Cetatea Țărănească Râșnov

Cetatea-Medievala-Rasnov

De-a lungul timpului, am fost de mai multe ori la Cetatea Râșnov. Totuși, duminica trecută, aflându-ne în zonă, am decis să îi mai facem o vizită. Se ajunge ușor, din orașul Râșnov existând indicatoare care să vă îndrume. Puteți veni atât dinspre Brașov, cât și dinspre Predeal prin Pârâul Rece.

Cetatea se înalță maiestuoasă pe un deal stâncos și pare că supraveghează toată activitatea din Râșnov. La baza dealului se află o parcare unde puteți lăsa mașina. De acolo urcați pe jos aprox. 20 min până la cetate sau luați un trenuleț achitând 4 ron/persoană pentru o călătorie dus-întors sau 3 ron/persoană numai pentru dus.

Cetatea-Medievala-Rasnov-01

Cetatea-Medievala-Rasnov-02

Cetatea-Medievala-Rasnov-03

Taxa de intrare în cetate este de 10 ron/persoană.

Cetatea-Medievala-Rasnov-04

Atmosfera este foarte plăcută și pe lângă zidurile, turnurile și celelalte construcții există și mici magazine cu tot felul de suveniruri tradiționale pentru turiști iar oamenii îmbrăcați în luptători reîntregesc vremurile demult apuse.

Cetatea-Medievala-Rasnov-05

Cetatea-Medievala-Rasnov-06

Cetatea-Medievala-Rasnov-08

Cetatea Rășnov mai este cunoscută și pentru filmele istorice ale regizorului Sergiu Nicolaescu “Dacii” și “Nemuritorii” ce au fost filmate aici, dar și pentru scene ale altor producții cinematografice românești sau străine.

Cetatea-Medievala-Rasnov-07

Cetatea-Medievala-Rasnov-09

Pe vremuri cetatea avea rol de apărare și de multe ori zidurile sale au rezistat atacurilor și i-au salvat pe locuitori. Aceasta datează din anul 1335 și se întinde pe o suprafață de aprox. 3500 mp. Este foarte frumoasă și chiar se impune în peisajul zonei.

Cetatea-Medievala-Rasnov-19

Cetatea-Medievala-Rasnov-20

Există două puncte de belvedere de unde puteți admira orașul Râșnov, pădurile ce îmbracă dealul cetății și toată zona înconjurătoare.

Cetatea-Medievala-Rasnov-10

Seara cetatea este frumos luminată și arată foarte bine de la distanță.

În secolele I î.Hr. – I d.Hr. aici a fost o așezare dacică fortificată prosperă, cea mai importantă din sud-estul Transilvaniei, numită Cumidava. Odată cu cucerirea romanilor, aceasta a fost abandonată.

Cetatea-Medievala-Rasnov-15

Cetatea-Medievala-Rasnov-18

De-a lungul timpului acest important monument istoric a avut de suferit de pe urma atacurilor, cutremurelor sau ale unor intenții nu foarte bune. Astăzi cetatea se află în grija comunității râșnovene ce, din câte am observat, o prețuiește ca pe cel mai de preț bun istoric al său.

Cetatea-Medievala-Rasnov-16

Cetatea-Medievala-Rasnov-17

Pe lângă zidurile fortificate, cetatea cuprinde mai multe turnuri și alte construcții:
– Turnul Bathory
– Turnul Pentagonal
– Turnul Gotic
– Turnul Triunghiular
– Turnul Armelor
– Capela de sus
– Capela de jos
– Fântâna
– Barbacana mică
– Barbacana mare.

Cetatea-Medievala-Rasnov-12

Fântâna din interiorul cetății are propria legendă: se spune că lipsa apei era o problemă în privința traiului pe o perioadă mai îndelungată și astfel au fost nevoiți să sape 146 m pentru a avea propria sursă de apă. Aceasta a fost construită între anii 1623-1640.

Cetatea-Medievala-Rasnov-11

În turnul de la intrare se poate urca. De sus vi se va dezvălui o priveliște foarte frumoasă asupra cetății.

Cetatea-Medievala-Rasnov-13

Misterul ce plutește în aer, istoria zbuciumată, rolul său în vremurile străvechi, modul de viață al foștilor localnici, zidurile rezistente și amplasarea sa strategică atrag turiști români și străini dornici să descopere măiestria și importanța acestui obiectiv turistic. Am observat și grupuri de elevi/studenți. De asemenea, sunt disponibile și audioguide-uri contra unei taxe pentru cei ce vor să afle mai multe detalii despre fiecare element în parte.

Cetatea-Medievala-Rasnov-14

Cetatea Râșnov este un simbol al zonei ce nu trebuie ratat!

Mai multe fotografii găsiți pe pagina noastră de Facebook.

Lasă un comentariu

 

 

 

*