Let’s travel together.

Varanasi: Descoperă orașul sacru al Indiei

0

Cauta cele mai bune oferte de vacanta

Varanasi – O destinatie sacra si mistica
Varanasi, cunoscuta si sub numele de Benares sau Kashi, este un oras situat pe malurile raului Gange, in statul indian Uttar Pradesh. Acest oras stravechi este considerat unul dintre cele mai sacre locuri din India si este un important centru al spiritualitatii hinduse.

Datorita istoriei sale bogate, Varanasi a devenit un centru important pentru invatamant, arta, muzica si cultura. Orasul este renumit pentru templele sale impresionante, ghats-urile sale sacre si ritualurile religioase care au loc aici. In acest articol, vom explora mai multe despre aceasta destinatie sacra si vom descoperi frumusetea si misterul care o inconjoara.

1. Istoria si semnificatia culturala a Varanasi
Varanasi are o istorie de peste 3000 de ani si este considerat unul dintre cele mai vechi orase continuu locuite din lume. Acesta a fost un important centru al comertului si al invatamantului inca din antichitate. Orasul este mentionat in numeroase texte sacre hinduse, cum ar fi Rigveda si Mahabharata, care subliniaza importanta spirituala a acestui loc.

Varanasi este, de asemenea, considerat locul de nastere al hinduismului si al unei mari varietati de practici si traditii religioase. Aici, oamenii cred ca moartea si renasterea sunt cicluri naturale si ca un pelerinaj la Varanasi poate elibera sufletul de ciclul reincarnarii. Ghats-urile sacre de pe malurile raului Gange sunt locuri unde credinciosii fac baie pentru a-si curata pacatele si pentru a-si indeplini ritualurile religioase.

2. Templele impresionante ale Varanasi
Varanasi este faimos pentru templele sale impresionante, care reflecta bogatia si frumusetea arhitecturii hinduse. Unul dintre cele mai importante temple din Varanasi este Kashi Vishwanath Temple, dedicat zeului Shiva. Acest templu, construit in secolul al XVII-lea, este considerat unul dintre cele 12 Jyotirlingas sacre ale lui Shiva si este un important centru de pelerinaj.

Un alt templu important este Sankat Mochan Hanuman Temple, dedicat zeului Hanuman. Acest templu este renumit pentru ceremoniile sale de seara, precum si pentru spectacolul de aarti, care atrage mii de credinciosi in fiecare zi. Alte temple importante din Varanasi includ Durga Temple, Tulsi Manas Temple si Bharat Mata Temple.

3. Ghats-urile sacre ale Varanasi
Ghats-urile reprezinta scarile sau treptele care coboara spre raul Gange si sunt locuri sacre pentru hindusi. Varanasi are peste 80 de ghats, fiecare avand o semnificatie religioasa si culturala unica. Ghats-urile sunt locuri unde oamenii fac baie sacra, fac ofrande si participa la ritualurile religioase.

Unul dintre cele mai populare si animate ghats din Varanasi este Dashashwamedh Ghat. Acesta este locul unde are loc spectacolul de aarti, care este un ritual de adorare a zeilor prin arderi de lumanari si ofrande. Ghats-ul Manikarnika este un alt ghat important, unde se desfasoara ritualurile de incinerare a mortilor. Se crede ca incinerarea unui trup aici garanteaza eliberarea sufletului de ciclul reincarnarii.

4. Ritualurile religioase si festivalurile
Varanasi este un oras plin de viata si activitate religioasa in permanenta. Ritualurile religioase se desfasoara in fiecare zi pe ghats-uri si in temple. Oamenii fac baie in raul Gange, cantaresc mantre sacre si ofera flori si lumanari zeilor. De asemenea, se organizaza procesiuni religioase si ceremonii speciale la temple.

Unul dintre cele mai importante festivaluri din Varanasi este Maha Shivaratri, care este dedicat zeului Shiva. In timpul acestui festival, mii de credinciosi vin in Varanasi pentru a se inchina zeului si pentru a participa la ritualurile religioase. Festivalul Diwali este, de asemenea, celebrat in mod grandios in Varanasi, unde orasul este iluminat cu mii de lumanari si artificii.

5. Arta, muzica si cultura
Varanasi este un important centru al artelor si culturii. Aici, traditiile muzicale si artistice se pastreaza de secole. Orasul este renumit pentru muzica clasica indiana, mai ales pentru sarangi si tabla. De asemenea, Varanasi este cunoscut pentru tesaturile sale de matase, care sunt realizate manual si sunt considerate unele dintre cele mai frumoase din India.

Un loc special in cultura Varanasi este Universitatea Banaras Hindu (BHU), care este una dintre cele mai vechi si prestigioase universitati din India. BHU are departamente de arte, muzica, dans, literatura si filozofie, care promoveaza si pastreaza traditiile culturale ale orasului.

6. Viata de zi cu zi in Varanasi
Varanasi este un oras vibrant si plin de energie. Pe langa ritualurile religioase si ceremoniile sacre, oamenii din Varanasi duc o viata normala, cu activitati comerciale si sociale. Piata Thateri Bazar este un loc animat, unde se pot gasi produse traditionale si suveniruri locale. De asemenea, Varanasi este cunoscut pentru gastronomia sa, cu preparate delicioase cum ar fi chaat-uri, lassi-uri si paan-uri.

7. Turismul in Varanasi
Varanasi atrage mii de turisti din intreaga lume datorita frumusetii sale sacre si a atmosferei mistice. Turistii vin aici pentru a experimenta ritualurile religioase, pentru a explora templele si ghats-urile si pentru a se bucura de cultura si arta Varanasi. Orasul ofera o varietate de optiuni de cazare, de la hoteluri de lux la pensiuni si case de oaspeti traditionale.

Pentru a experimenta autenticitatea Varanasiului, este recomandat sa petreceti timp pe ghats-uri dimineata devreme, cand este liniste si cand ritualurile religioase au loc. De asemenea, o plimbare pe raul Gange cu o barca traditionala va ofera o priveliste unica asupra orasului si a ghats-urilor.

In concluzie, Varanasi este un oras plin de mister si spiritualitate, care atrage pelerini si turisti din intreaga lume. Cu templele sale impresionante, ghats-urile sacre si ritualurile religioase, Varanasi ofera o experienta unica si fascinanta. Acest oras sacru al Indiei este cu adevarat un loc pe care oricine ar trebui sa il adauge pe lista sa de calatorii.

Booking.com