Festivalul Huet.Urban din Sibiu – între trecut, prezent și viitor

Festival-Huet-Urban-Sibiu

Sibiul continuă să ne surprindă în fiecare an prin evenimentele pe care le organizează și prin modalitățile de promovare (zic eu eficiente!) la care apelează pentru ca atât românii, cât și turiștii străini să își petreacă acolo concediile și să participe la viața culturală bogată a orașului.

În weekend-ul ce tocmai se apropie (31 Mai – 1 Iunie) la Sibiu va avea loc a patra ediție a Festivalului Huet.Urban – un eveniment foarte așteptat atât de locuitori, dar mai ales de turiștii ce iubesc la nebunie orașul.

Festivalul-Huet-Urban-Sibiu-01

Așadar, dacă încă nu știați unde veți petrece sfârșitul acestei săptămâni și Ziua Copilului, iată o oportunitate foarte bună. Piața Huet, una dintre cele mai frumoase și cochete din oraș și cea mai veche piață medievală a Sibiului va fi gazda evenimentului și va reveni la viață găzduind o mulțime de activități, meșteșuguri, ateliere și, de ce nu, concerte, spectacole de teatru și film.

Festivalul-Huet-Urban-Sibiu-05

Punctul central al acestei ediții va fi Ghidul de Dezvoltare a orașului Sibiu pentru perioada 2014-2024, elaborat de Fundația Heritas, la care vor putea participa activ și sibienii și turiștii, punctând principalele aspecte de interes pentru oraș: educație, economie, turism, servicii sociale și de sănătate, mobilitate, transport, cultură, urbanism, marketing, sport, mediu sau infrastructură etc. Documentul va prezenta punctul de vedere al cetățenilor și al autorităților în ceea ce privește viitorul orașului.

Festivalul-Huet-Urban-Sibiu-06

Din agenda Huet.Urban fac parte:
– târguri
– ateliere ale meșterilor
– activități pentru copii
– concerte
– expoziții
– proiecții de film
– spectacole de teatru
– amenajări de spațiu public
– povești
– dansuri săsești etc.

Festivalul-Huet-Urban-Sibiu-04

Programul complet al evenimentului îl regăsiți pe site-ul Fundației Heritas.

Cu toții știm de importanța pe care au avut-o breslele în trecutul medieval al Sibiului și care încă par vii în prezența turnurilor ce le poartă numele. Acestea au fost studiate de meșteșugarii moderni (urbani), care le-au înțeles secretele și au început să le pună în practică și în zilele noastre sub o formă sau alta. În cadrul Huet.Urban meșteșugarii nu vor lipsi și vor fi organizați în 3 mari domenii:

1. Casă:
– restaurare de mobilier
– arta tapițeriei
– prelucrarea fierului

2. Vestimentație
– croitorie
– crearea cizmelor și obiectelor din piele

3. Societate:
– pictorii de fațade și reclame
– producătorii de hârtie
– restauratorii obiectelor casnice.

Va fi interesantă modalitatea prin care tehnicile de bază s-au adaptat nevoilor curente și s-au transformat odată cu societatea.

Patrimoniul cultural este foarte important pentru fiecare oraș în parte și de aceea trebuie valorificat și revigorat prin activități specifice.

An de an pe scena Festivalului Huet.Urban au urcat multe trupe ale muzicii românești. La această ediție vizitatorii se vor bucura de trei trupe de rock alternativ: Byron, Avant’n Gard și We Singing Colors.

Festivalul-Huet-Urban-Sibiu-03

Nici copiii nu vor fi uitați la Huet.Urban, deoarece perioada de desfășurare a festivalului cuprinde și 1 Iunie, “Ziua Internațională a tuturor copiilor“. Astfel că, cei mici vor avea ocazia să construiască propriul lor oraș, stimulându-și creativitatea. Toate aspectele vor fi luate în considerare: de la trasarea străzilor și rețelelor până la amplasarea clădirilor. Vor fi puse la dispoziția lor: un atelier de construire de căsuțe, corturi cu povești, ateliere de confecționat păpuși, de pictură și chiar și un atelier de turtă dulce. Astfel, aceștia vor învăța să prețuiască moștenirea primită, își vor dezvolta imaginația, vor lucra în echipă și vor înțelege importanța arhitecturii unui oraș.

Festivalul-Huet-Urban-Sibiu-02

Piața Huet va fi cu siguranță plină de oameni entuziasmați, ce iubesc istoria și cultura Sibiului, dar și viața sa actuală încărcată de evenimente ce reînvie farmecul vremurilor de altădată și prefigurează viitorul orașului.

Iată un filmuleț de prezentare al Huet.Urban 2014:

Fotografiile de mai sus sunt de la edițiile anterioare.

Dacă aveți ocazia, nu ratați acest festival atât de interesant și bine pus în valoare. Chiar merită!

Festivalul-Huet-Urban-Sibiu-07

Evenimentul este organizat de Fundația Heritas și cofinanțat de Primăria și Consiliul Local Sibiu.

Lasă un comentariu

 

 

 

*