Experiența noastră în Delta Dunării

Experienta-noastra-in-Delta-Dunarii

Weekend-ul trecut (24 – 27 aprilie) a fost pentru prima dată în viața noastră când am mers în Delta Dunării.

Aveam ceva emoții când ne gândeam că vom petrece atâtea ore pe apă, dar așteptam cu nerăbdare să ajungem în Tulcea. Drumul București – Tulcea se parcurge în aprox. 3 h. Noi am luat-o pe A2 până la km. 103-104 unde am ieșit și am continuat spre Drajna, Slobozia, Țăndărei, Hârșova, Tulcea. Aveți grijă pentru că nu sunt indicatoare către Tulcea decât cu cațiva km. înainte. Când ajungeți în Slobozia, treceți pe lângă Lidl (pe care îl veți vedea pe dreapta), apoi la bifurcația cu Benzinăria Petrom, trebuie să o luați înainte (există doar indicator la stânga, către Brăila).

În Tulcea ne-au așteptat cei de la agenția Descoperă Delta Dunarii pentru a ne face transferul către Mila 23 unde am fost cazați. Așa a început aventura noastră din Port Aval Tulcea la ora 16:00 în paradisul natural al Deltei Dunării, alături de Ionuț Călin – un ghid și un om deosebit, foarte bine informat, foarte bun cunoscător al traseelor și păsărilor ce trăiesc aici.

Ionut-Calin-ghid-Descopera-Delta-Dunarii-01

Traseul până la Mila 23 a durat aprox. 2 ore și jumătate, timp în care ne-am făcut o primă impresie și am început să fim atenți la păsări. Ionuț le recunoștea foarte repede și ne oferea informații despre fiecare în parte. Am parcurs următorul traseu: Canal 36 – Gârla Sireasa – Gârla Șontea – Canalul Olguța – Dunărea Veche – sat Mila 23.

Spre-Mila-23-Delta-Dunarii

A fost înnorat afară, dar am avut noroc și nu ne-a plouat deloc.

Mila-23-Delta-Dunarii-01

A doua zi am făcut două ieșiri cu barca de aprox. 4h fiecare pe canale și lacuri:

1. Sat Mila 23 – Dunărea Veche – Canal Eracle – Canal Lopatna – Lacul Trei Iezere – Lacul Căzănel – Canal Căzănel – Dunărea Veche – sat Mila 23.

2. Sat Mila 23 – Dunărea Veche – Canal Olguța – Canal Războinița – Lacul Văcaru – Lacul Ligheanca – Canal Cațavaia – Canal Vârșina – Canal Stipoc – Schit Sf. Atanasie – Canal Stipoc – Canal Eracle – Dunărea Veche – sat Mila 23.

Ne-am bucurat de natura înconjurătoare, de peisajele pitorești, de lacurile mari și de păsările ce ne-au ieșit în cale și pe care le-am putut admira de la o distanță mică sau mai mare, cu binoclul.

birdwatching-in-delta-dunarii

Pe lacul Trei Iezere am văzut o mulțime de pelicani ce se hrăneau sau zburau foarte relaxați destul de aproape de noi.

Pelicani-Lacul-Trei-Iezere-Delta-Dunarii-01

Pelicani-Lacul-Trei-Iezere-Delta-Dunarii-02

Pelicani-Lacul-Trei-Iezere-Delta-Dunarii-03

După-amiază am vizitat Schitul Sfântul Atanasie, un schit de rit vechi foarte bine îngrijit de călugării de acolo, situat aproape de apă, într-un cadru natural foarte plăcut.

Schitul-Sfantul-Atanasie-Delta-Dunarii

Următoarea zi a fost dedicată excursiei în Satul și Pădurea Letea. Am plecat din Mila 23 în jurul orei 9:00 pe traseul: sat Mila 23 – Dunărea Veche – Canal Eracle – Canal Rădăcinos – Lac Rădăcinos – Lac Trei Iezere – Lac La Amiază – Lac Bogdaproste – Canal Bogdaproste – Dunărea Veche – Canal Magearu – sat Letea.

Spre-Satul-Letea-Delta-Dunarii

Am ajuns după aprox. 3h. Aici ne aștepta o mașină pentru a ne duce la Pădurea Letea, unde am văzut dunele de nisip ce alternează cu zonele pline de copaci, dar și caii sălbatici sau semisălbăticiți.

Padurea-Letea-Delta-Dunarii-01

Padurea-Letea-Delta-Dunarii-02

Padurea-Letea-Delta-Dunarii-03

Un sentiment de bucurie m-a cuprins când i-am văzut pe aceștia în mediul lor natural, bucurându-se de libertate.

Caii-din-Padurea-Letea-Delta-Dunarii-01

Caii-din-Padurea-Letea-Delta-Dunarii-02

Pădurea Letea este cea mai nordică pădure subtropicală din Europa, aici regăsindu-se plante cățărătoare mari (liane), foarte multe specii de arbori așezați pe dunele de nisip (stejari, frasini, plopi etc.), plante medicinale (ex. cătină albă) etc. Pe grindul Letea se găsește cea mai mare altitudine din deltă: +13 metri.

Padurea-Letea-Delta-Dunarii-04

Padurea-Letea-Delta-Dunarii-05

Padurea-Letea-Delta-Dunarii-06

Ne-am întors în satul Letea pentru a servi prânzul la Tanti Viorica, într-o casă tradițională lipovenească, vopsită în alb și albastru, unde am fost primiți cu multă căldură și am realizat din nou că oamenii simpli reprezintă adevărate valori ale țării noastre.

Casa-traditionala-lipoveneasca-Letea-01

Casa-traditionala-lipoveneasca-Letea-02

Pe drum am trecut și prin C. A. Rosetti, singurul sat de pe acest grind care nu are deschidere la apă.

C-A-Rosetti-Delta-Dunarii

Am plecat spre Mila 23 pe un alt traseu la fel de interesant ca și cel de dimineață: sat Letea – Lac Merhei – Lac Matița – Lac Lungu – Lac Miazăzi – Canal Lopatna – Canal Eracle – Dunărea Veche – sat Mila 23.

Letea-Mila-23-Delta-Dunarii

Am ajuns la Mila 23 în jurul orei 18:00. Ionuț ne-a propus să ne plimbăm puțin cu caiacul. Bogdan a fost primul care a spus da, însă eu am acceptat mai greu pentru că îmi era puțin teamă. Era prima experiență a noastră de acest gen. Tot ce pot să spun este că ne-a plăcut foarte mult, eu am mers cu Ionuț într-un caiac dublu, iar Bogdan singur. A fost o senzație total diferită decat cea din barcă și a meritat din plin.

plimbare-cu-caiacul-delta-dunarii

Chiar dacă eram obosiți, nu am vrut ca plimbările din acea zi superbă să se termine în jurul orei 19:00, așa că am plecat să vedem apusul pe Lacul Ligheanca.

apus-in-delta-dunarii-01

A fost cel mai frumos apus pe care l-am văzut în viața noastră, deși nu ne-am așteptat: lacul era foarte liniștit, câțiva norișori răzleți înfrumusețau peisajul, frunzele nuferilor completau această imagine – toată delta căpătase nuanțe galben-portocalii.

apus-in-delta-dunarii-02

apus-in-delta-dunarii-03

Ne-am întors la pensiune foarte obosiți, dar încântați și am decis să ne trezim la ora 5 să mergem să vedem și răsăritul, de data aceasta pe Lacul Rădăcinos. Și acesta a fost spectaculos și am surprins momentul când delta s-a trezit la viață, iar păsările au început să zboare nestingherite deasupra canalelor și lacurilor.

rasarit-in-delta-dunarii-01

rasarit-in-delta-dunarii-02

Ne-am dat seama că, în fiecare zi poți privi din același loc răsăritul și apusul și va fi diferit de fiecare dată. Să nu mai luăm în calcul faptul că delta are atât de multe lacuri…

rasarit-in-delta-dunarii-03

În jurul orei 10:00 am plecat spre Tulcea pe același traseu ca în prima zi, dar care arată altfel în sens invers.

În toate plimbările am văzut colibe pescărești construite pe malul apei, dar și foișoare de observare (nu se recomandă urcarea în ele, deoarece nu sunt într-o stare prea bună).

colibe-pescaresti-delta-dunarii

foisoare-de-observare-delta-dunarii-01

foisoare-de-observare-delta-dunarii-02

Mila 23 este un sat lipovenesc situat în centrul Deltei Dunării cu un farmec aparte. Se poate ajunge doar pe apă, așadar este liniștit și nu există mașini de care să vă feriți în plimbările pe ulițele înguste. Casele tradiționale sunt vopsite în alb și albastru, iar principala ocupație a localnicilor este pescuitul. Satul reprezintă un bun punct de plecare în explorarea deltei. În Mila 23 am fost întâmpinați cu “Hristos a înviat!” de către toți locuitorii cu care ne-am întâlnit pe drum.

Mila-23-Delta-Dunarii-06

Mila-23-Delta-Dunarii-05

Mila-23-Delta-Dunarii-02

Mila-23-Delta-Dunarii-03

Mila-23-Delta-Dunarii-04

Pensiunea Vanessa este o pensiune mică și cochetă, cu numai 8 camere, cu o grădină plină de verdeață, camere foarte curate și o mâncare excelentă.

Pensiunea-Vanessa-Mila-23-Delta-Dunarii-01

Pensiunea-Vanessa-Mila-23-Delta-Dunarii-02

Pensiunea-Vanessa-Mila-23-Delta-Dunarii-03

Pensiunea-Vanessa-Mila-23-Delta-Dunarii-04

Proprietarii (Alina și Florin) sunt tineri și fac tot ce este nevoie pentru ca turiștii să se simtă bine. Au 2 căței jucăuși și foarte drăguți.

Pensiunea-Vanessa-Mila-23-Delta-Dunarii-05

Pensiunea-Vanessa-Mila-23-Delta-Dunarii-08

Sala de servire a mesei este construită recent și reprezintă locul perfect unde puteți sta seara și povesti depre experiența din timpul zilei.

Pensiunea-Vanessa-Mila-23-Delta-Dunarii-06

Pensiunea-Vanessa-Mila-23-Delta-Dunarii-07

Ce am mâncat în Delta Dunării

În deltă trebuie neapărat să serviți preparate din pește pentru că sunt foarte bune și total diferite de cele de la restaurantele din orașe. Contează foarte mult și cum sunt gătite. Eu personal nu mănânc foarte mult pește, însă acolo nu mă mai puteam sătura. Iată ce preparate tradiționale am servit în cele 4 zile petrecute în deltă:

1. Proțap de crap cu cartofi și salată verde (Pensiunea Vanessa)
2. Ciorbă de pește – gătită din somn, crap, caras și plătica. Aici am aflat că se servește separat peștele din ciorbă cu pasta de usturoi, iar apoi zeama care este foarte limpede și gustoasa. (Pensiunea Vanessa)
3. Crap, somn, caras prăjit (Pensiunea Vanessa)
4. Plachie de Somon cu salată de vară (Pensiunea Vanessa)
5. Friptură de pește cu cartofi (satul Letea – Tanti Viorica – gospodărie locală)
6. Friptură de pește la cuptor cu cartofi și salată de vară (Pensiunea Vanessa)

Toate acestea au fost aduse în platouri mari, pentru ca fiecare să servească cât dorește. De fiecare dată a fost mai multă mâncare decât era nevoie.

mancare-delta-dunarii

Deserturi:

1. Clătite cu dulceață (Pensiunea Vanessa)
2. Plăcintă cu mere (Pensiunea Vanessa)
3. Plăcintă Dobrogeană (Pensiunea Vanessa)
4. Gogoși (satul Letea)

desert-delta-dunarii

Agenția Descoperă Delta Dunării oferă mai multe pachete turistice, sejururi cu date fixe sau private, ture foto, ture cu caiace etc. Bărcile lor sunt deschise, late și stabile, cu fund plat și motor outbord. Ghidul conduce din spate pentru a avea o vizibilitate bună asupra turiștilor și a putea comunica cu aceștia. Iliuță Goean își alege cu foarte mare grijă colaboratorii și totul decurge foarte bine. Există o comunicare perfectă între ei, astfel că programul se desfășoară fără probleme. Pachetele lor conțin transfer din Tulcea, cazare, masă și excursii. Mare atenție: în Delta Dunării pot exista oferte ieftine, dar care nu conțin transferul sau excursiile. Dacă le adunați, puteți ajunge la sume foarte mari. Vizitați site-ul agenției deoarece conține toate tipurile de oferte, dar și informații utile despre Delta Dunării și despre ce trebuie să luați cu voi în bagaj în funcție de anotimp și activități. Mergând în aprilie, noi ne-am îmbrăcat foarte bine, deoarece pe canale este destul de rece și dacă bate vântul, este chiar frig.

Vă sfătuiesc să aveți la voi un binoclu pentru a privi păsările de la depărtare. Ghidați de Ionuț, am admirat următoarele specii de păsări: Corcodel Mare, Corcodel cu Gât Roșu, Cormoran Mare, Cormoran Mic, Stârc Galben, Stârc Cenușiu, Stârc de Noapte, Țigănuș, Lebădă de Vară, Gâscă de Vară, Rață Mare, Codalb, Lișiță, Pescăruș cu Picioare Galbene, Pescăruș Râzător, Porumbel Gulerat, Pescăraș Albastru, Ghionoaie Verde, Pelican Comun, Pelican Creț, Egreta Mică, Egreta Mare, Gâsca de Vară cu boboci, Rață Roșie, Rață cu Cap Castaniu, Vânturel de Seara, Șoimul Rândunelelor, Găinușa de Baltă, Pescăruș Caspic, Chira de Baltă, Cuc, Măcăleandru, Codroș de Pădure, Rândunică, Codobatură Albă, Vrabie de Casă, Erete de Stuf, Șorecarul Comun, Lăstun de Casă, Stârc Roșu, Culic Mare, Fluierar Negru, Sticlete, Pițigoi de Stuf, Barză, Fluierar cu Picioare Verzi.

Pasari-Delta-Dunarii-01

Pasari-Delta-Dunarii-02

Pasari-Delta-Dunarii-03

Îmi este greu să descriu în cuvinte frumusețea și căldura oamenilor pe care i-am întâlnit, care pun suflet în activitatea lor și se străduiesc să le facă pe plac tuturor turiștilor.

Ionuț Călin a fost alături de noi în toate cele 4 zile petrecute în deltă și a contribuit la părerea foarte bună pe care ne-am format-o despre oamenii de acolo și despre Delta Dunării în general. Este un loc pe care trebuie să îl explorați măcar o dată în viață (cu oameni specializați)!

Descopera-Delta-Dunarii-01

Voi reveni cu detalii generale despre Delta Dunării și alte locuri pe care le-am vizitat în articolele viitoare. Noi am rămas cu gândul acolo…

apus-in-delta-dunarii-04

5 comments to Experiența noastră în Delta Dunării

Lasă un comentariu

 

 

 

*