Mănăstirea Turnu (Valea Oltului) – un loc binecuvântat de natură

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-Valea-Oltului

Destul de rar mi se întâmplă ca atunci când pășesc într-un anumit loc, să mă învăluie într-o clipă un sentiment de liniște și veselie și să mă bucur precum un copil de ceea ce mi se dezvăluie în fața ochilor. Acest lucru l-am simțit la Mănăstirea Turnu de pe Valea Oltului.

Lăcașul de cult este situat într-un peisaj mirific, de poveste, la baza Muntelui Cozia și atrage vizitatorii dornici de a se îmbogăți sufletește și a inspira aer curat.

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-01

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-02

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-03

Mănăstirea Turnu se află în județul Vâlcea, mai exact, la 2 km de Mănăstirea Cozia, pe malul celălalt al Oltului. În vremurile îndepărtate, accesul se făcea extrem de greu, astăzi nemaiexistând deloc dificultăți. Dacă veniți dinspre București, treceți de stațiunile Călimănești și Căciulata, de Mănăstirea Cozia, apoi urmați indicatorul ce vă îndrumă să faceți dreapta, pe pod, înaintea Benzinăriei OMV.

Astfel veți traversa Oltul și apoi veți face stânga, mergând, nu foarte mult, pe lângă apă. Veți trece prin două tuneluri, pentru ca apoi să faceți dreapta spre parcare. Se poate ajunge atât cu mașina, dar și pe jos de la drumul principal printr-o plimbare de 30-45 minute.

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-04

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-05

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-06

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-07

Veți descoperi o mănăstire foarte frumoasă, unde liniștea domnește peste tot. O mulțime de flori de toate culorile așezate la ferestre întregesc priveliștea superbă și decorează fațadele chiliilor. Pare a fi un mic colț de rai!

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-08

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-09

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-10

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-11

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-12

Se spune că aici s-au retras prin secolele XV – XVI câțiva călugări de la Mănăstirea Cozia, trăind în condiții foarte grele și în sărăcie. Pustnicii Daniil ș Misail au supraviețuit în chilii săpate în stâncă, pe care le puteți vedea și în zilele noastre.

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-13

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-14

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-15

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-16

În secolul al XVI-lea a fost construită o bisericuță de lemn (Schitul Turnu), ce avea hramul “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. În anul 1976 se ridică în același loc o biserică din cărămidă și piatră, sub ea așezându-se moaștele cuvioșilor Daniil și Misail.

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-17

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-18

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-19

Schitul Turnu devine mănăstire la data de 28 octombrie 1901. Ulterior, mănăstirea a avut mult de suferit datorită incendiilor, desființărilor și deteriorărilor, dar în anul 1988 Turnu este readus la statutul de în Mănăstire.

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-20

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-21

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-22

A fost restaurată în mai multe etape, astăzi devenind un lăcaș de cult maiestuos ce pare a semăna cu un castel (părerea mea :D).

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-23

Numele de “Turnu” vine de la turnul de observație care se afla cu mult timp în urmă pe muntele de lângă mănăstire.

Credincioșii ce îi trec pragul, regăsesc aici un loc binecuvântat, departe de agitația orașelor mari și a obiectivelor turistice aglomerate, reușind să își adune gândurile și să uite de griji și probleme.

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-24

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-25

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-26

Manastirea-Turnu-Calimanesti-Judetul-Valcea-27

Oricând aveți drum pe Valea Oltului, faceți un scurt popas la Mănăstirea Turnu. Veți pleca de acolo mult mai bogați din punct de vedere spiritual!

Lasă un comentariu

 

 

 

*