI:

Obiective-Atractii-Turistice-Locuri-de-Vizitat-Cetatea-Medievala-Sighisoara

5 comments to Cetatea Medievală Sighișoara

  • Vlad

    Superba Sighisoara si Jimmy , probabil cel mai cunoscut catel din Romania :D

  • Odata ce ai fost in cetatea Sighisoarei chiar nu mai poti uita amintirile de acolo. Superb oras.

  • gaby

    u am fost niciodata laSighisoara, dar spre din tot sufletul sa ajung.Am auzit de Jimmmy, este superb, sper din tot sufletul sa aveti grija de el si sa nu aiba saorta tuturor stapanilor fara stapan.

  • Dana

    Am fost in Sighisoara..daca ar putea ramane neatinsa de tot ceea ce in alte parti a stricat..Sa ramana asa..o cetate medievala,care sa pastreze zornaitul armurilor cavalerilor si fosnetul rochiilor domnitelor de odinioara,un loc de reculegere si relaxare,un loc care pastreaza istoria asa cum s-a succedat ea.

Lasă un comentariu

 

 

 

*