Seara Sinagogilor Deschise – București

hosana-raba-seara-sinagogilor-deschise

Marți, 24 septembrie 2013, am avut ocazia să particip la Seara Sinagogilor Deschise, un eveniment organizat de 5 asociații evreiești pentru prima dată în România. Acest model a fost preluat din Polonia unde a început acum 3 ani. Se doreste a deveni o tradiție și în București. A fost o experiență interesantă, deoarece nu intrasem niciodată într-o sinagogă, iar acum am admirat trei în aceeași seară. M-am simțit puțin ciudat fiind practic turist în București (transferul între sinagogi făcându-se cu autocarul) și cunoscând în același timp unele tradiții ale evreilor din România și nu numai.

Seara Sinagogilor Deschise a avut loc în seara de Hoșana Raba, ce marchează încheierea sărbătorilor de toamnă pentru evrei.

Tariful a fost de 5 ron/persoană.

Iată pe scurt traseul și câteva cuvinte despre fiecare sinagogă vizitată:

1. Întâlnirea s-a dat la Sinagoga Mare de pe strada Vasile Adamache nr. 11 la ora 20:30. Această sinagogă a fost inaugurată în anul 1847, are o înălțime de peste 18 m și este prevăzută cu un balcon pentru femei și un alt balcon pentru corul bărbătesc. Dispune de un candelabru mare fabricat din lemn de tei. În partea de sus se regăsesc vitralii, iar geamurile de la intrare sunt din cristal original din 1900. În anul 1936 sinagoga a fost decorată în stil baroc-rococo. În anul 2007 a fost refăcută fațada. Există și un program de vizitare pentru cei interesați: de Luni până Joi de la ora 9:00 la 15:00, iar Vineri și Duminică de la ora 9:00 la ora 13:00. Aici am ascultat câteva cuvinte de la membrii asociațiilor și persoane importante din comunitatea evreilor din România. Din 1992 Sinagoga Mare a devenit muzeu – aici regăsindu-se expoziția dedicată Holocaustului în context românesc “Memorialul martirilor evrei”.

seara-sinagogilor-deschise-sinagoga-mare-01

seara-sinagogilor-deschise-sinagoga-mare-02

seara-sinagogilor-deschise-sinagoga-mare-03

seara-sinagogilor-deschise-sinagoga-mare-04

seara-sinagogilor-deschise-sinagoga-mare-05

2. Seara a continuat cu o vizită la Sinagoga Credința de pe str. Vasile Toneanu nr. 48. Aceasta a fost fondată în anul 1926 și construită în stil modern. A supraviețuit demolărilor, devastărilor și jafurilor. Și aici există un candelabru frumos, făcut de un meseriaș evreu. Sinagoga a fost închisă în anul 2007, datorită lipsei de enoriași. Acolo am asistat la ceremonia reîntregirii legămintelor matrimoniale ale unui cuplu din comunitatea evreiască, la aniversarea a 55 de ani de căsătorie. A fost un moment emoționant pentru aceștia și pentru participanții la eveniment.

seara-sinagogilor-deschise-sinagoga-credinta-01

seara-sinagogilor-deschise-sinagoga-credinta-02

seara-sinagogilor-deschise-sinagoga-credinta-03

3. Ultima sinagogă vizitată a fost Templul Eșua Tova de pe str. Tache Ionescu nr. 9 unde au avut loc diverse discuții. Casa de rugăciune a fost construită în anul 1840 și suferind avarii grave în 1941, a fost renovată și reinaugurată în anul 2002.

seara-sinagogilor-deschise-sinagoga-esua-tova-01

seara-sinagogilor-deschise-sinagoga-esua-tova-02

seara-sinagogilor-deschise-sinagoga-esua-tova-03

seara-sinagogilor-deschise-sinagoga-esua-tova-04

Ultimul punct al turului a fost la sediul JCC București din str. Popa Soare nr. 18 unde am admirat fotografii din timpul serii și a fost organizat un mic bufet.

Lasă un comentariu

 

 

 

*