Obiective turistice și locuri de vizitat în Istanbul

obiective-atractii-turistice-locuri-de-vizitat-in-Istanbul

Istanbul este un oraș PLIN de obiective turistice, fiecare cu istoria și importanța sa. Cele mai importante sunt concentrate în zona centrală, dar există și altele ce merită vizitate în alte cartiere ale orașului. Noi am încercat să cuprindem cât mai multe în cele 5 zile (din care doar 3 pline, celelalte 2 au fost și cu transportul) pe care vi le dezvăluim și vouă în acest articol, foarte pe scurt. Ordinea este aleatorie.

1. Palatul Topkapî – se află în zona pieței Sultanahmet și reprezintă unul dintre cele mai importante obiective din Istanbul. De aici a fost condus Imperiul Otoman timp de 400 de ani și au fost luate decizii importante. Se întinde pe o suprafață de aprox. 700.000 mp (tot domeniul palatului), fiind înconjurat de ziduri cu o lungime de 5 km. De aici a condus Imperiul Otoman și Sultanul Suleyman Magnificul. Se poate vizita doar palatul (25 lire turcești/persoană) sau palatul + haremul (40 lire/persoană). Noi am ales turul complet și a fost foarte interesant, reușind să ne facem o idee generală. Topkapi se află în zona pieței Sultanahmet. Marți este închis. Rezervați-vă 2-3 h pentru această vizită.

Palatul-Topkapi-Istanbul

2. Muzeul Sfânta Sofia – a fost construit în anul 537, având rol de biserică până în anul 916, iar mai apoi de moschee până în 1934. A fost deschis ca muzeu în anul 1935 și se spune că este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Turcia. Datorită lui Mustafa Kemal Ataturk s-au făcut unele restaurări, care au pus din nou în lumină mozaicuri de mare importanță istorică. O parte din interior se afla în proces de renovare când am ajuns noi. Taxa de intrare este de 25 lire/persoană. Se poate vizita în fiecare zi cu excepția zilei de luni. Nu uitați să urcați și la etaj pentru a avea o privire de ansamblu asupra interiorului muzeului. Muzeul Sfânta Sofia se află chiar în centru, în zona pieței Sultanahmet.

Moscheea-Sfanta-Sofia-din-Istanbul-2

3. Moscheea Albastră (Moscheea Sultanahmet) – este cu siguranță una dintre cele mai frumoase din Istanbul, impunându-se în peisajul din Piața Sultanahmet. Are 6 minarete (4 de 73 m și 2 de 60 m înălțime), iar pentru interior au fost folosite peste 21.000 de plăci de ceramică de Iznik. 260 de ferestre asigură pătrunderea luminii în interior. Construirea moscheii a durat aprox. 7,5 ani. Nu există taxă de intrare. Moscheea Sultanahmet poate adăposti peste 10.000 de oameni, suprafața sălii de rugăciune fiind de 2646 mp. Program de vizitare Luni – Duminică, cu excepția zilei de vineri când se deschide la ora 13:45:
08:30 – 11:30
13:00 – 15:30
16:30 – 17:30

Moscheea-Albastra-din-Istanbul-2

4. Basilica Cisternă (Palatul Scufundat) – se află aproape de Muzeul Sfânta Sofia și reprezintă un fost rezervor de apă al orașului, al doilea ca mărime dintre cele 60 construite în perioada bizantină. A fost realizat în anul 532 în doar câteva luni, având o lățime de 70 m, o lungime de 140 m și o suprafață totală de aprox. 10.000 mp. Cele 336 de coloane din interior sunt frumos luminate și conduc vizitatorii spre locul unde se află 2 capete ale Meduzei dispuse invers și pe o parte.

Basilica-Cisterna-Palatul-Scufundat

5. Piața Sultanahmet – a fost de fapt denumită Piața Hipodrom, aici organizându-se în trecut curse de cai. Aceasta reprezintă punctul central și turistic al Istanbulului. Pe suprafața acesteia există câteva opere arhitecturale aduse din diferite părți ale lumii:

Piata-Sultanahmet-din-Istanbul

a. Obeliscul Egiptean – se spune că are o istorie de aprox. 3500 de ani și este cel mai vechi monument antic din Istanbul. A fost adus din Egipt de către Împăratul Bizanțului Theodosius I.

Obeliscul-Egiptean-Piata-Sultanahmet-Istanbul

b. Coloana Șerpuită – a fost adusă de către Constantin cel Mare din Grecia. Din păcate, acum lipsește o parte, având 5 m față de 6,5 m inițial.

Coloana-Serpuita-Piata-Sultanahmet-Istanbul

c. Fântâna Kaiser Wilhelm – datează din anul 1898 și a fost dăruită de Împăratul Germaniei Wilhelm.

Fantana-Kaiser-Wilhelm-Piata-Sultanahmet-Istanbul

d. Coloana Zidită – are o înălțime de 32 m și a fost construită de Împăratul Constantin al VII-lea.

Coloana-Zidita-Piata-Sultanahmet-Istanbul

6. Palatul Ibrahim Pașa – Muzeul de Artă Islamică și Turcă – se află în capătul pieței Sultanahmet. A fost dăruit de către Sultanul Suleyman Magnificul primului ministru Ibrahim Pașa, un om foarte devotat și puternic. Muzeul funcționează aici din anul 1983 și cuprinde: opere de piatră sau ceramică, manuscrise, covoare turcești și alte obiecte valoroase.

Palatul-Ibrahim-Pasa-Istanbul

7. Fântâna lui Ahmed al III-lea – se află în fața primei porți a Palatului Topkapi și reprezintă un exemplu plăcut de arhitectură otomană târzie, îmbinând elementele clasice cu cele ale barocului.

Fantana-lui-Ahmed-al-III-lea-Istanbul

8. Biserica Sfânta Irina – se află după prima poartă a Palatului Topkapi și este singura biserică bizantină care nu a fost transformată în moschee. O perioadă a fost folosită de otomani ca depozit de arme.

Biserica-Sfanta-Irina-Istanbul

9. Moscheea Suleymaniye (Moscheea lui Suleyman) – este cea mai mare moschee din Istanbul și a fost ridicată între anii 1550 – 1557. Construcția este fortificată și foarte solidă, arhitectul spunându-i lui Suleyman la inaugurare că “Această moschee va supraviețui atât cât va supraviețui întreaga lume!”. În curtea moscheii se află mormântul Sultanului Suleyman Magnificul și al iubitei sale soții Sultana Hurrem, dar în clădiri separate. Moscheea Suleymaniye este un obiectiv turistic grandios și construit pe un deal, fiind vizibilă din multe zone ale orașului. Mie personal, mi-a plăcut mai mult decât celelalte moschei vizitate. Are 4 minarete, 2 cu câte 3 balcoane și 2 cu câte 2 balcoane, însumând 10 balcoane – reprezentarea faptului că Suleyman a fost al 10-lea sultan al dinastiei otomane.

Moscheea-lui-Suleiman-Suleyman-Magnificul

10. Hurrem Sultan Hamami – se află vis-a-vis de Muzeul Sfânta Sofia și oferă o mulțime de servicii pentru a vă face să vă simțiți ca un sultan sau o sultană: ritualuri, petreceri, masaje etc.

Hurrem-Sultan-Hamami-Istanbul

Din păcate, nu am avut timp să experimentăm, însă am găsit pe site-ul oficial o prezentare interesantă:

11. Mica Sfânta Sofia – se află pe o străduță, în spatele Palatului Ibrahim Pașa și pare a fi Sfânta Sofia în miniatură. Din păcate, când am ajuns noi era închisă și nu am putut vizita interiorul.

Moscheea-Mica-Sfanta-Sofia-din-Istanbul

12. Moscheea Nouă – se află lângă Bazarul Egiptean și Podul Galata. Este mare și foarte frumoasă, construcția sa începând în anul 1597 și durând 66 de ani.

Moscheea-Noua-Istanbul

13. Podul Galata – face legatură dintre cele 2 părți europene ale Istanbulului. Se poate trece pe jos, cu mașina sau cu transportul în comun, iar seara oferă priveliști superbe asupra Turnului Galata, Moscheii Suleymaniye, Moscheii Noi, Podului Bosfor etc. La etajul inferior al podului există multe restaurante și terase unde se poate servi masa.

Podul-Galata-din-Istanbul

14. Turnul Galata – este unul dintre cele mai vechi și mai frumoase din Istanbul, are 61 m înălțime, iar de sus vă puteți bucura de o panoramă uimitoare asupra orașului și a Bosforului. În interior există un restaurant și o cofetărie la înălțime. Noi am admirat apusul din turn și a fost foarte interesant să vedem cum Istanbulul capătă o culoare portocalie sub razele blânde ale soarelui. Este deschis până la ora 20:00.

Turnul-Galata-din-Istanbul

15. Piața Taksim, Tramvaiul Roșu și Bulevardul Istiklal – este o zonă centrală din Istanbul, un loc aglomerat și animat. Din Piața Taksim pleacă tramvaiul roșu prezent pe vederile cu Istanbul, fiind singurul mijloc de transport acceptat pe Bulevardul Istiklal – care este destinat pietonilor și activităților comerciale.

Piata-Taksim-din-Istanbul

Tramvai-Piata-Taksim-Istanbul

Bulevardul-Istiklal-Piata-Taksim

16. Palatul Dolmabahce – pe mine m-a impresionat în mod deosebit, chiar mai mult decât Topkapi. Nu trebuie sub nicio formă să îl ratați! Se află pe malul Bosforului, în partea europeană și are grădini mari și frumoase. În interior este fastuos și bogat ornamentat. Se poate vizita doar palatul sau palatul + haremul (40 de lire/persoană). A folosit ca Parlament otoman doar 2 luni, iar din anul 1923 a fost pus la dispoziția lui Mustafa Kemal Ataturk (“Părintele Turciei Moderne”) care a și murit aici în 1938. Toate ceasurile din palat sunt oprite la 9:05 – ora la care a decedat Ataturk. Dolmabahce se află la capătul tramvaiului T1, deci are legătură directă cu cartierele Aksaray, Laleli, Eminonu. Se poate vizita în fiecare zi cu excepția zilelor de luni și joi.

Palatul-Dolmabahce-din-Istanbul

17. Cetatea Yedikule (Cetatea celor Șapte Turnuri) – a fost folosită ca închisoare și este locul în care a fost asasinat domnitorul Constantin Brâncoveanu alături de cei 4 fii ai săi. Taxa de intrare este de 10 lire/persoană.

Cetatea-Yedikule-Edikule-din-Istanbul

18. Muzeul de Arheologie – reliefează istoria orașului Istanbul și cuprinde peste 1 milion de obiecte istorice: sarcofage, artefacte greco-romane, descoperiri arheologice, monede otomane, medalii, cărți, lucrări în piatră, sculpturi, decorațiuni etc. Se află în 3 clădiri ale Palatului Topkapi, cum intrați în prima curte, în partea stângă după Biserica Sf. Irina.

Muzeul-de-Arheologie-din-Istanbul

19. Moscheea Laleli – se află, bineînțeles, în cartierul Laleli, pe strada principală și este destul de mare și impunătoare.

Moscheea-Laleli-Istanbul

20. Coloana lui Constantin – Cemberlitas – Piatra cu cercuri – a fost construită de Constantin cel Mare, având o înălțime de 50 m și o statuie în vârf în acele vremuri. Astăzi, după ce a trecut prin mai multe cutremure și incendii, are doar 37 m.

Coloana-lui-Constantin-Cemberlitas-Piatra-cu-cercuri-Istanbul

21. Ruinele Arcului lui Theodosius – le veți vedea pe partea dreaptă cum mergeți din Laleli spre Sultanahmet.

Ruinele-Arcului-lui-Theodosius-Istanbul

22. Km 0 – locul de unde se măsoară toate distanțele din Istanbul până în diferite orașe ale țării/lumii.

Km-0-Istanbul

23. Bazarul Egiptean (Bazarul cu Mirodenii) – este construit pe locul unde, pe vremuri, negustorii venețieni își expuneau marfa. Ulterior a devenit o piață unde se comercializau mirodenii și chiar și astăzi este renumit pentru tot felul de condimente. A fost construit în anul 1660. Atmosfera orientală din interior atrage chiar și turiștii care nu sunt interesați de achiziționarea de produse. Bazarul Egiptean se află în apropiere de podul Galata, lângă Moscheea Nouă.

Bazarul-Egiptean-Bazarul-cu-Mirodenii-Istanbul

24. Marele Bazar – se află pe linia tramvaiului T1, la stația Beyazit Kapalicarsi. Este imens, aglomerat, are în jur de 4000 de magazine și se întinde pe o suprafață de 47.000 mp. Mă așteptam să fie totul dezordonat în interior, dar nu a fost așa. Fiecare magazin are spațiul său și încearcă să își afișeze marfa cât mai bine cu putință. Aici există și foarte multe magazine cu bijuterii din aur, dar și alte produse decorative, de îmbrăcăminte, ceaiuri, cafea, dulciuri etc. Nu întotdeauna tarifele din Grand Bazar sunt cele mai mici.

Grand-Bazar-Marele-Bazar-din-Istanbul

25. Miniaturk – este de fapt un parc în aer liber unde sunt expuse în miniatură principalele obiective turistice din Turcia. Are și o zonă dedicată Istanbulului, unde puteți admira din toate părțile Sfânta Sofia, Moscheea Albastră, Palatul Topkapi etc. Taxa de intrare: 10 lire/persoană. Este deschis până la ora 18:00. Pe noi ne-a fascinat! Se poate ajunge acolo din Eminonu cu autobuzele 47, 47C, 47E. Stația unde trebuie să coborâți se numește chiar Miniaturk.

Miniaturk-Istanbul

26. Acvariul din Istanbul (Turkuazoo) – este cel mai mare acvariu din Turcia. A fost deschis în 2009 și are o suprafață de 8000 mp. Taxa de intrare: 32,5 lire/persoană. Se află în incinta unui mall și este deschis până la ora 20:00. Puteți ajunge acolo cu metroul pe linia roșie, coborând la stația Kartaltepe Kocatepe. Este un loc ideal atât pentru adulți, dar mai ales pentru copii. Acvariul dispune de un tunel pe sub apă cu o lungime de 80 m.

Acvariu-Istanbul-Turkuazoo

27. Croazieră pe Bosfor – cu siguranță nu trebuie să ratați o croazieră pe Bosfor, atunci când vizitați Istanbulul. Veți avea o altă viziune asupra orașului privind de pe apă principalele obiective turistice: Moscheea Albastră, Muzeul Sfânta Sofia, Palatul Topkapi, Palatul Dolmabahce, Moscheea Suleymaniye etc. În plus, vă veți da seama de grandoarea celor două poduri care fac legătura între Europa și Asia: Podul Bosfor și Podul Fatih Sultan Mehmet.

Croaziera-pe-Bosfor-Istanbul

28. Plimbare cu metroul pe sub Bosfor (Marmaray) – visul turcilor a fost împlinit în momentul în care s-a inaugurat linia de metrou care face legătura între Europa și Asia. Tunelul care este construit pe sub apă se află între Sirkeci și Uskudar.

Metrou-pe-sub-Bosfor

29. Moscheea Semsi Pașa – se află pe partea asiatică, aproape de stația de metrou Uskudar. A fost construită de arhitectul Sinan la ordinul lui Semsi Pașa, vizirul lui Suleyman Magnificul în anul 1580. Este micuță, dar cochetă, având o locație superbă pe malul Bosforului.

Moscheea-Semsi-Pasa-Istanbul

30. Turnul Fecioarei – Kiz Kulesi – îl puteți vedea în croaziera pe Bosfor de aprox. 2 h. Este unul dintre simbolurile Istanbulului și apare pe majoritatea vederilor/suvenirurilor.

Turnul-Fecioarei-Kiz-Kulesi-Istanbul

Cam atât despre obiectivele turistice din Istanbul pe care le-am văzut noi. Pe unele le-am vizitat și în interior, pe altele doar exteriorul în funcție de importanță, program și timp disponibil. Ceea ce trebuie să rețineți este faptul că majoritatea închid în jurul orelor 16:00 – 17:00 (poate ar fi mai bine să prelungească și ei programul pe timpul verii :D), așadar aveți grijă cum vă programați vizitele. Printre cele care inchid mai târziu se află: Turnul Galata (20:00), Miniaturk (18:00), Acvariul – Turkuazoo (20:00) așa cum am precizat și la fiecare în parte.

Toate informațiile despre programele de vizitare și tarifele biletelor de intrare le-am adunat în timpul vizitei noastre alături de Zahir Travel din perioada 26 – 30 martie 2014, deci sunt informative. Despre unele obiective turistice specificate mai sus voi posta articole special dedicate de-a lungul timpului.

Nu uitați că la intrare în moschei femeile trebuie să aibă capul acoperit și o ținută decentă. Toata lumea se va descălța și își va lua încălțămintea într-o punguță. Nu vă faceți griji, deoarece, de regulă, pe jos este o mocheta pufoasă.

Gândiți-vă foarte bine ce doriți să vizitați în funcție de timpul disponibil și de ceea ce vă atrage cel mai mult și cu siguranță veți avea parte de o vacanță memorabilă la Istanbul. Noi mai avem o listă cu alte obiective pe care ne-am fi dorit să le vizităm, așadar trebuie să revenim.

Așteptăm părerile voastre! Ce v-a plăcut cel mai mult (dacă deja ați fost la Istanbul) sau ce vă doriți cel mai mult să vedeți (daca încă nu ați ajuns în acest superb oraș)?

19 comments to Obiective turistice și locuri de vizitat în Istanbul

Lasă un comentariu

 

 

 

*